Овочевий ринок "Нежданний" у Великих Копанях на Херсонщині завтра можуть відкрити

Овочевий ринок "Нежданний" у Великих Копанях на Херсонщині завтра можуть відкрити

Овочевий ринок "Нежданний" у Великих Копанях на Херсонщині завтра можуть відкрити
. Суспільне Херсон

Гуртовий овочевий ринок «Нежданний» у Великих Копанях Олешківського району сьогодні (14-го квітня -ред.) не запрацював. Своєю продукцією селяни торгують просто на трасі.

У селі побували кореспонденти Суспільного та дізналися, яким є цьогорічний врожай ранніх овочів і як його реалізувати? Розказує власник земельної ділянки у с. Великі Копані Євген Терещенко:

"Погодні умови – заморозки, а її (кукурудзу -ред.) пора відкривать. Це півбіди. Нам немає де реалізовувати продукцію. До нас не приїжджають з міст ніяких, бо ринок закритий. Повезти в інші міста теж не можемо, бо вони закриті. І якщо повеземо, то там є свої. Тільки копанський цей ринок".

Про те, що свою продукцію неможливо реалізувати зараз на місцевому ринку, говорить і Роман Лобанов. Він продав 20 відсотків цьогорічного врожаю пекінської капусти. Нею у чоловіка засаджено 20 соток:

"Минулого року ми здавали пекінку по 28 грн. по 25 гривень за кілограм. Оці 20 соток ми її здавали за тиждень. Ну максимум днів 10 ми її вивозили всю. А в цьому році так як карантин, як закриті ринки, нам просто нема куди її дівать".

Умовами торгівлі на трасі незадоволена жителька Брилівки продавчиня Анна Вовненко:

"Люди все садять, все вирощують, з останніх копійок витягуються, беруть кредити на це все. На що людям жить? Ми що маємо батраків яких? Чи що? Це наша країна. А ми не можемо свою продукцію продати. Я сама саджу в Брилівці – картоплю, кавуни. Куди мені все дівати?"

Сподівалася на те, що ринок у Великих Копанях відсьогодні запрацює, і Галина Панчук:

"В кожного в дворі стоять теплиці. Люди позалазили в кредити. Нема за що зараз годувати дітей. Якщо ви ще потримаєте трохи усіх тут на трасі, то буде війна. Підемо з вилами, лопатами і топорами. Люди поки що мовчать, але вже наше терпіння закінчується. Будь ласка керівництво, Зеленський . Терпіть уже нема як".

Валерій Мухов приїхав на ринок з Хмельницького, привіз капусту. Назад планує повезти редиску і огірки. Каже, покупців майже немає:

"Сюди покупці мало їдуть, бо знають, що закритий ринок і звичайно реалізації немає ніякої".

Ціни на овочі значно впали, говорить продавець Олександр Польовик. Якщо не продається вчасно продукція, її зіпсовану вивозять на смітники в посадку:

"Це випробування людей, випробовують їх терпіння. Коли воно скінчиться. Як підемо на Київ усі, тільки гудітиме земля. Скільки можна терпіти. Дайте людям торгувати. Ті 100 кілограмів нещасних не можеш збути".

Ринок " Нежданний" закрили 10 квітня без попередження, – говорить голова Великопанівської ОТГ Валентина Костенко:

"Було засідання регіональної комісії, де нас запрошували і де ми взяли на себе відповідальність, що всі норми будуть дотримані, і будуть ліквідовані усі недоліки на ринку. Як на мій розсуд, через такі недоліки ринок можна було б і не закривати. Що там було: носіння масок, розмітка для машин, інструкція для миття рук, деззасоби. Слушним було зауваження про закриття харчоблоків, бо 2 кав'ярні працювали. На сьогодні ( 14-те квітня-ред.) вони закриті. Ці зауваження ми виконали".

"На ринку дотримуються усіх умов карантину", – говорить директор овочевого ринку Федір Негой. Разом з колишніми колегами, народними депутатами, він написав листа, зокрема, до прем’ єра:

"Запропонував: давайте будемо звертатись до депутатів. Звернулись до міністра внутрішніх справ Авакова, до прем’єр-міністра Шмигаля. У нас створена комісія, ми призначили відповідальних осіб. Проводиться дезінфекція території ринку. У нас є транспортний засіб, який обробляє цю територію".

13 квітня на ринку у Великих Копанях, говорить голова ОТГ, працювала комісія Держпродспоживслужби. Її висновки мають розглянути на регіональній комісії. Ситуацію щодо можливого відкриття ринку Суспільному прокоментував заступник голови облдержадміністрації Вадим Чабан:

"Станом на зараз мною як головою комісії з ліквідації надзвичайної ситуації підписано розпорядження стосовно відновлення з завтрашнього дня роботи ринку "Нежданний". Формально це рішення вступає в силу після затвердження комісії ТЕБ та НС, яку буде проводити голова облдержадміністрації Юрій Гусєв. Я думаю, що рішення завтра вступить в силу. Є, дійсно, там ще проблеми, які в установлені терміни має усунути керівництво ринку. У зв'язку з тим, що вони підписали зобов'язання, мною, як керівником, прийнято рішення стосовно поновлення роботи ринку".

Оксана Страмнова, Ігор Педченко.

Що відомо:

На початок