Воює за Україну 8 років: історія бійця з Тернопільщини

Воює за Україну 8 років: історія бійця з Тернопільщини

Воює за Україну 8 років: історія бійця з Тернопільщини
. Суспільне Тернопіль

Боєць ДУК "Правий сектор" Сергій Коновал воює за Україну 8 років. Він розповів Суспільному, що вперше на війну поїхав парамедиком.

"Я вчився в медичному університеті. Тоді ще про тактичну медицину люди взагалі мало що знали. Але те що мені було відомо, те застосовував і находу вчився. Їздив як парамедик, потім був у "Госпітальєрах" деякий час. Згодом повернувся й проводив заняття з тактичної медицини. А потім захотів піднятися на рівень вище. Почав проводити у Тернополі різні заняття, тренування не тільки з тактичної медицини, а вже 2–3 рази на тиждень проводив тренування зі спеціальностей, які були суміжні з військовою справою. До 24 лютого ми встигли накопичити ресурси. І коли Росія почала повномасштабне вторгнення, ми зібралися й виїхали. Коли ми працювали на Київщині та Чернігівщині після того, як ці території були звільнені, нам вдалося знайти ворожі карти і там на них були позначені всі стратегічні об’єкти на Лівому березі, які окупанти мають зруйнувати, захопити, які мають взяти під контроль, де мають кидати понтонні мости через Дніпро. Але через те, що вони врізалися клином, вони розтягувалися на велику відстань. І дорогою ще вороги мали величезні втрати, поки туди логістично доправляли колони і техніку. І, зрозуміло, що вони так не витягнуть, тому й лишили всі ці території, вирішили працювати такою тактикою, якою вони зараз працюють на сході".

До цього, у 2018 році, Сергій Коновал брав участь в благодійному велопробізі на підтримку України.

"Це був благодійний проєкт. Він мав взаємозв’язок із війною. Це був велопробіг в Америці через 20 штатів і п’ять провінцій у Канаді. Основною ціллю було донести жителям цієї місцевості про війну в Україні. Поїхала команда з 10 людей. Подолали дистанцію 10 тисяч кілометрів. Спочатку ми прилетіли у Нью-Йорк. Звідти дісталися до Лос-Анджелеса. Їхали автомобілем через південні штати. І тоді в Лос-Анджелесі, 22 травня 2018 року, ми почали наш велопробіг. Рухалися через великі міста Америки та Канади, де у нас була запланована зустріч. Приходили люди, ми робили для них презентації й спілкувалися з ними. Збирали кошти на благодійність. Ми зібрали тоді більше, ніж 10 тисяч доларів на підтримку тих, хто постраждав від війни на Донбасі".

Сергій Коновал 8 років воює за Україну
Сергій Коновал 8 років воює за Україну. Суспільне Тернопіль

За словами Сергія Коновала, у перший день повномасштабного вторгнення він поїхав воювати у компанії близько 50 людей.

"Потім до нас почали приєднуватися нові люди. Я був командиром 6-ї резервної сотні, відповідно, був у бойових умовах. Далі був командиром сотні, яку переформатували на другу роту. У Тернополі, ті хто залишився, розробили мобілізаційний пункт і люди до нас долучалися. Зараз у нас уже є практично 120 людей. Є дуже багато охочих долучитися до нас багато хто хоче до нас перевестися. Так що нас з часом буде ще більше. Сім’я наша буде зростати. Нам вдасться вийти на значно вищий рівень, щоб ворог зрозумів, що у нього немає жодних шансів. І тоді вже можна буде себе почувати в безпеці. Але для цього усім слід працювати. І це робота не на один рік. Це також те, чим я планую займатися, якщо після цієї війни залишуся живим та повернуся до Тернополя".

Рік тому Сергій Коновал разом з побратимами у Тернополі відкрили "Дім ветерана", де для учасників російсько-української війни проводять лекції та тренінги. Також там є тренажерний зал, а ще з бійцями працюють психологи.

Читайте також

На початок