Окупаційна влада планує відновити опори високовольтних ліній електропередач між Херсонщиною та Кримом

Окупаційна влада планує відновити опори високовольтних ліній електропередач між Херсонщиною та Кримом

Окупаційна влада планує відновити опори високовольтних ліній електропередач між Херсонщиною та Кримом
. Фото: Unsplash

Окупаційна влада планує відновити опори високовольтних ліній електропередач між Херсонщиною та Кримом, які були підірвані у 2015 році під час енергетичної блокади півострова у зв’язку з його окупацією Росією.

Про це повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим на сторінці у Facebook.

Так звана "влада" вважає такі дії "важливим кроком до економічної інтеграції" тимчасово окупованих територій півдня України до РФ. А також про нібито “відтворення єдиного господарського комплексу, який протягом століть об'єднував Крим, Херсонщину та Запорізьку область”.

"Проте механізми та поведінка Росії неодноразово свідчили про те, що їхні дії завжди спрямовані саме на викрадення ресурсів, а не на постачання. Таке вже відбулося з Північнокримським каналом. Таке відбувається з викраденням українського зерна з елеваторів та у фермерів новоокупованих територій півдня. Тепер до цього переліку може додатися електроенергія", - йдеться у дописі.

Після окупації півострова Росією, потреби в електроенергії покривались шляхом місцевих теплоелектростанцій та через енергоміст з Ростовської АЕС. Допустима потужність станції сягає лише 810 мегават.

Тимчасово непідконтрольні території України, до війни, не відчували дефіциту електроенергії. Потреби Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей покривали місцеві теплоелектростанції та АЕС, яка знаходиться в Енергодарі. Потужність електростанції сягає майже 6 тисяч мегаватів.

Викрадення електроенергії росіянами може створити загрозу енергетичної кризи, зокрема дефіциту електроенергії для потреб місцевого населення.

Що відомо:

  • Запорізька атомна електростанція — найбільша у Європі та третя у світі. Вона має 6 енергоблоків, а це — 40% всіх атомних реакторів в Україні.
  • 4 березня російські війська захопили Енергодар — місто, в якому розташована станція, а її саму — обстріляли. Бої біля АЕС точились кілька годин, за цей час окупанти кілька разів влучили в один із реакторів. Тоді спалахнув тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками "Росатому". За інформацією НАЕК "Енергоатом" на території ЗАЕС перебувають близько 500 російських солдатів.
  • Через неконтрольований пуск води з Каховського водосховища до Північнокримського каналу російськими військовими, Україна зазнає щодня мільйонних збитків.

Читайте також:

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок