Центровий НБА Олексій Лень уперше за чотири роки зіграє за збірну України: коли баскетболіст приєднається до команди

Центровий НБА Олексій Лень уперше за чотири роки зіграє за збірну України: коли баскетболіст приєднається до команди

Центровий НБА Олексій Лень уперше за чотири роки зіграє за збірну України: коли баскетболіст приєднається до команди
. FIBA Basketball

На гравця розраховують у початкових матчах другого раунду кваліфікації на чемпіонат світу.

Один із провідних українських баскетболістів, гравець НБА Олексій Лень, приєднається до збірної вже в серпні. Про це повідомляє Федерація баскетболу України з посиланням на головного тренера команди Айнарса Багатскіса.

Наразі Лень виступає за команду "Сакраменто Кінгз", а загалом грає в НБА з 2013 року. Вперше й востаннє українець брав участь у матчах збірної ще у вересні 2018-го, коли команда змагалася за вихід до чемпіонату світу.

Український центровий не зміг допомогти збірній і в липневих матчах відбору на світову першість 2023 року, проте приєднається до команди в серпні, коли проходитимуть підготовка до Євробаскету-2022 і матчі кваліфікації на чемпіонат світу-2023.

Читайте також: Україна не втримала перемогу над Іспанією у заключному матчі першого раунду відбору на ЧС-2023 з баскетболу: таблиця

На початку другого групового раунду європейського відбору Україна зустрінеться з Італією (24 серпня) та Ісландією (27 серпня). Наразі Україна посідає п'яте місцеУ другому раунді враховуються й результати першого. в групі L.

Також до збірної на ці матчі повернуться нападник київського "Будівельника" Богдан Близнюк та бігмен іспанського "Бетіса" Володимир Герун, який відновився після травми.

Читайте також: Баскетболіст збірної України Герун повернувся в чемпіонат Іспанії

Тренувальні збори в межах підготовки до кваліфікації на мундіаль розпочнуться 28 липня у столиці Латвії Ризі.

Читайте також: З ким зіграє збірна України з баскетболу у фіналі відбору на ЧС-2023: таблиця і формат змагань

Як Олексій Лень виступав за збірну України

  • За кар'єру Лень лише двічі грав за дорослу збірну України. Олексій виступив у матчах проти Іспанії та Чорногорії у кваліфікації на чемпіонат світу-2019. Лень грав у старті проти Іспанії та допоміг команді здобути перемогу (76:65), відзначившись 8 очками, 5 підбираннями й по одному перехопленню й блоку за 20 хвилин. У матчі проти Чорногорії українці з Ленем зазнали поразки (84:90). Баскетболіст мав 13 очок, 7 підбирань, три асисти й один блок за 21 хвилину. Того року Україна не кваліфікувалася на чемпіонат світу, посівши п'яте місце в групі.
  • Також на рахунку Леня – виступи за юніорські національні збірні. У 2009 році він брав участь у чемпіонаті Європи U16: Україна тоді не вийшла з групи й посіла лише 15-те місце. Також у 2010 році Олексій грав на Євробаскеті U18, де Україна стала 14-ю. Попри це Лень був одним із лідерів чемпіонату за індивідуальною грою: посів перше місце за блоками (4.3 у середньому за гру), друге – за підбираннями (11.4) і четверте – за очками (16).
Читайте також: Збірна України U20 уперше за дев'ять років вилетіла з топдивізіону на молодіжному Євробаскеті: що це означає
На початок