Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ
. Колонія в Оленівці, Донецька область. 29 липня 2022 року, фото: АР

Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька, українська спецслужба уже відкрила провадження за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

29 липня у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованому селищі Оленівка на Донеччині, де перебувають зокрема полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі".

Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден з очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі.

Перехоплені розмови підтверджують, що росіяни розмістили свої установки "Град" неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики "ДНР".

Читайте також: Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Щобільше, судячи з наявних у мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни "погасили" вибухові хвилі і "вберегли" сусідні приміщення. Також попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах найбільш імовірно могли залишитись саме через "внутрішнє джерело" вибуху.

"Загалом є безліч доказів того, що ЗСУ не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією", — йдеться в повідомленні СБУ.

Що відомо

  • У Генштабі Збройних сил України 29 липня заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі". Наслідки обстрілу уточнюють. Раніше 29 липня російські окупанти звинуватили українських військових в обстрілі колонії в Оленівці. У Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Російські ЗМІ поширюють відео наслідків. За даними Офісу генпрокурора України, близько 40 людей загинули, поранення дістали 130 осіб.
  • Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що обстріл колонії в Оленівці, де за даними ОГПУ загинуло щонайменше 40 осіб, — це ще один найбільший воєнний злочин Росії.
  • Росіяни заявили, що поранені від обстрілу колонії в Оленівці доставлені в лікарні Донецька. Начебто 7 полонених відвезли до лікарні, вони у важкому стані, в реанімації.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок