Суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну

Суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну

Доповнено
Суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну
. Тарас Ібрагімов, Суспільне

Київський апеляційний суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну: довічне ув'язнення замінили на 15 років позбавлення волі. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Засідання почалося об 11 годині і тривало близько години. Коли судді запропонували Вадиму Шишимаріну звернутися до них з останнім словом — він відмовився.

Раніше Шишимаріна визнали винним у вбивстві чоловіка на Сумщині 28 лютого. Це перший російський солдат, якого засудили за злочин проти цивільного.

Читайте також: Перший суд над російським військовим: хто такий Вадим Шишимарін і в чому його звинувачують

Апеляційну скаргу адвоката Овсяннікова задовольнили частково. Вирок суду від 23 травня 2022 щодо Вадима Шишимаріна змінили та пом'якшили. Ухвала апеляц суду може бути оскаржена в касаційному порядку впродовж трьох місяців з дня їх проголошення. Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення.

Шишимарін
Фото: Анастасія Муратова, Суспільне

Віктор Овсянніков сказав Суспільному, що у разі обміну Шишимарін може повернутися в Росію.

"Окрім всього у людини є сім’я і він боїться за своє життя, свободу та інше. І якщо він буде в РФ вести антивійськову пропаганду — то отримає він там 10 років. Людина взагалі не хоче сидіти. Людина хоче повернутися додому, до близьких і забути про цю війну, як про страшний сон", — сказав правозахисник.

На питання чи задоволений Шишимарін рішенням суду його адвокат Віктор Овсянніков відповів: “Він мене постійно питає, коли він поїде? Я не вирішую ці питання. Ці питання не вирішує ні суд, ні прокурор. Буде обмін — він поїде додому. Він тут в Україні не потрібен. Нам потрібні наші хлопці. Для Вадима — 15 років краще, ніж пожиттєве, але гірше, ніж виправдання”.

Під час судового засідання 13 липня адвокат Шишімаріна оскаржив вирок. Він не заперечував, що його підзахисний убив Шеліпова, але наполягав, що суд не вірно кваліфікував дії Шишімаріна. На засіданні він просив суд виправдати російського солдата за статтею про порушення правил та звичаїв війни.

Що відомо

  • 11 травня Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що командир відділення в/ч 32010 "4 танкова Кантемирівська дивізія Московської області" Вадим Шишимарін стане першим російськими військовим, який постане перед судом за вбине проти, аби Шишимаріна обміняли на бійців "Азовсталі"
  • Слідство встановило, що цей 21-річний російський військовий 28 лютого 2022 року вбив беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям дороги велосипед. Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін, розбили ЗСУ. Втікаючи, він із ще 4 товаришами по службі обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним.

Читайте також

Як полонений стає воєнним злочинцем: прокурор розповів про перший суд над військовим РФ

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок