Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
. Російські війська завдали ракетного удару по Вишгородському району на околиці Києва, 28 липня 2022 р. Фото: АР

29 липня — 156 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Генштабі ЗСУ заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають зокрема українські полонені, та звинуватили Україну у скоєнні воєнних злочинів. Наслідки обстрілу уточнюють. Раніше в Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з HIMARS, 40 полонених українців загинули, 75 — отримали поранення. Патронатна служба "Азову" повідомила, що з'ясовує імена загиблих і постраждалих внаслідок удару по колонії в Оленівці, де перебували полонені полку. На місце виїхав Міжнародний Комітет Червоного Хреста.
  • Президент Зеленський в Чорноморському порту на Одещині повідомив, що Україна готова розпочинати експорт продовольства, та припустив, що він розпочнеться "сьогодні-завтра".
  • 28 липня на російських Telegram-каналах зʼявилося відео, де двоє російських військових катують солдата в українській формі. Уповноважений Ради з прав людини Лубінець звернувся до Офісу генпрокурора для перевірки факту і фіксації воєнного злочину, а радник керівника ОП Подоляк повідомив, що Україна ідентифікує виконавців та командирів, які повинні нести відповідальність.
  • Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через її дії в Україні, Грузії, Сирії та Чечні, які "призвели до незліченої кількості загиблих мирних людей".

Боррель прокоментував вбивство українських полонених в Оленівці

Незаконна і невиправдана агресивна війна Росії проти України та її народу з кожним днем ​​призводить до нових жахливих звірств, таких як масове вбивство українських військовополонених на території колишньої колонії в окупованій Оленівці. Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

"Повідомляється, що сьогодні в Оленівці на сході України Росія вбила десятки українських військовополонених, зокрема захисників маріупольського меткомбінату "Азовсталь", які здалися Росії і були зареєстровані МКЧХ у травні та перебували під правовим захистом Росії в рамках міжнародних гуманітарних законів", — зазначив він.

Посадовець додав, що 29 липня прокремлівські користувачі соціальних мереж поширили "жахливі відеозаписи", на яких російські солдати "чинять гидкі звірства" стосовно українського військовополоненого.

"Європейський союз рішуче засуджує звірства, здійснені російськими збройними силами та їхніми маріонетками. Ці нелюдські, варварські акти є серйозними порушеннями Женевських конвенцій і Додаткового протоколу до них, і прирівнюються до воєнних злочинів", — підкреслив Боррель.

Він пообіцяв, що всі причетні до воєнних злочинів та інших серйозних порушень, а також відповідальні чиновники та військові будуть притягнуть до відповідальності за свої вчинки.

"Європейський Союз активно підтримує всі заходи щодо забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, здійснені під час російської агресії в Україні", — підсумував посадовець.

Повітряна тривога в Харківській області.

Україна має перевагу над РФ на Херсонському напрямку — ЗМІ

Україна має військову перевагу над російськими збройними формуваннями на південному фронті, зокрема, на Херсонському напрямку. Про це заявила кореспондентка Stars and Stripes Кейтлін Дорнбос із посиланням на анонімного посадовця у Пентагоні.

"Українці досягають переваги поблизу Херсона — це не великі, гігантські успіхи, але вони, безумовно є перевагою проти росіян. Думаю, Росія шукає способи, як посилити свої позиції на цьому напрямку", — навела Дорнбос слова співрозмовника.

Урядовець додав, що Росія шукає способи залучити більше добровольців для війни проти України, у тому числі колишніх військовослужбовців та резервістів. За його словами, попри це ефективність мобілізованих у більшості випадків лишається на вкрай низькому рівні.

Вибух в Оленівці був спланованим терактом РФ — спільна заява ЗСУ, Міноборони та СБУ

Масова загибель українських військовополонених на території колонії, розташованій в окупованій Оленівці, що на Донеччині, є терористичним актом, організованим Росією. Про це 29 липня повідомляє Офіс президента у заяві за результатами спільної наради за участі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, виконувача обов'язків голови Служби безпеки Василя Малюка та уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

На спланований характер злочину та скоєння його російською стороною вказують "багато задокументованих доказів, зокрема умисне переведення бійців у нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці тощо".

Росія зазнає невдачі у "багатьох сферах" у війні в Україні — Воллес

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що Росія зазнає невдачі в "багатьох сферах" у війні в Україні, і президент Путін може знову спробувати змінити стратегію, повідомляє Reuters.

"В цей час росіяни зазнають невдачі на місцях у багатьох сферах... Плани Путіна A, B і C зазнали невдачі, і він може звернутися до плану D", — сказав Воллес.

Бійці харківського батальйону ЗСУ показали своє тренування

У батальйоні Збройних сил, який обороняє Харків від загарбників, є військовослужбовці з різних областей України. На тренуванні вони удосконалюють навички стрільби, евакуації поранених та взаємодію у складі підрозділу. На тренуванні — понад 50 бійців.

Військовий Роман Сорока із побратимом відпрацьовують навички евакуації поранених з поля бою.

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Роман Сорока. Фото: Суспільне Харків

"Це вже рівень, скажімо так. Тому що коли починали й формувався батальйон, були такі, які там перший раз зброю тримали в руках. Наразі я бачу за їхньою підготовкою, що це вже підрозділ, а не одиничні військовослужбовці", — розповідає командир.

На "Армію дронів" для ЗСУ вже зібрали понад 600 млн грн

Як повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, в рамках проєкту "Армія дронів", який стартував на платформі United24, вже вдалось зібрати понад 600 мільйонів гривень для закупівлі безпілотників для ЗСУ.

"Наше завдання – забезпечити армію такою кількістю дронів, щоб їх вистачало на кожній лінії спротиву і захисту. На сьогодні ми вже зібрали більше ніж 600 мільйонів гривень на ці проєкти, а також законтрактувались щодо постачання великих партій відповідної техніки", — зазначив він.

Міністерство продовжує збирати кошти на безпілотники, аби системно купувати та розповсюджувати їх по усій лінії фронту.

Президент провів нараду щодо теракту окупантів в Оленівці

Як повідомляє пресслужба президента, у нараді взяли участь головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, виконувач обов'язків голови Служби безпеки Василь Малюк та уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Вони докладно доповіли президенту про теракт, який стався сьогодні в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, мотиви російської сторони та технічну підготовку до злочину. Представники силових структур висловили консолідовану позицію щодо подій в Оленівці, яка була закріплена у їхній спільній заяві щодо масового вбивства українських військовополонених.

Очільники відомств вимагають від Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, вчинений Російською Федерацією.

СБУ ідентифікувала ще чотирьох росіян, які вчиняли звірства в Бучі

Як повідомляє пресцентр СБУ, слідчі встановили особи ще чотирьох військовослужбовців збройних сил РФ, які жорстко поводились з мирним населенням у Бучі.

На початку березня 2022 року ці особи у складі 64-ї окремої мотострілкової бригади 35-ї загальновійськової армії РФ перебували на території Бучі і жорстко катували місцеву родину. Окупанти вдерлися до її оселі та намагалися погрозами отримати інформацію про місця розташування українських військ.

Зрозумівши, що члени родини мають чітку проукраїнську позицію, російські солдати заблокували їх у будинку. Погрожуючи зброєю, окупанти тривалий час психологічно тиснули на людей та катували, вимагали, щоб ті видали адреси проживання патріотів і військових у Бучі.

Згодом росіяни вивели господаря у двір, роздягнули, повалили на землю та почали бити ногами. А коли тортури не дали бажаного результату, чоловіка планували розстріляти. На щастя, йому вдалося втекти.

Тоді військові РФ "взялися"катувати дружину: погрожували скалічити її та вбити, аби вона виказала місцезнаходження свого чоловіка. Попри фізичні знущання та моральний тиск жінка витримала наругу, зрештою окупанти залишити її дім. Наразі усім фігурантам заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: СБУ

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: СБУ

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: СБУ

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: СБУ

Херсонські кавуни: як війна знецінила відомий бренд

За гривню чи півтори, херсонські фермери здають кавуни на ринку у Великих Копанях. Цього року врожай дівати нікуди, розповів херсонський фермер на відео, яке з’явилось у соцмережах.

"Ціни у нас немає. Мабуть, будем дискувати його. Ціна в нас на сьогодні гривня з поля. Трохи бере там Крим, трохи ДНР, а в основному кавун не йде", — говорить фермер.

За словами фахівця зі зберігання плодоовочевої продукції Павла Булгакова, минулого року, щоб виростити гектар кавунів або динь на Херсонщині необхідно було витратити близько трьох тисяч доларів.

"Все, що вони вклали в це діло, ото вони і втрачають. Хтось втрачає на гектарі-півтора, хтось втрачає на 10-15 гектарів. В залежності від технології вирощування, витрати на те, щоб виростити кавуни або дині приблизно в різних регіонах складають від півтори тисячі доларів до п'яти тисяч доларів", — розповів Павло Булгаков.

В Україні близько 67 тисяч гектарів очищено від російських боєприпасів — Єнін

Про це в ефірі єдиного телемарафону заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

"Можемо зазначити, що звільненими від мін наразі є близько 67 тисяч гектарів. Це приблизно п'ята частина території, яка підлягає гуманітарному розмінуванню, і цей шлях ми активно торуємо спільно з нашими міжнародними партнерами", — сказав Єнін.

За його словами, днями в Україну для допомоги у гуманітарному розмінуванні має прибути команда з Еквадору зі своїм спорядженням. Єнін, що іноземні рятувальники приїжджають в Україну на певний період. За потреби МВС клопотатиме про продовження терміну їх перебування.

Морські порти відновили роботу: 17 суден із українським зерном вже завантажені

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, Україна розраховує оперативно вивезти понад 20 млн тонн зерна врожаю за 2021 рік і розпочати експорт нового. Розблокування портів дасть українській економіці щомісячно майже мільярд доларів валютної виручки. Це допоможе стабілізувати гривню і покращити економічну ситуацію країни. Залишилось тільки дочекатися погодження партнерами, ООН та Туреччиною "зеленого коридору" в напрямку Босфору, — зазначив Кубраков.

29 липня Олександр Кубраков під час візиту послів країн Великої сімки G7 в Одесу заявив, що кораблі з українським зерном можуть почати виходити з портів Одещини вже до кінця тижня.

Блінкен заявив про "відверту і пряму" розмову з Лавровим

"Сьогодні я розмовляв з міністром закордонних справ Росії Лавровим. У нас була відверта і пряма розмова. Я тиснув на Кремль, щоб той прийняв суттєву пропозицію, яку ми висунули щодо звільнення Пола Велана та Брітні Ґрайнера. Я також підкреслюю, що світ очікує, що Росія виконає свої зобов’язання за угодою, яку вона досягла з Україною, Туреччиною та ООН щодо поставок зерна з України. Посол Брінк, наш посол в Україні сьогодні вранці була в Одесі, вона підтвердила, що кораблі завантажені та готові до виходу. Важливо і життєво важливо, щоб Росія виконувала взяті на себе зобов'язання. Як я вже пояснив, ми сподіваємося на те, щоб це було здійснено якнайшвидше", — розповів державний секретар США Ентоні Блінкен.

Він додав, що дав чітко дав зрозуміти міністру закордонних справ Сергію Лаврову, що плани РФ щодо подальшої анексії українських територій "ніколи не будуть визнані світом". Блінкен наголосив, що подальші спроби РФ анексувати українську територію обернуться додатковими санкціями.

Представник України Кислиця на Радбезі ООН перерахував злочини Росії

Представник України Сергій Кислиця виступив на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому військовій ситуації. Даємо його виступ прямою мовою:

"Вчора на російських Telegram-каналах було розміщене відео, в якому показано, як каструють українського військовополоненого російські загарбники. Група чоловіків в рос військовій формі, з нашивками з буквою зет. Дехто з солдат фігурували в давніших зйомках. Після цієї нелюдської тортури його вбили. Генпрокуратура України веде розслідування по цьому факту, поінформуємо вас про результати розслідування.

Читайте також: Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Сьогодні рос здійснила черговий воєнний злочин — завдавала удару по окупованій Оленівці в Донецькій області по пенітенціарному закладу, де утримувалися військовополонені, здебільшого з полку Азов. Російські окупанти переслідують свої злочинні цілі, щоб звинуватити Україну в здійснені воєнних злочинів, в той момент коли вони намагаються прикрити свої тортури ув'язнених. Достатньо процитувати, що омбудсмен так званої ДНР Морозова поінформувала про те, що серед співробітників колонії жертв немає.

Щодо обстрілу порту в Одесі, то рос як завжди, суперечила сама собі. Спершу взагалі спростовувала причетність до обстрілу, а коли зрозуміла, що це груба брехня, яка очевидна для всіх, Росія була вимушена змінити свою позицію. Взяла на себе відповідальність, але виголосила чергову брехню — сказала, що знищила ракетний склад в Одесі, по ньому було завдано удару. Спростувати цю брехню можна подивившись на кадри удару. Немає жодних ознак другорядних вибухів від ракет, які розривалися.

Обурює те, що Росія як і раніше намагається розповсюджувати фейки замість того, щоб виконувати зобов'язання. Чесно кажучи, дипломатична записка, направлена на цьому тижні, підписала російським тимчасовим повіреним має бути предметом для розгляду, швидше лікарями, а не членами Ради Безпеки. Дозвольте зацитувати одну лише фразу з цієї записки. "Російські збройні сили не завдають удару по об'єктах цивільної інфраструктури. Що, правда? Російський дипломат вважає, що Рада безпеки є студією для шоу Скабєєвої? Це вже ознака безумства. На щастя, ця записка написана чорнилами і підписана, тож вона буде збережена в якості доказу".

Зеленський представив нового командувача ССО

Президент Володимир Зеленський представив особовому складу Сил спеціальних операцій нового командувача ССО, бригадного генерала Віктора Хоренка. Про це повідомили в пресслужбі президента.

"У День Сил спеціальних операцій ЗСУ зустрівся з нашими військовими. Ви робите все, щоб ворог не мав спокою на нашій землі. Дякую за службу! Пишаємося нашими воїнами ССО", — заявив президент.

На сторінці Командування Сил спеціальних операцій ЗС України повідомляють, що президент висловив надію на те, що під керівництвом Хоренка в України буде багато здобутків та перемог.

Німецька школа мистецтв опублікувала 400 тисяч адрес, заблокованих на території Росії

Німецька школа мистецтв презентувала інсталяцію та книгу "Весь цензурований інтернет", де розмістила 400 тисяч адрес, заблокованих на території Росії.

Книга містить копію повного списку заборонених доменних імен, недоступних для російських інтернет-провайдерів станом на 24 травня 2022 року. Вона існує в одному примірнику, і є відсилкою до старих книг "Весь інтернет", коли сайтів було досить мало, а хороших пошукових систем не було.

Також до інсталяції входить точка вай-фаю, з якої можна зайти в інтернет, але не на перераховані сайти.

"Ця книга є провокаційною заявою: як критика, так і функціональний покажчик одного з найбільших у світі режимів цензури", — зазначають ініціатори проєкту.

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: nex.sx

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Фото: nex.sx

У Тернополі переселенці створили хор "Байрактар"

У Тернополі переселенці створили хор "Байрактар" і їздять по області з виступами, щоб зібрати гроші на безпілотник. Це учасники розмовного клубу "Слово". Його організували для вивчення української мови. Про це розповіла засновниця клубу Зоряна Гуцул.

Жінка каже, хористи виступають у будинках культури та на підприємствах, виконують патріотичні пісні.

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
Хор "Байрактар". Фото: Любов Гадомська/Суспільне Тернопіль

Харків’янин Олександр Панін один з учасників хору "Байрактар". Чоловік розповідає, репетирують під час занять у розмовному клубі.

"Спочатку нас вчили української мови, тепер ми вже дуже гарно співаємо і нам це дуже подобається. Ми мали таку честь брати участь у благодійному турне. Співали пісні українські. Ми співали для людей, які працювали на підприємстві, які допомагають зараз нашій армії, нашим військовим добувати перемогу. Ми таким чином їх підтримували. Нам дуже приємно це робити і будемо продовжувати цю справу", – каже Олександр Панін.

Канада надасть Україні ще 450 млн доларів позики

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Пільговий кредит буде надано в рамках угоди між Україною та Канадою, в результаті чого загальна сума кредиту становитиме 1,45 млрд канадських доларів (1,131 млрд дол. США). Термін погашення кредиту – 10 років, процентна ставка – 1,69% річних.

"Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, зокрема, на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних платежів", — повідомили у Мінфіні.

НБУ заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

"Небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування "банкоматного туризму". Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи. З метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою", — йдеться у повідомленні.

За новими вимогами, інформацію про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют будуть надавати у вигляді розпорядження в касах установ. Обмінники також повинні подати інформацію до "Реєстру приміщень", у якому здійснюють валютні операції. Процес обміну валют мають здійснювати із відеоспостереженням.

У МОЗ розповіли, як працює медична евакуація за кордон

Україна бере участь в європейській програмі "Евакомед", яка дозволяє направляти за кордон в рамках медичної евакуації поранених і постраждалих внаслідок бойових дій. Про це в ефірі "Українського радіо" розповіла заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.

"Є європейська програма "Евакомед", до якої ми долучені. Якщо є показання лікаря на лікування за кордоном, ми подаємо людину на цю програму, і далі одна з європейських клінік, яка може прийняти, відгукується і приймає наших пацієнтів. Таким чином за період війни відправлено вже кілька тисяч людей", — розповіла представниця МОЗ.

За її словами, в закордонні клініки можуть відправити і тих, кому потрібна операція, і на лікування, і задля тривалої реабілітації.

Подати заявку на участь в разі, коли є висновок лікаря. На сайті Міністерства охорони здоров’я прописано процедуру і подробиці такого звернення.

Бійці ЗСУ відбили штурми росіян на семи напрямках — Генштаб

Як повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ, за останню добу росіяни знову намагалися штурмувати українські позиції в районах Соледара, Вершини і Семигір’я: "І знову безуспішно — зазнали втрат та відійшли".

"На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Павлівка, Авдіївка, Веселе, Вугледар, Водяне, Велика Новосілка, Піски, Новокалинове, Красногорівка, Шевченко та інших. Всі наступальні та штурмові дії окупантів в районах Авдіївки, Кам’янки, Красногорівки та Пісків наші воїни рішуче придушили.", — додали у Генштабі.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін. Створення наступальних угруповань збройних сил російської федерації та збройних сил республіки Білорусь не виявлено.

На Сіверському напрямку росіяни продовжили завдавати ударів по об’єктах інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку війська РФ обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Рубіжне, Уди, Дементіїівка, Слатине, Базаліївка, Перемога, Маяк, Замулівка, Лісне, Соснівка, Світличне, Іванівка, Коробочкине та інших. Завдав авіаудару силами армійської авіації неподалік Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку військові РФ задіяли ствольну, реактивну артилерію та танки біля Долини, Богородичного, Курульки, Грушувахи, Вірнопілля, Сулигівки та низки інших населених пунктів. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Гусарівки. В районі Щурівки ЗСУ виявили та знешкодили розвідувальну групу окупантів.

На Краматорському напрямку росіяни обстрілювали зокрема райони Сіверська, Івано-Дар’ївки, Кривої Луки, Серебрянки, Григорівки, Званівки, Спірного та Виїмки. Авіаудар зафіксовано неподалік Серебрянки та Спірного. Неподалік Верхньокам’янського виявлено розвідгрупу окупантів, завдано вогневого ураження, група відійшла.

На Бахмутському напрямку армія РФ обстрілювала з артилерії і танків райони населених пунктів Шуми, Кодема, Соледар, Бахмут, Весела Долина, Травневе, Зайцеве, Вершина та інших. Також російські солдати обстрілювали цивільну та військову інфраструктуру в районах Іванівки, Токарєвого, Кар’єрного, Осокорівки, Благодатного, Кобзарців та ще понад тридцяти населених пунктів.

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

"Вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських Захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України його здійснено руками найманців зі складу ПВК "Вагнера" (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаної приватної військової компанії – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

У Генштабі зазначили, що вибухи відбулись на території промзони, в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з "Азовсталі". Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників.

"Головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на "об’єкт" мала прибути комісія з Москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених", — додали в Генштабі.

"Азовці" в Оленівці могли піддаватися тортурам росіян і вони хотіли це приховати — правозахисниця

Координаторка медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко прокоментувала Суспільному підрив бараків в Оленівській колонії. Вона нагадала, що це — окупована територія і доступу туди українська влада не має.

"Тому зрозуміло що все що сказано російськими і проросійськими телеграмами каналами і навіть офіційними особами ми не можемо сприймати як достовірну інформацію", — зазначила Катриченко.

Вона додала, що в Оленівську колонію після початку нової хвилі повномасштабного вторгнення 24 лютого почали привозити як військовослужбовців різних підрозділів взятих в полон, так і цивільних громадян, які не проходили або процес перевірки або процес так званої "фільтрації".

"Ми розуміємо що бійці полку "Азов", до них специфічне ставлення. Вони могли піддаватися тортурам з боку росіян. І росіяни хотіли б це приховати, скоюючи відповідно ще-і-ще воєнні злочини", — зазначила правозахисниця.

"Ми знаємо останній такий кейс, коли водії з Маріуполя були звільнені і вони всі перебували в цій колонії. Тобто ми можемо говорити що там значна кількість перебуває цивільних. Також там є і була значна кількість морських піхотинців з 36 бригади, які потрапили в полон з середини квітня. Також там може бути велика кількість захисників Маріуполя. Мова не лише про бійців полку Азов Нацгвардії, а також 36 бригади, частини прикордонників, поліцейські. Тобто різних підрозділів. Яка саме кількість там перебуває сказати важко, оскільки ми не маємо доступу і не знаємо як їх переміщують".

Правозахисниця наголосила, що наразі складно перевірити інформацію від джерел.

"Нам теж сказали про те що частину полку Азов за кілька днів було кудись переведено. Чи були це якраз приміщення у цій частині в промзоні на 100% ми сказати не можемо. Далі з’явилося відео якогось барака з обгорілими тілами, понівеченими ліками і якась будівля з високою стіною. Люди які були в тій колонії і утримувались у лівій частині не впізнають цю будівлю. Тобто ми розуміємо що це точно не будівля в цій лівій частині, це були бараки. А можливо в правій. Однак ті, хто були в іншій частині не впізнають цю будівлю, можливо через неуважність", — сказала Катриченко.

Китай виділив 2 партії гуманітарної допомоги на 15 млн юанів

Про це заявив представник Китаю на засіданні Радбезу ООН 29 липня. Він додав, що уряд країни виділить ще 20 млн юанів для надзвичайних ситуацій і гуманітарну допомогу для України в майбутньому.

РФ перекидає через Мелітополь до Херсона та Криму колони військової техніки

З 26 липня через тимчасово окуповане місто Мелітополь Запорізької області транзитом проходить російська військова техніка. Щодня війська РФ перевозять по 2-4 колони, по 20-30 одиниць техніки в кожній, розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі національного телемарафону.

Він зазначив, що колони рухаються і центром міста й околицями. До них входять зокрема танки, бойові машини десанту та піхоти, броньоване озброєння та піхотні війська. За словами Івана Федорова, 28 липня в Мелітополі було помічено останню модифікацію зенітного ракетного комплексу "Бук-М2".

"Усе йде в бік Херсона та Криму. Перекидання цієї техніки пов’язано з тим, що наші ЗСУ вже чітко націлені на деокупацію Херсона і тому ворожі війська сьогодні стягуються саме туди. Ідуть вони з боку Донбасу, Маріуполя, Бердянська, йдуть безпосередньо вже до Херсона", — уточнив міський голова.

З'явилися фото наслідків обстрілів колонії в Оленівці

У Генштабі Збройних сил України 29 липня заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі". Наслідки обстрілу уточнюють. Раніше 29 липня російські окупанти звинуватили українських військових в обстрілі колонії в Оленівці. У Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Російські ЗМІ поширюють відео наслідків. За даними Офісу генпрокурора України, близько 40 людей загинули, поранення дістали 130 осіб.

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
На цій фотографії, взятій із відео, вид на зруйнований барак у в’язниці в Оленівці на території, контрольованій Росією та сепаратистськими силами, 29 липня 2022 року Фото: AP. Колонія в Оленівці, Донецька область, 29 липня 2022 року. Фото: АР

Вторгнення Росії в Україну, день 156. Текстовий онлайн
29 липня 2022 року Фото: AP. Колонія в Оленівці, Донецька область. 29 липня 2022 року, фото: АР

Росіяни заявили, що поранені від обстрілу колонії в Оленівці доставлені в лікарні Донецька

На відео російського пропагандистського каналу "РИА Новости" хірург однієї з лікарень Донецька розповідає, що 7 полонених відвезли до лікарні, вони у важкому стані, в реанімації.

Радник мера Маріуполя про обстріл колонії в Оленівці: це один з найбільших військових злочинів РФ

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що обстріл колонії в Оленівці, де за даними ОГПУ загинуло щонайменше 40 осіб, — це ще один найбільший воєнний злочин Росії.

"120 Волноваська колонія в Оленівці — друга з фільтраційних тюрем. Умовно загального (полегшеного) режиму в порівнянні з Єнакіївською (першою фільтраційною тюрмою в Оленівці). Тут до евакуації Азовсталі утримували маріупольців, що не було віднесено до категорії небезпеки (тобто кого взяли про всяк випадок — не сподобались, підозрілі і таке інше). Після евакуації тут провели зміну місцевих донецьких "вертухаїв" на росіян і значно посилили режим охорони. За свідченнями від водіїв — волонтерів, що нещодавно було звільнено з цієї тюрми, саме цей ангар був пустий на час звільнення. Вони чули, що військових з Азовсталі тримають десь там, але не бачили на власні очі", — пише Андрющенко.

Він додав, що за наявною інформацією в цей ангар було переведено військових незадовго (майже впритул) до трагедії.

"Досі незрозуміло купу наслідків від удару — де воронка? Чому частина загинула від пожежі, частина ні та навіть немає наслідків пожежі на тілі та одягу? Звідки купа бинтів в крові без медиків? Де, власне, люди які вижили і чому з ними жодного інтерв'ю? Тому, що на першому відео можна побачити, що в бараку 194 людини. Постраждалих за даними окупантів до 135 людей. Де, власне, інші?", — зазначив Андрющенко.

Також він додав, що немає жодного свідчення про те що від обстрілу, начебто з боку ЗСУ, постраждали "охоронці" тюрми.

У Харкові скасували квартплату для власників пошкоджених обстрілами квартир

Про це повідомляє пресслужба Харківської міської ради.

"КП "Жилкомсервіс" припиняє нарахування мешканцям будинків, конструктивні елементи яких постраждали за п'ять місяців війни", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підприємство робить перерахунок.

Директор КП "Жилкомсервіс" Геннадій Мальований зазначив, що цього місяця співробітники підприємства рознесли перші квитанції за червень, проте вже після цього багато квартир та будинків отримали пошкодження внаслідок безперервних обстрілів.

358 тисяч українців знайшли роботу в Польщі

Про це повідомляє Міністерство сім'ї та соціальної політики Польщі.

"У Польщі знайшли роботу вже 358 тис. громадян України. Найбільше людей почали працювати в таких провінціях:

➡ Мазовецьке воєводство (79 тис.),

➡ Нижньосілезьке воєводство (37,9 тис.),

➡ Лодзинське воєводство (35,2 тис.),

➡ Великопольське воєводство (33,3 тис.)", — йдеться у повідомленні.

ОГПУ відкрив провадження за фактом катування українського військовополоненого

Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Відомості до Єдиного держреєстру розслідувань внесли за результатами опрацювання відео, на якому відображено, як особи у формі військовослужбовців збройних сил РФ катують полоненого у формі військовослужбовця ЗСУ.

"Жорстоке поводження з військовополоненими, їх катування, у тому числі фізичне калічення, є грубим порушенням статті 13 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року", — йдеться в повідомленні.

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька, українська спецслужба уже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

29 липня у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованому селищі Оленівка на Донеччині, де перебувають зокрема полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі".

Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден з очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі.

Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки "Град" неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики "ДНР".

Міжнародний Комітет Червоного Хреста запросив доступ до колонії в окупованій Оленівці

Після обстрілу колонії в окупованій Оленівці, Міжнародний комітет Червоного Хреста запросив доступ до місця обстрілу.

29 липня у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованому селищі Оленівка на Донеччині, де перебувають зокрема полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі".

Про це Суспільному розповів фахівець по зв’язках із громадськістю та медіа МКЧХ Олександр Власенко.

"Ми звичайно знаємо про цю ситуацію, ми запросили якомога швидше доступ до цього місця для того, щоб переконатися та побачити на власні очі, що відбулося і чи хто з тих людей, що там перебувають, потребує нашої допомоги. Крім того, наша гаряча лінія в Женеві центрального агентства буде працювати цими вихідними і родичі можуть звертатися на неї для того, щоб з’ясувати про долю конкретної людини. Якщо вони повідомляють ім’я та прізвище цієї людини і у нас буде інформація про цю людину, то ми спробуємо їм про це сказати, На жаль, тільки родичам ми можемо це повідомити", — зазначив Власенко.

У 2022 році реальний рівень зарплат українців впаде на 27% — Нацбанк

Номінальні зарплати в Україні у 2022 році скоротяться на 12%, в реальному вимірі – на 27%. Пік падіння зарплат ще попереду. Про це повідомляється в інфляційному звіті Національного банку України за липень.

Відповідно до опитувань НБУ, через війну підприємства були змушені звільняти персонал через неможливість забезпечити довоєнну зарплату. Падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом.

Німеччина передасть Україні мостові танки

Німеччина готується передати Україні 16 спеціальних мостових танків, призначених для подолання складних ділянок на місцевості, зокрема водойм.

"Для подальшої підтримки українських сухопутних військ міністр Ламбрехт ухвалила рішення доставити пакет з 16 броньованих мостоукладачів Biber. Їх можна використовувати для подолання води або інших перешкод в бою", — йдеться в повідомленні Міністерства оборони Німеччини.

Кириленко показав відео наслідків обстрілу Краматорська

Глава Донецької ВЦА Павло Кириленко показав відео наслідків обстрілу Краматорська.

"Цього разу росіяни ракетою вбили щонайменше одну людину, поранили — п'ятьох. Вони не припинять обстрілів, поки ми їх не виженемо з нашої землі. Евакуюйтесь! Евакуація рятує життя", — ідеться у повідомленні.

Кулеба у зв'язку з обстрілом колонії в Оленівці закликав партнерів визнати РФ державою-терористом

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів жорстко засудити обстріл російськими військами виправної установи в окупованій Оленівці на Донеччині і визнати РФ державою-терористом.

"Росіяни вчинили ще один жахливий воєнний злочин, обстрілявши виправну установу в окупованій Оленівці, де вони тримали українських військовополонених. Закликаю всіх партнерів жорстко засудити це брутальне порушення міжнародного гуманітарного права і визнати РФ державою-терористом", — зазначив він.

Як повідомлялося, за даними Генштабу ЗСУ, російські війська зумисно здійснили артилерійський обстріл виправної установи в Оленівці, де утримувалися й українські полонені.

Наслідки обстрілу уточнюються.

Читайте також: Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Росія зазвичай маніпулює полоненими перед важливими подіями на фронті або переговорами — Решетилова

Координаторка "Медійної ініціативи за права людини" Ольга Решетилова зазначила, що Росія зазвичай маніпулює полоненими перед важливими подіями на фронті або переговорами.

Спочатку поширювали інформацію про смертні вироки, тепер про катування полонених та обстріл колонії, де утримують полонених, в окупованій Оленівці.

"Зазвичай Росія качає тему полонених перед важливими подіями на фронті або переговорами. Згадайте ті всі паради, наприклад. Таким чином вона підвищує ставки, знаючи, що для українського суспільства це питання надзвичайно чутливе", — пише Решетилова.

Патронатна служба "Азову" підвтвердила загибель військових в Оленівці

Патронатна служба "Азову" повідомила, що з'ясовує імена загиблих і постраждалих внаслідок удару по колонії в Оленівці, де перебували полонені полку. Також на місце виїхав Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

В Асоціації родин захисників "Азовсталі" зазначили, що обстріл відбувся близько 9 ранку та заявили, що це був "ретельно спланований воєнний злочин російських військ".

Північна Македонія передала Україні танки

Македонія передала Україні танки "третього покоління" з батальйону, який в процесі модернізації. Кількість танків у Міноборони країни не уточнили.

На озброєнні македонської армії перебуває 31 машина цього типу. Ці танки були передані владі Скоп'є Росією у 2000 році під час повстання Національно-визвольної армії Алі Ахметі.

Танки належать до так званого "третього покоління основних бойових танків" 1970-х і 1980-х років, які мають композитну броню та комп’ютерно-стабілізовану систему управління вогнем.

Латвія відновила закупівлю газу в Росії

Оператор газотранспортної системи Латвії Latvijas gaze відновив закупівлю газу з Росії. У компанії заявили, що розплачуватися за нього будуть не рублями, а євро.

Як пише Delfi з посиланням на заяву компанії, паливо купують не безпосередньо в "Газпрому", а через посередника. Назвати постачальника він відмовився, посилаючись на комерційну таємницю.

"Latvijas gāze зараз купує газ, але ми не купуємо газ у Газпрому, тому що не можемо розрахуватися з Газпромом. У нас є інший постачальник", – сказав голова компанії Айгарс Калвітіс.

В портах Одещини лишаються майже 600 000 тонн вантажів — заступник голови ОП

Наразі в портах Одеської області лишаються 17 суден з майже 600 000 тонн вантажів. Про це повідомив заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Також за його словами, з цих суден 16 — з українським зерном загальною вагою близько 580 000 тонн. Саме вони найближчим часом вийдуть до портів призначення.

Рада закликає інші країни не визнавати "референдуми" на окупованих територіях

Верховна рада України закликає інші держави та міжнародні організації не визнавати так звані "референдуми", які Росія може провести на окупованих нею територіях України. Парламент ухвалив відповідний проєкт постанови про звернення на засіданні 29 липня. Його підтримали 299 народних депутатів.

Звернення адресоване Організації Об'єднаних Націй, Європейській комісії, Європейському парламенту, Раді Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентським асамблеям, урядам і парламентам держав світу.

Депутати зазначали, що у разі проведення псевдореферендумів про "приєднання" до РФ Україна вважатиме їх результати такими, що не мають жодних правових наслідків. Участь у їх підготовці кваліфікується Кримінальним кодексом України як злочини проти основ національної безпеки України — зазначається в пояснювальній записці до документа.

Більшість українців не готові виконувати всі вимоги ЄС, щоб пришвидшити вступ України

Лише 31% опитаних соціологами українців вважають, що Україна має схвалювати всі необхідні закони та виконувати всі вимоги ЄС, аби тільки якнайшвидше стати членом організації. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування громадської думки “Омнібус”, проведеного Київським міжнародним інститут соціології (КМІС) упродовж 6-20 липня.

При цьому 62% респондентів загалом дотримуються думки, що Україна має відстоювати свої інтереси і не погоджуватися на певні вимоги, навіть якщо через це відкладеться в часі набуття повноправного членства.

В цілому в українському суспільстві є консенсус щодо вступу до ЄС — його підтримують 81% опитаних громадян.

В Україні розгорнуть мережу бомбосховищ і укриттів. Рада ухвалила відповідний закон

Відтепер нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття, яке розташоване неподалік. Це передбачає ухвалений парламентом в цілому законопроєкт №7398. Про це повідомила співавторка документа, голова партії “Слуга Народу” Олена Шуляк.

Містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях повинна буде містити розділ про інженерно-технічні заходи цивільного захисту, пояснила Шуляк. Затвердження містобудівної документації за відсутності такого розділу забороняється.

Ухвалений закон передбачає, що доступ до укриттів повинні мати зокрема маломобільні групи населення та люди з інвалідністю.

На Вінниччині священник УПЦ МП на похороні військового побив отця ПЦУ

Під час поховання загиблого бійця виник конфлікт між священниками різних парафій. В результаті один зі священників хрестом завдав тілесних ушкоджень іншому. Слідством розпочато досудове розслідування. Про це повідомляє Головне управління Нацполіції.

Інцидент стався поруч із дитячим майданчиком у селі Якушинці Вінницького району 22 липня. Під час проповіді священник ПЦУ сказав, що Путін розв'язав війну в Україні, зокрема під приводом "захисту канонічного православ'я". А також закликав людей відмовитися від МП, а місцеву владу – заборонити діяльність Московського патріархату на території громади.

На Вінниччині священник УПЦ МП на похороні військового побив отця ПЦУ
Скріншот із відео/ Сергій Тімков

Експорт українського зерна має розпочатись сьогодні-завтра — Зеленський

"Порт працює, процес пішов. Наша сторона повністю готова, ми це передали Туреччині та ООН. Як тільки вони дадуть сигнал, що готові приймати вантажі, а ми — експортувати, все розпочнеться", — сказав президент Зеленський в Чорноморському порту на Одещині

Він повідомив, що Україна готова розпочинати експорт продовольства, та припустив, що він розпочнеться "сьогодні-завтра".

Росія формує поблизу України ще одне ударне угруповання — ГУР

Для бойових дій в Україні Росія формує третій окремий армійський корпус. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький розповів ефірі телеканалу “Київ”.

“Зараз він проходить формування в західному військовому окрузі для того, щоб його уже як об’єднання застосовувати проти України. Вони заявили про свої плани – до середини серпня цей корпус сформувати”, – сказав Скібіцький.

За його словами, Росії не вдалося реалізувати свої плани прихованої мобілізації та створення 16 добровольчих батальйонів. Стрілецькі підрозділи мали бути розгорнути майже в кожному регіоні РФ.

В Україні зерном на екпорт завантажили перший корабель

Завантаження відбулося в Морському торговельному порту "Чорноморськ".

"Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати", – сказав президент Володимир Зеленський.

За словами президента, експорт збіжжя почнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни. Він додав, що Україна чекає від партнерів – представників ООН і Туреччини – на відповідні сигнали щодо початку транспортування зерна. За словами Зеленського, експорт може розпочатися найближчими днями.

"Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати", – розповів президент.

Завантаження зерна в порту "Чорноморськ"
Фото: Офіс президента

У Генштабі ЗСУ заявили, що російські війська обстріляли колонію на Донеччині

У Генштабі ЗСУ заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають зокрема українські полонені, та звинуватили Україну у скоєнні воєнних злочинів. Наслідки обстрілу уточнюють.

Раніше в Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Апеляційний суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну

Апеляційний суд у Києві змінив вирок російському військовому Шишімарину та замінив довічне на 15 років позбавлення волі, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Туреччина не розглядає пропозицію Путіна щодо спільного виробництва Bayraktar

Туреччина наразі не розглядає пропозицію російського президента Володимира Путіна щодо спільного з РФ виробництва безпілотників Bayraktar TB2 або інших БПЛА. Про це заявив президент управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

"Не можу сказати, що це можливо. Немає нічого, що потрапило б до нашого порядку денного і почало працювати", – сказав він.

Тим часом Демір зазначив, що такий процес "формується в межах політики Турецької Республіки". Він також додав, що відбувається "робота над технічною стороною питання".

Війська РФ завдали ракетного удару по Краматорську

Російські військові задали ракетного удару по Краматорську 29 липня. Загиблих та травмованих немає. Зруйновані домівки у приватному секторі селища Біленьке. Про це повідомив очільник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

"Серйозні руйнування домівок у приватному секторі селища Біленьке. За попередньою інформацією без жертв", — йдеться в повідомленні.

Гончаренко додав, що на місці працюють спеціалісти вибухотехнічних служб, пожежники та рятувальники.

ЗСУ показали перше бойове застосування M270 MLRS

Збройні сили України подякували партнерам за військову допомогу, зокрема за постачання реактивних систем залпового вогню М270. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив відео, на якому українські військові демонструють роботу цієї далекобійної РСЗВ.

На війні загинув командир взводу коломийської "десятки", поет Гліб Бабіч

28 липня у бою з російськими окупантами загинув автор гімну коломийської "десятки", командир взводу, поет Гліб Бабіч. Він — учасник громадської організації "Справа громад", військовий, поет, автор пісень, учасник АТО/ООС, до 2019 року був прапорщиком 10 окремої гірсько-штурмової бригади. Чоловік народився 2 березня 1969 року у Миколаєві. Боєць пройшов п'ять років війни та шість бойових ротацій. Гліб Бабіч мав псевдо Лєнтяй. Поет написав понад 500 віршів. У 2021 році чоловік видав книжку віршів — "Вірші та пісні". Бабіч очолював волонтерську ініціативу "Res_Publica. Брати по зброї".

Суспільне зібрало спогади українців про загиблого воїна та поета.

Читайте, чим запам'ятався Україні Гліб Бабіч

Посли G7 приїхали в Одесу

Послиня Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс написала, що вона разом з колегами-послами G7 перебувають в Одесі разом з представниками Туреччини.

Три десятки українських військових приїхали на лікування в Польщу

Українських поранених спеціальним потягом привезли до станцій у Кракові та Катовіце у другій половині дня 28 липня, пише "Польське радіо". Звідти їх транспортували каретами швидкої допомоги до лікарень у Сілезії та Малопольщі.

"Тут є військові в різному стані: від тих, хто у важкому стані, але вже оглянуті, до тих, хто в легшому стані, але потребує реабілітації. Військових доправлять у різні лікарні Малопольщі", — розповів малопольський воєвода Лукаш Кміта.

Це вже вдруге відбувається таке транспортування поранених бійців з України на лікування до Польщі. Перше відбувалося з Любліна до Варшави.

Послиня України у Фінляндії пропонує відмовляти у візах росіянам, які підтримують війну

Послиня України у Фінляндії Ольга Діброва пропонує відмовляти у візах росіянам, які підтримують війну. Про це вона сказала в інтерв’ю національній телерадіомовній компанії Фінляндії Yle.

Росіян, які звертаються за туристичною візою до Фінляндії, можна запитати, підтримують вони загарбницьку війну Росії в Україні чи ні, сказала Діброва. Якби претендент на туристичну візу підтримував війну, йому могли би відмовити у візі, припускає дипломатка.

За словами Дібрової, ті громадяни Росії, які підтримують війну проти України, “не повинні йти у вільний світ". Українцям зараз важко дивитися, як "росіяни їдуть до Європи за покупками", додала послиня.

В ОП відреагували на відео із соцмереж, де російські військові знущаються над українським полоненим

"Російські пропагандисти із захватом показали, як група російських нелюдів нівечила українського полоненого. Все, що треба розуміти світу: Росія — країна людожерів, які насолоджуються тортурами та вбивствами. Але туман війни не допоможе уникнути кари російським катам. Всіх ідентифікуємо. Кожного дістанемо", — написав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Унаслідок обстрілу Миколаєва загинули чотири людини

За попередніми даними, унаслідок ранкового обстрілу Миколаєва чотири людини загинули, ще сім — отримали поранення, повідомив голова ОВА Кім. Російські війська завдали удару поблизу зупинки громадського транспорту.

Поранені українські військові та цивільні зможуть проходити реабілітацію у Латвії

У Латвії найближчого місяця планують розпочати процес реабілітації українських військових та цивільних, які постраждали внаслідок війни. Про це пише Delfi. За місяць планується надати допомогу 40 людям, повідомив парламентський секретар Міністерства охорони здоров'я Ілмар Дурітіс.

Дурітіс повідомив, що завдяки участі недержавних організацій вирішено питання, яким чином після гострої фази лікування пацієнтів доставлять до Латвії. Університетські лікарні готові лікувати поранених цивільних, а також допомогти військовим у проведенні реконструктивних хірургічних операцій.

На реабілітацію поранених мають виділити 300 тисяч євро, пояснив посадовець. Крім того, медичним установам, які працюють із постраждалими на війні в Україні, буде додаткове фінансування та квоти.

ЗСУ зищили російські склади в Іловайську та Брилівці

Збройні сили України завдали удару по складах боєприпасів російських військових у тимчасово окупованих Іловайську Донецької області та Брилівці Херсонської області. Про це повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

Один з районів Миколаєва обстріляли касетними снарядами

Внаслідок обстрілу є поранені, на місце виїхала швидка допомога, повідомив міський голова Сєнкевич. У місті знову оголошена повітряна тривога.

У Миколаєві після відбою повітряної тривоги чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

До України за добу повернулися 33 тисячі українців – прикордонники

В Україну західний кордон за минулу добу перетнули 39 тисяч осіб, понад 33 тисячі з них – українці. Як повідомляють прикордонники, загалом впродовж минулої доби західні кордони України з Європейським Союзом та Молдовою перетнули понад 78 тисяч осіб та 18 тисяч транспортних засобів. З України 28 липня вибули понад 39 тисяч осіб. Більш ніж 22 тисячі з них перетнули кордон із Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

У пунктах пропуску прикордонники за добу оформили 98 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Над територією Світловодської громади на Кіровоградщині збили російську ракету

Вранці 29 липня сили протиповітряної оборони над територією Світловодської громади збили російську ракету. Про це о 7:31 написав голова громади Андрій Маліцький. Інформацію про збиту ракету підтвердив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович у своєму ранковому звіті.

"Зранку над селом Миронівка Світловодської громади спрацювало ППО. Збито крилату ракету. Вона розлетілася уламками по селу. Працює слідчо-оперативна група. Тип ракети встановлюють".

У Києві та низці областей — повітряна тривога.

Росія у війні з Україною втратила 40 500 військових — Генштаб

Станом на 29 липня загальні бойові втрати російської армії становлять 40 500 особового складу. За добу ЗСУ ліквідували близько 270 військових РФ. Також, за даними Генштабу, Росія втратила:

  • танків ‒ 1749 (+7) од;
  • бойових броньованих машин ‒ 3987 (+8) од;
  • артилерійських систем – 900 (+6) од;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 731 (+2);
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2870 (+16) од;
  • спеціальна техніка — 77 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Криворізькому напрямку.

Через брак піхоти ПВК Вагнера воює в Україні як звичайний армійський підрозділ — британська розвідка

Приватна військова компанія Вагнера дедалі більше інтегрується в російську армію. З березня російська приватна військова компанія Вагнера воює на сході України у координації з російськими військовими. Ймовірно, ПВК Вагнера відповідає за певні сектори лінії фронту, подібно до звичайних армійських підрозділів. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Це суттєва зміна порівняно з попередньою роботою групи з 2015 року, зазначили розвідники. Тоді ПВК Вагнера зазвичай виконувала місії, відмінні від відкритої широкомасштабної регулярної російської військової діяльності.

Цей новий рівень інтеграції ще більше підриває давню політику російської влади щодо заперечення зв’язків між ПВК та російською державою, йдеться у повідомленні розвідки.

Роль ПВК Вагнера, ймовірно, змінилася через те, що російському Міноборони не вистачає бойової піхоти, однак навряд чи сил вагнерівців буде достатньо, щоб істотно змінити траєкторію війни, зазначили у розвідці.

На Донеччині внаслідок вторгнення РФ в Україну 28 липня загинуло 8 людей

28 липня внаслідок обстрілів армії Росії загинули 8 мирних жителів Донеччини — 3 в Бахмуті, 2 в Торецьку, 1 в Орлівці, 1 у Гірнику та 1 у Соледарі. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Ще 19 людей отримали поранення", — йдеться в повідомленні.

Кириленко додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Кропивницький 28 липня атакували, імовірно, "Іскандерами" – ОК "Південь"

Опівдні 28 липня російські військові атакували Кропивницький, імовірно, двома "Іскандерами". Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. Він підтвердив інформацію про п’ятьох загиблих і 26 поранених внаслідок влучання в ангари авіапідприємства. Звіт опублікували вночі, 29 липня.

"Іскандер" – сімейство балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів класу земля-земля, розроблених в РФ. Вперше представлений 1999 року. Максимальна дальність ураження цілі балістичними ракетами – не менше 500 кілометрів. Стартова маса ракети – 3,8 тонни, маса бойової частини – 480 кілограмів, довжина – 7,2 метра, діаметр – 920 міліметрів, інтервал між запусками, для пускової установки з двома ракетами – одна хвилина, швидкість ракети після початкової ділянки траєкторії – 2100 метрів за секунду.

Трасс заявила, що буде найкращим другом України, якщо стане прем'єркою Британії

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, яка претендує на посаду прем’єр-міністра країни, заявила, що стане “найбільшим другом” України, якщо стане прем’єркою. Про це пише Reuters.

Таким чином Трасс обіцяє продовжити політику Бориса Джонсона, який був змушений оголосити про свою відставку на початку липня на вимогу однопартійців через низку скандалів. Він був активним прихильником України після вторгнення Росії в лютому та двічі їздив у Київ на зустріч із президентом Зеленським.

Трасс як міністр закордонних справ контролювала запровадження санкцій проти найближчих до президента Росії Володимира Путіна осіб. Вона заявила, що працюватиме з союзниками, щоб надати Україні більше зброї та гуманітарної допомоги.

“Як прем’єр-міністр я буду найбільшим другом України — слідуючи стопам Бориса Джонсона — і буду повністю віддана тому, щоб Путін зазнав поразки в Україні та зазнав стратегічної поразки, і щоб Росія була обмежена в майбутньому”, — заявила Трасс.

За її словами, зараз не час говорити про поступки та компроміси щодо Путіна.

Зараз Трасс бере участь у перегонах за прем’єрське крісло з колишнім міністром фінансів Ріші Сунаком.

Вона лідирує в опитуваннях серед членів Консервативної партії, які остаточно вирішать, хто стане наступним прем'єр-міністром Великої Британії після тижнів голосування 5 вересня, пише Reuters.

Ювенальні прокурори: 358 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більш ніж 1051 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 29 липня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 358. Не зазнали змін і дані щодо поранених — понад 693. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 363, Харківській — 195, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 57, Херсонській — 54, Запорізькій — 40.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2197 закладів освіти. З них 223 зруйновані повністю.

Поліція відкрила 320 кримінальних проваджень через зловживання з гуманітарною допомогою — Клименко

Поліція відкрила 320 кримінальних проваджень щодо шахрайства і зловживань з гуманітарною допомогою. Її мали спрямувати як ЗСУ, так і переселенцям. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко

Вночі військо РФ ударило по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини — ОВА

Вночі військо РФ ударило по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Армія РФ намагається наступати на Бахмутському напрямку — Генштаб

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання російського війська, також ситуація на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому армія РФ обстріляла зі ствольної та реактивної артилерії райони Пісків Чернігівської області та Журавки Сумської області. Триває інженерне обладнання позицій. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 липня.

На Харківському напрямку військові РФ із артилерії обстріляли райони населених пунктів Харків, Рідне, Уди, Дементіївка, Слатине, Протопопівка, Нове, Золочів, Прудянка, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Безруки, Борщова, Старий Салтів та Коробочкине. Пара російських вертольотів Мі-8 завдала ударів неподалік Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку були обстріли в районах Курульки, Дібрівного, Норцівки, Мазанівки, Лозової, Шнурків, Гусарівки, Грушувахи, Вірнопілля та Мосьпанового.

На Краматорському напрямку активних дій з боку війська РФ не було. Російські військові обстріляли зі ствольної, реактивної артилерії та танків райони населених пунктів Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Спірне, Крива Лука, Серебрянка, Григорівка, Званівка та Верхньокам’янське. Завдали авіаударів біля Серебрянки та Спірного.

На Бахмутському напрямку обстріляли райони Шумів, Бахмутського, Берестового, Покровського, Соледара, Яковлівки, Бахмута, Веселої Долини, Травневого, Зайцевого і Вершини. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Соледара та Веселої Долини.

ЗСУ успішно відбили штурм і наступ російського війська у напрямку Вершини та Семигір’я. Російські військові намагаються наступати в районах Новолуганського та Соледара, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, окрім обстрілів по лінії зіткнення, армія РФ завдала авіаудару неподалік Новоандріївки.

Російська розвідка боєм у напрямках Водяного та Пісків завершилась втратами та відступом. Військо РФ намагалося наступати в напрямках Авдіївки, Красногорівки та Великої Новосілки. Зазнало втрат та відійшло.

На Південнобузькому напрямку російські військові обстріляли з танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Іванівка, Токарєве, Кар’єрне, Осокорівка, Благодатне, Кобзарці, Червона Долина, Лепетиха, Андріївка, Велике Артакове, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Мирне, Широке, Прибузьке, Луч, Посад-Покровське, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське та Олександрівка. Завдали авіаційних ударів поблизу Великого Артакового, Білогірки та Потьомкиного.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування ракетної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати ударів по опорних пунктах та скупченнях живої сили та техніки російського війська.

У Польщі працевлаштувалися 358 тисяч українців — польське міністество соцполітики

У Польщі від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну за спрощеною процедурою стали до роботи 358 тисяч українців. Про це повідомило міністерство сім’ї та соціальної політики Польщі.

“Ринок праці: працевлаштувалися в Польщі 358 тисяч українців", — зазначило відомство у Twitter.

Більшість людей почали роботу у таких воєводствах:

  • Мазовецьке з центром у Варшаві — 79 тис.;
  • Нижньосілезьке з центром у Вроцлаві — 37,9 тис.;
  • Лодзинське воєводство з центром у Лодзі — 35,2 тис.;
  • Великопольське з центром у Познані — 33,3 тис.

На Донбасі армія РФ зосередиться на Бахмуті й, імовірно, готується відновити наступ на Харків — ISW

Російське угруповання в Донецькій області, ймовірно, прагне отримати вигоду з останніх незначних досягнень на південний схід від Бахмута, продовжуючи спроби просування в цьому районі. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW). Можливо, російські війська зменшують спроби взяти Сіверськ, щоб зосередитися на Бахмуті, але про це говорити зарано.

За даними аналітиків, російські війська продовжували просування на північ до Бахмута з нещодавно здобутих позицій навколо Новолуганського та Вуглегірської електростанції, наступаючи на південний захід по трасі Т1302 з нещодавно захоплених позицій у Берестовому.

