У Львівській області 12-річна дівчина захворіла на ехінококоз: дитину прооперували

У Львівській області 12-річна дівчина захворіла на ехінококоз: дитину прооперували

У Львівській області 12-річна дівчина захворіла на ехінококоз: дитину прооперували
. Суспільне Черкаси

У Львівській області 12-річна дівчина захворіла на ехінококоз печінки. Про це повідомила головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Іванченко.

Дитина потрапила у хірургічне відділення стаціонару зі скаргами на різкий біль у правому підребер’ї. Під час УЗД-діагностики у неї виявили кісти печінки. Кісти видалили лапароскопічно та скерували на дослідження.

"Після проведеного лабораторного дослідження вмісту кісти було підтверджено діагноз: "Ехінококова кіста печінки". У результаті проведеного епідеміологічного розслідування встановлено, що у домашньому осередку ведеться домашнє (свині, кози, корова) господарство та є собака, що могло бути джерелом інфікування", — повідомила Наталія Іванченко.

За словами санітарної лікарки Львівщини, домашні тварини, а також собаки можуть бути носіями гельмінтів. Частота ехінококозу становить від 1 до 220 випадків на 100 тисяч населення. Дитячий ехінококоз викликає труднощі діагностики та залишається серйозною проблемою для здоров’я.

"Ехінококоз – тяжкий хронічний гельмінтоз, при якому у печінці, легенях та інших органах людини утворюються кісти. Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, у першу чергу з собаками", — пояснила Наталія Іванченко.

Водночас, за її словами, хвора людина не несе небезпеки іншим людям.

Аби не заразитися на ехінококоз, слід:

  • регулярно проводити дегельмінтизацію тварин;
  • при виявлення в печінці, легенях або м’ясі забитих тварин (вівці, свині, корови) кіст та інших пухлиноподібних утворів знищувати ці органи;
  • заборонити утримання собак (крім сторожових) на території тваринницьких ферм, забійних майданчиків, у місцях збереження кормів;
  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • перед споживанням в їжу овочів та ягід ретельно мити та ошпарювати їх окропом.
Читайте також: На Львівщині 12-річна дівчина потрапила до лікарні через укус змії
На початок