У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"

У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"

У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"
. 30 липня у Києві пройшла акція родин захисників “Азовсталі”. Фото: Анастасія Муратова, Суспільне

30 липня у Києві пройшла акція родин захисників “Азовсталі”. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного. На Софійській площі зібралося близько сотні людей. Дружини та близькі українських захисників просили владу звернути увагу на те, що російські окупанти чинять із полоненими українськими військовими.

Дружина командира полку “Азов” Дениса Прокопенка — Катерина — звернулася до усього цивілізованого світу, щоб визнати Росію країною-спонсоркою тероризму.

Каже, що розчарована, бо коли захисники "Азовсталі" склали зброю, міжнародні організації, ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста запевнили, що їхньому життю та здоров‘ю нічого не загрожує.

У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"
30 липня у Києві пройшла акція родин захисників “Азовсталі”. Фото: Анастасія Муратова, Суспільне

У коментарі Суспільному Катерина Прокопенко вважає, що події в Оленівці — це могла бути завчасно спланована акція.

“Ми наразі не знаємо, в нас лише здогадки є, що це може бути зачистка вже вбивств до того, катувань. І вони зараз просто свої сліди хотіли замітати, якось сховати. Йде слідство цього всього ганебного вчинку", — сказала дружина командира "Азову".

За словами Прокопенко, у родичів військовополонених є лише списки лише є загиблих від російської сторони.

"Наша сторона поки нічого не підтверджує. Ми в очікуванні. В очікуванні міжнародного розслідування, нейтрального розслідування. Але попередньо ми знаємо, що це не HIMARS і це не помилка нашої сторони. Це свідомий акт, направлений на вбивство героїв “Азовсталі”, — сказала вона.

У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"
30 липня у Києві пройшла акція родин захисників “Азовсталі”. Фото: Анастасія Муратова, Суспільне

Інша учасниця заходу Віолетта Шовкова, дружина полоненого бійця "Азову", розповіла, що вийшла на акцію, щоб показати своє невдоволення ООН та Червоним Хрестом, які давали гарантії, що військовополонені з "Азовсталі" будуть живі і неушкоджені.

"А по факту ми усі бачимо, що відбулося. Я вчора телефонувала в Червоний Хрест, щоб дізнатися, чи є якась інформація на рахунок мого чоловіка, в них типова відповідь вже котрий місяць: “Ми нічого не знаємо, нас туди не пускають", — сказала жінка.

Вона зазначила, що зв’язку з чоловіком немає від 7 травня, але від уповноважених осіб України та МКЧХ знає, що її чоловік перебував на непідконтрольній Україні території.

"Тобто у полоні в Оленівці. Наскільки є правдивою ця інфа? Я думаю, що так і є. Тому відверто кажучи, я не знаю, як мені існувати вже добу. До цього була хоч якась стійкість: він повернеться, головне, що не на “Азовсталі” — він повернеться, а у зв’язку з вчорашньою ситуацією — хтозна, як буде сьогодні ввечері”, — сказала Віолетта Шовкова.

У Києві пройшла акція родин захисників "Азовсталі"
30 липня у Києві пройшла акція родин захисників “Азовсталі”. Фото: Анастасія Муратова, Суспільне

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

Що відомо

  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • 6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь".

Читайте також

Наявні докази більше підтверджують заяву України, ніж РФ — ISW про напад на полонених в Оленівці

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Вторгнення Росії в Україну, день 157. Текстовий онлайн

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Червоний хрест намагатиметься дістатися до обстріляної колонії в Оленівці

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок