Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини мають особливі умови вступу до вишів: що це означає

Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини мають особливі умови вступу до вишів: що це означає

Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини мають особливі умови вступу до вишів: що це означає
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини, які відносяться до особливо небезпечних територій, мають особливі умови вступу до вищих навчальних закладів. Що це означає і як скористатися цими умовами, в ефірі "Українського радіо: Чернігівської хвилі" розповіли відповідальний секретар приймальної комісії НУ "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка Наталія Носовець та відповідальний секретар приймальної комісії НУ "Чернігівська політехніка" Андрій Єрошенко.

Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини мають особливі умови вступу до вишів: що це означає
Наталія Носовець та Андрій Єрошенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Що таке особливо небезпечна територія?

Це територія, визнана тимчасово окупованою в умовах воєнного стану, територіальні громади, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (територія, окупована після 24 лютого 2022 року або зона проведення активних бойових дій).

Наразі до таких територій в Чернігівській області належать: Корюківська, Сновська, Новгород-Сіверська, Семенівська, Городнянська міські територіальні громади.

Які пільги мають вступники з цих територій?

Абітурієнти можуть вступати для здобуття ступеня бакалавра в межах квоти-2. Це визначена частина максимального обсягу бюджетних місць. Наразі у вишах для цієї квоти виділено 40% місць від державного замовлення.

Що повинні зробити абітурієнти для того, щоб використати своє право на пільгу

Для того, щоб отримати пільгу на вступ до вишу потрібно взяти довідку, яка підтверджує, що людина зареєстрована та проживає в населених пунктах цих п'яти громад. Це може бути витяг з демографічного реєстру, тобто документ який замінив прописку. Якщо паспорт старого зразка, може бути фіксація штампа в паспорті, або це може бути додаток 13 – довідка яка підтверджує проживання на цій території.

"Абітурієнти, які зареєстровані в таких зонах мають право вступати до вишів за результатами Національного мультипредметного тесту (ЗНО 2019 - 2021 років) або за результатами складання індивідуальної усної співбесіди в закладах освіти", – каже відповідальний секретар приймальної комісії НУ "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка Наталія Носовець.

"Співбесіда – це повноцінно вступне випробування, яке відповідає програмам зовнішнього незалежного оцінювання. Тож якщо людина добре навчалася вона добре складе НМТ, якщо людина десь не завжди виконувала домашнє завдання, але готувалась до НМТ то теж буде результат", – каже Андрій Єрошенко.

Вимогою усної форми іспиту є те, що потрібно набрати мінімальний прохідний бал.

Вступ може здійснюватися на основі повної загальної середньої освіти та на основі дипломів молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра або фахового молодшого бакалавра.

Документи до приймальної комісії можна подавати як особисто, так і на електронну пошту приймальної комісії вишу.

Андрій Єрошенко розповів, що перед подачею електронних заяв потрібно звернутися до приймальної комісії або засканувати документ та відправити на електронну пошту приймальної комісії. Про це Код пільги буде відмічений в електронній заявці, якщо не побачили, краще припинити подачу заявок, звернутися до приймальної комісії і розібратися з проблемою.

Зарахування за квотами відбувається до 17 серпня, потім ці місця вилучаються і далі іде конкурс на загальні місця до 23 серпня.

Документи, які необхідні для вступу до вишу:

  • документ, що підтверджує місце реєстрації особи
  • документ, що посвідчує особу
  • ідентифікаційний номер
  • документ про освіту
Абітурієнти п’яти громад Чернігівщини мають особливі умови вступу до вишів: що це означає
Робота приймальної комісії НУ «Чернігівська політехніка» у 2021 році. ФОТО: Суспільне Чернігів

Якщо багато охочих пільговиків на одну спеціальність, чи може людина подавати документи на іншу спеціальність

Як зазначає Андрій Єрошенко всі вступники, у яких є пільги, конкурують між собою у межах квоти на держзамовлення. Якщо людина не пройшла за квотою, то надалі вона бере учать в конкурсі на звичайних засадах.

Чи може абітурієнт змінити пріоритетність поданих заяв на вступ

Пріоритетність заяв не змінюється, вона зберігається у такому вигляді як її подають. Тому потрібно чітко визначити яка спеціальність є пріоритетною.

Заяву не можна змінити, якщо заява опрацьована приймальною комісією її можна скасувати. Але це позбавить можливості подавати п’яту пріоритетність на бюджетне місце.

На яких платформах можна спостерігати за поданими заявами та балами

https://vstup.osvita.ua/ є інформація про всі заклади освіти, можна дивитись скільки ліцензійних місць, середній бал, скільки подається заяв.

https://vstup.edbo.gov.ua/ ресурс з якого подаються електронні заявки. Також є освітні програми та конкурсні пропозиції.

Читайте також:

Навчання "під землею": у Варві виділили майже три мільйони гривень на укриття у закладах освіти

На початок