Як зазначили в ISW, російські війська намагалися досягти конкретних успіхів навколо Сіверська і не зробили жодного підтвердженого просування до міста з моменту захоплення адміністративного кордону Луганської області на початку липня.

Таким чином, російське командування, ймовірно, намагатиметься зберегти імпульс навколо Бахмута. Малоймовірно, що російські війська візьмуть сам Бахмут, незважаючи на нещодавнє поступове просування в його напрямку.

Інші ключові висновки ISW:

  • Російські війська вели обмежені наземні наступи на північний захід від Слов’янська та на північний схід і південний захід від Бахмута.
  • Можливо, російські війська посилюють наступальні операції навколо Авдіївки, щоб зменшити українські удари в Донецьку та навколо нього.
  • Можливо, російські війська створюють умови для відновлення наступальних операцій на місто Харків.
  • Російські війська спробували здійснити обмежений наземний наступ на південному напрямку, але, ймовірно, зазнають територіальних втрат у Херсонській області.
  • Російські війська намагаються зберегти свої наземні лінії зв’язку через річку Дніпро, що з’єднує місто Херсон із тиловими районами на сході Херсонської області.
  • Кремль продовжив заходи щодо компенсації втрат офіцерів і живої сили в Україні.
  • Кремль продовжує інституціоналізацію своїх окупаційних адміністрацій на окупованих територіях України для підготовки до фіктивних референдумів, анексії та інтеграції до Росії.
  • Російські окупаційні війська продовжують тиснути на українських цивільних на окупованих територіях, щоб вони використовували російські рублі та паспорти та відвідували російські школи. Таким чином створюють умови для довгострокового соціального контролю на окупованих територіях.

На півдні за добу знищили 36 військових РФ і 4 склади боєприпасів — ОК "Південь"

На південному фронті завдяки роботі українських ракетно-артилерійських підрозділів за добу знищено 3️6️ російських військових, 3️ танки, 3️ гаубиці “Мста-Б”, радіолокаційну станцію “Зоопарк-1”, 4️ одиниці броньованої та 7️ – автомобільної техніки. Також в Генічеському, Херсонському, Каховському та Бериславському районах знищено 4️ склади боєприпасів. Про це повідомляє оперативне командвуання “Південь”.

Українська авіація завдала 7️ ударів по війську РФ, із них по опорних пунктах – 4️, по зосередженню російської сили та техніки – 3️.

У Чорному морі корабельне угруповання РФ вчергове переформатували — ОК "Південь"

У Чорному морі корабельне угруповання РФ вчергове переформатовано. Наразі там чатують 2️ надводних ракетоносії та 3️ великих десантних кораблі. Зберігається ракетна загроза на високому рівні, в еквіваленті 1️6️ ракет. Про це повідомляє оперативне командвуання “Південь”.

Разом з тим, в морі лишається й мінна загроза.

В районі гирла Бистрого річки Дунай мале гідрографічне судно підірвалося на невідомому вибуховому пристрої. Судно отримало пробоїну в носовій частині нижче ватерлінії. Його ремонтують, людських втрат немає.

Нехтуючи забороною і попереджувальними інформаційними знаками, в районі Коблевого двоє чоловіків загинули під час купання, підірвавшись на морській міні, що дрейфувала в прибережній зоні після шторму.

У Харкові під ранок було два "прильоти" — Терехов

У Харкові під ранок було два "прильоти". Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

На війні загинув поет та активіст Гліб Бабіч

У бою з російськими окупантами загинув активіст ГО "Справа громад", військовий, поет, автор пісень та учасник АТО/ООС Гліб Бабич. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив юрист Андрій Смолій.

"Багато з вас знали Гліба, бачили на ефірах, підписані на його сторінки, знаєте особисто… Відверто, одна з найсумніших звісток", — зазначив він.

Президент зібрав Ставку верховного головнокомандувача

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, учасники якого обговорили низку оборонних питань.

"Провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Розглянули чотири питання", — зазначив президент.

За словами Зеленського, одним із предметів обговорення було постачання озброєнь для ЗСУ від західних партнерів України.

"З того, що можна сказати зараз публічно, проаналізували стан забезпечення — на цей час — озброєнням наших захисників, постачання допомоги від партнерів і загалом стан виконання Плану оборони України, який був введений в дію 24-го лютого", — пояснив гарант.

Віцеканцлер Німеччини Габек звинувачує Росію у затягуванні ремонту турбіни для "Північного потоку-1"

Віцеканцлер Німеччини, міністр у справах економіки і захисту клімату Роберт Габек стверджує, що Берлін зі свого боку надав всі документи для відправки в Росію турбіни, необхідної для "Північного потоку-1", але Росія затягує процес. Про це повідомляє RND посилаючись на слова міністра.

"Ця турбіна з понеділка минулого тижня в Німеччині. Всі документи є, їх підготувало моє міністерство, я сам тримав їх у руках. У них написано, що турбіна може бути відправлена в Росію", — сказав він 28 липня увечері в місті Байройт, виступаючи перед місцевими жителями.

За його словами, Росія повинна вказати, куди конкретно турбіна відправиться і як перетне кордон.

"Але вона цього не робить, вона відмовляється забрати цю турбіну до себе", — додав віцеканцлер.

Зеленський закликав світ визнати РФ державою — спонсором тероризму

Злочини Росії в Україні потребують юридичної реакції від країн світу та визнання РФ державою — спонсором тероризму. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення 29 липня.

"Хочу подякувати також американським сенаторам, які одноголосно схвалили резолюцію, яка закликає Державний департамент США визнати Росію державою – спонсором тероризму. Можна взяти будь-який день в Україні – сьогоднішній чи будь-який інший після 24 лютого, щоб побачити, що ніхто у світі не вкладається в тероризм більше, ніж Росія", — зауважив політик.

За словами президента, злочини Росії потребують юридичної реакції на глобальному рівні.

"Немає жодної раціональної причини, щоб такої реакції не було, зокрема у США", — підкреслив він.

Повітряна тривога у Полтавській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій областях.

Держдеп США оголосив нагороду $10 мільйонів за інформацію про "фабрику тролів" та "кухаря Путіна" Пригожина

Державний департамент США оголосив нагороду до $10 мільйонів за інформацію про втручання в американські вибори російського бізнесмена "кухаря Путіна"Пригожин отримав прізвисько "кухар Путіна" через те, що займається організацією кремлівських обідів. Євгена Пригожина, його "Агентства інтернет-досліджень" (фабрика тролів) повʼязаних з ними людей та організацій.

"Вони свідомо та навмисно вступили в змову, щоб завдати шкоди Сполученим Штатам шляхом порушення, перешкоджання та руйнування законних функцій держави через шахрайство та обман з метою втручання у політичні та виборчі процеси в США, включаючи президентські вибори 2016 року", – йдеться у повідомленні.

Крім "Агентства інтернет-досліджень" Пригожин спонсорує найманців ПВК "Вагнера", які воюють в Україні.

Естонія ввела нові візові обмеження для громадян Росії

Уряд Естонії затвердив обмеження, що позбавляють російських громадян можливості оформлювати тимчасові дозволи на проживання й візи з метою навчання в Естонії, а також лімітують право оформлювати короткостроковий дозвіл на роботу. Про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому на урядовому сайті країни.

"Продовження санкцій проти Росії має важливе значення для забезпечення невпинного тиску на цю країну. Якщо санкції допоможуть зупинити російську агресію, це матиме позитивний ефект для нашої власної безпеки", — заявив у цьому зв’язку глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

У цьому зв’язку він підкреслив, що війна РФ проти України не тільки грубо порушує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, але й загрожує безпеці Естонії та всього Європейського Союзу.

Окремо вказується, що, за новими правилами, громадяни Росії й Білорусі відтепер не можуть отримати короткострокового дозволу на працевлаштування в Естонії, якщо вони мають вид на проживання в іншій країні Шенгенської зони.

На початок