В Україні арештували додаткові активи Медведчука та його дружини

В Україні арештували додаткові активи Медведчука та його дружини

В Україні арештували додаткові активи Медведчука та його дружини
. Архівне фото: УНІАН

За ініціативи Служби безпеки в Україні арештували додаткові активи екснардепа Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, якими управляли з Росії.

У пресслужбі СБУ повідомили, що рішенням суду накладено арешт, зокрема на:

  • корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн грн;
  • банківські рахунки на 1,3 млн грн;
  • дві земельні ділянки площею 3 і 5 га;
  • приміщення двох готельних комплексів площею 4,5 та 2,4 тис. квадратних метрів.

"Схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин РФ. Ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Оксані Марченко", — повідомили в СБУ.

Слідчі зазначили, що у ході досудового розслідування вони отримали беззаперечні докази, що управління компаніями здійснювалося безпосередньо з Росії.

Досудове розслідування триває у межах статей про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, а також легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Що відомо

  • 6 липня Збройним силам України передали гелікоптер і літак, якими користувалася родина підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука.
  • Медведчука підозрюють у скоєнні кількох злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації. Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) була оголошена 8 жовтня 2021 року.
  • 12 жовтня 2021 Печерський райсуд Києва відправив Віктора Медведчука під домашній арешт. Але згодом його адвокат повідомив журналістам, що з Медведчука зняли електронний браслет, бо "закінчився термін дії запобіжного по одному з проваджень". Окрім лідера ОПЗЖ, розслідування ведеться щодо п’ятого президента Петра Порошенка — суд має розібратися, чи він знав та сприяв Віктору Медведчуку передавати гроші проросійським бойовикам на Донбасі у "вугільній справі".
  • 27 лютого 2022-го з'явилася інформація про те, що Медведчук залишив адресу, за якою він відбував домашній арешт. Його адвокатка Лариса Чередніченко тоді повідомила Суспільному, що Віктор Медведчук, якого звинувачують у державній зраді, "перебуває у безпечному місці у Києві".
  • 12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні.
  • СБУ повідомила деталі затримання: Федеральна служба безпеки Росії намагалася вивезти Медведчука спочатку до Придністров’я, а потім до Москви. Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. У результаті Медведчук був затриманий під час виїзду з Київської області.
  • Пізніше Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.
  • 23 травня Медведчук розповів подробиці у справах щодо виведення з держвласності частини нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" і закупівлі вугілля в "ЛДНР". За словами політика, участь у реалізації обох схем брав п’ятий президент Петро Порошенко. Однак адвокат Порошенка Ігор Головань заперечив слова Медведчука.

Читайте також

"Співпраця з окупантами може перетворитися на ганебне ув’язнення": у ДБР розповіли деталі справи Медведчука

У Львові розпочали розгляд справи Медведчука: засідання у закритому режимі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок