На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з "гарячих" точок

На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з "гарячих" точок

Ексклюзивно
На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з "гарячих" точок
. Суспільне Дніпро

Сорок дітей та підлітків проходять реабілітацію в лікарні на Дніпропетровщині. Більше половини з них переселенці з Донеччини, Луганщини та Харківщини. В реабілітаційному відділенні діти вчаться наново ходити та відновлюють всі рухи тіла. У закладі побували кореспонденти Суспільного.

Історія Ради

Шістнадцятирічна Рада з Донеччини робить вправи для ніг. На реабілітації дівчина кілька тижнів – у неї осколкове поранення ноги. Уламок роздробив кістку. Під обстріл дівчина з родиною потрапили 21-го червня в селищі Калинівка, неподалік Бахмута.

На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з гарячих точок
Рада проходить реабілітацію після поранення. Суспільне Дніпро

“Ми були на ставку із сім'єю, він називається “Золота рибка”. Ми купалися, почули, як бомблять, прильоти, почали збиратися, не дійшли до машини – і все це по нам… Уламки потрапили в нас. Маму відразу насмерть, вітчим потім нас довіз до найближчої лікарні. Потім до Бахмута, потім до Костянтинівки і сюди”, – згадує дівчинка.

Раді зробили кілька операцій, тепер вона проходить відновлювальні процедури, щоб знову почати ходити без милиць. Розповідає: більш за все хоче додому та одужати.

Реабілітація для Артема

У 5-ти річного Артема з Очеретиного, що теж на Донеччині, синдром дефіциту уваги та гіперактивності. Тут хлопцик проходить реабілітацію – заспокійливий масаж, заняття із логопедом, психологом. Сьогодні шостий день процедур.

На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з гарячих точок
Артем проходить заняття з лікувальної фізкультури. Суспільне Дніпро

Ірина Павліковська, мати Артема, говорить: “Він спокійнішим став, реченнями почав говорити, велосипедом вчиться їздити, хоча ми не вміли до цього”.

Артем проходить і заняття з лікувальної фізичної культури, хлопець ходить по драбині і по камінню, стрибає.

Обладнання та лікування

У центрі є обладнання для ерготерапії, з його допомогою діти та підлітки відновлюють втраченні фізичні функції, розробляють моторику рук. Головна лікарка відділення медичної реабілітації та фізіотерапії Ірина розповідає: “Отримали, наприклад, ушкодження головного мозку. Розучилися їсти, ковтати, все розучилися. Так можна навчитися їсти, відновити функцію рук”.

На Дніпропетровщині реабілітують поранених дітей та підлітків з гарячих точок
Обладнання для ерготерапії допомагає дітям у реабілітації. Суспільне Дніпро

Дитяча неврологиня Тетяна говорить: для лікування дітей використовують комплексний підхід. “Це ерготерапія, фізична реабілітація, ЛФК – з кожним кроком стає все сучасніше та сучасніше. І діти, які проходять реабілітацію, будуть проходити реабілітацію ще багато років. Раніше було так: дитина йде на масаж раз на два тижні і все. Зараз лікарі розписують плани на рік, на два, на три”, – зазначила Тетяна.

Зараз реабілітацію тут проходять діти від народження до 18-ти років, працює дев`ятнадцять спеціалістів.

Читайте також

"Зберіть" мене швидше – я піду до своїх хлопців". На Дніпропетровщині лікують поранених українських військових

Рятують життя українських воїнів. В лікарні Дніпра роблять операції з пересадки шкіри

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок