Російські окупанти застосовують міну "пелюсток": що це та як уберегтись

Російські окупанти застосовують міну "пелюсток": що це та як уберегтись

Російські окупанти застосовують міну "пелюсток": що це та як уберегтись
. Міна "Пелюсток" в українських містах. Фото: Суспільне

Днями підконтрольні російським окупантам ЗМІ писали, що нібито українська армія обстріляла окупований Донецьк з системи РСЗВ “Град” забороненими протипіхотними мінами ПФМ-1 (так звані “пелюстки”).

Також окупаційна влада Донецька повідомляла про кілька випадків травмування людей через детонацію цих мін.

Протипіхотні міни заборонені Оттавською конвенцією, яка була підписана у грудні 1997 року та набула чинності у 1999 році. До Конвенції приєднались 119 країн світу, але Росії серед них немає.

Україна ратифікувала Конвенцію у травні 2005 року, і на той час володіла п’ятим за чисельністю арсеналом протипіхотних мін у світі, який включав понад 6 мільйонів мін типу ПФМ радянського виробництва.

Станом на травень 2020 року Україна в рамках своїх зобов’язань знищила понад три мільйони протипіхотних мін.

Військовий експерт центру Разумкова Олексій Мельник у коментарі Суспільному зазначив, що Україна не веде дистанційного мінування територій, де проживають мирні люди.

“Будь-які повідомлення про те, що ЗСУ воюють проти цивільних українських громадян це провокація. Мета налаштувати місцеве населення є налаштування проти українських військових”, - розказав Мельник.

Що це за міни

Протипіхотні міни ПФМ-1 ПФМ-1С “Пелюстки” - міни натискної дії радянського виробництва. Встановлюватись у ґрунт вона може лише засобами дистанційного мінування.

“Ці міни встановлюють дистанційно за допомогою реактивної системи залпового вогню, там є спеціальні касети в яких вони знаходяться. Після залпу однієї машини мінами засіюються приблизно 150 гектарів. В машині 16 снарядів, і в кожному снаряді 312 мін. Для того, щоб ефективно встановити міни досить 2-3 залпів в одну точку, і буде засіяна дуже велика площа”, — розказав Суспільному начальник відділення підводного розмінування (морського) Владислав Курилов.

Міни зроблені так, аби їх важко було помітити на місцевості. Вона може бути двох кольорів: зеленого та коричневого. За інформацією Курилова, перші використовують для мінування територій з лісами або травою. Коричневі застосовуються для мінування гірських місцевостей.

Міни ПФМ-1 вибухають при натисканні, а також має механізм самоліквідації, який може спрацювати у будь-який час. При вибуху осколки від мін розлітаються на півтора метра.

“В ніякому разі не можна підходити до цих мін не можна. Вони застосовуються проти піхоти. Якщо людина наступає на цю міну, в неї відірве стопу або трохи вище”, — застеріг Курилов.

Що робити, якщо ви побачили міну “Пелюстку”

  • потрібно відійти на безпечну відстань - до 50 метрів, тим самим маршрутом, яким йшли
  • підручними предметами (хустина, стрічка, серветка. тощо) промаркувати місцезнаходження міни
  • Зателефонувати 101 або 112

“Ще є дуже багато різновидів касетних елементів, які розсіються від РСЗВ Град, Смерчь та Торнадо. Навіть Точка-У. Деякі люди не знають що це і беруть з собою. Будь-який предмет який вам здається цікавим і ви достеменно не знаєте що це таке, в наших сьогоднішніх реаліях краще не чіпати. Це може бути міна або касетний елемент”, - розказав Курилов

Читайте також

  • Протягом 3 серпня російські окупаційні війська обстріляли десять населених пунктів Донеччини. Загинули троє людей, ще п'ятеро отримали поранення.
  • Російські війська обстріляли населені пункти у дев'ятьох областях України, зокрема завдали ракетних ударів по трьох обласних центрах: Запоріжжю, Харкову та Миколаєву. На Донеччині та Харківщині тривають бої.
  • Протягом 2 серпня російські окупаційні війська обстрілювали вісім населених пунктів Донеччини. Авдіївка зазнала 11 ударів. Через обстріли окупантів в області загинули четверо людей, ще семеро отримали поранення.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок