Олександр Зінченко готовий залишити "Ман Сіті" у літнє трансферне вікно. Чому і хто хоче підписати українця

Олександр Зінченко готовий залишити "Ман Сіті" у літнє трансферне вікно. Чому і хто хоче підписати українця

Олександр Зінченко готовий залишити "Ман Сіті" у літнє трансферне вікно. Чому і хто хоче підписати українця
. AP

Українець не планує покидати Англію, але новий сезон може розпочати у новому клубі.

Олександр Зінченко провів п'ятий повноцінний сезон у статусі футболіста "Ман Сіті". За його підсумками український півзахисник став чемпіоном Англії, завоював ювілейний 10-й трофей з клубом.

Зінченко не лише формально перебував у складі "Манчестер Сіті", але й допомогав команді здобувати надважливі результати. Саме його результативна передача в останньому турі проти "Астон Вілли" стала однією з вирішальних у контексті боротьби за чемпіонство з "Ліверпулем" в останньому турі АПЛ.

Читайте також: "Хотів би привезти цей трофей в Україну". Зінченко огорнув трофей АПЛ у синьо-жовтий прапор і не стримав емоцій: відео

Контракт Зінченка з "Ман Сіті" розрахований до 2024 року - влітку 2019-го клуб підписав з українцем нову трудову угоду на п'ять сезонів. Однак наступний сезон 25-річний футболіст може розпочати вже у новій команді.

Чому Зінченко може залишити "Ман Сіті" у літнє трансферне вікно?

У сезоні 2021/22 Зінченко провів найменшу кількість ігор у старті за "Ман Сіті" у чемпіонаті Англії (10 матчів) з моменту дебюту у сезоні 2017/18 (6 матчів). Після грудневого відрізку поєдинків, за підсумками якого Зінченко закінчив 2021 рік як основний футболіст "Манчестер Сіті", у 2022-му українець взяв участь лише у восьми матчах АПЛ.

Читайте також: Зінченко закінчив 2021 рік як основний гравець "Манчестер Сіті". Чому він почав грати більше

Влітку "Манчестер Сіті" почав проводити активну трансферну політику - команду вже покинули форварди Рахім Стерлінг ("Челсі") та Габріел Жезус ("Арсенал"), які тривалий час були гравцями основної обойми команди. Крім них, під питанням і майбутнє у клубі захисника Натана Аке, хавбека Ілкая Гюндогана. А також і Олександра Зінченка, про що ще в червні повідомили провідні британські ЗМІ - Sky Sports, The Athletic.

Готовність "Ман Сіті" продати Зінченка пов'язана також з бажанням підсилити позицію лівого захисника, на яку українця перекваліфікували у складі чемпіонів Англії. "Манчестер Сіті" упродовж кількох сезонів шукає гравця на цю позицію, і у червні, за інформацією Sky Sports, зупинився на кандидатурі оборонця "Брайтона" Марка Кукурельї - вихованця академії "Барселони", де у минулому працював Гвардіола.

Кукурелья у першому ж сезоні за "Брайтон" провів найбільшу кількість матчів серед захисників (35) і віддав 6 асистів.
Кукурелья у першому ж сезоні за "Брайтон" провів найбільшу кількість матчів серед захисників (35) і віддав 6 асистів. AP

Куди може перейти Зінченко?

Хоча Зінченко може залишити "Манчестер Сіті", він має можливість продовжити кар'єру в Англії. У червні претендентами на українця були одразу три англійські клуби - "Арсенал", "Вест Гем" та "Евертон", де вже виступає українець Віталій Миколенко.

У четвер, 14 липня, одразу три англійські сайти - BBC, Sky Sports та The Athletic - повідомили, що "Арсенал" повернувся до варіанту з підписанням Зінченка. І найближчим часом має підготувати першу пропозицію щодо його трансферу.

Зацікавленість у Зінченкові з боку "Канонірів" пов'язана з головним тренером команди Мікелем Артетою. Іспанський тренер упродовж кількох років працював з українцем у "Ман Сіті", коли був помічником Пепа Гвардіоли. І, крім того, Артета надав пріорітетний статус підписанню нових футболістів на позиції лівого захисника та центрального півзахисника - обидві Зінченко може закрити.

"Ман Сіті" не перешкоджатиме трансферу Зінченка в один із клубів-конкурентів у Англії - за 47 мільйонів фунтів гравцем "Арсенала" став Габріел Жезус. Однак перехід українця у лондонський клуб може не відбутися через інші причини.

  • Зінченко зацікавлений у тому, щоб грати у новому клубі на позиції центрального півзахисника

Хоча в "Арсеналі" розглядають українця як футболіста, що здатен закрити обидві позиції, Зінченко не був пріоритетним варіантом саме як центральний півзахисник. Тривалий час "Каноніри" розглядали на місце центрального хавбека бельгійця Юрі Тілеманса з "Лестера", однак перемовини щодо його переходу призупинилися.

Наразі в "Арсеналі" обмежена конкуренція за позицію у центрі півзахисту. Хоча на місце опорного півзахисника претендують одразу чотири футболісти - Томас Партей, Граніт Джака, Мохамед Ельнені та Самбі Локонга, "Каноніри" шукають іншого центрального хавбека, орієнтованого на роботу з м'ячем та просуванням його уперед. У попередньому сезоні цю роль виконував Джака, і у разі трансферу Зінченка, він, найімовірніше, буде конкурувати саме з швейцарцем за позицію у центрі поля.

При цьому зліва у захисті Зінченко, якщо трансфер відбудеться, також матиме перспективні шанси на потрапляння до основного складу. Основний захисник Кіран Тірні в останні сезони зіштовхується з хронічними травмами, тоді як португалець Нуну Тавареш, який мав його замінити, програв у підсумку конкуренцію не лише правому захисникові Седріку Соарешу, але й Джаці (який може вимушено зіграти зліва в захисті).

Джака виступає за "Арсенал" з 2016 року і у минулому був капітаном команди, втративши пов'язку через конфлікт із головним тренером.
Джака виступає за "Арсенал" з 2016 року і у минулому був капітаном команди, втративши пов'язку через конфлікт із головним тренером. AP
  • Трансферна вартість Зінченка

"Манчестер Сіті" вже заробив на трансферах понад 100 мільйонів євро. І хоча готовий відпустити Зінченка й решту футболістів (захисник Нейтан Аке може опинитися у "Челсі" за 45 мільйонів фунтів), бажає отримати за них достатню кількість грошей.

Попередньо, за інформацією Daily Mail, трансфер Зінченка у "Ман Сіті" оцінили в 35 мільйонів фунтів. Скільки саме готовий запропонувати "Арсенал" або ж будь-який інший клуб - невідомо.

Що відомо

  • Олександр Зінченко перейшов у "Ман Сіті" влітку 2016 року з російської "Уфи". Його трансфер обійшовся "Містянам" у 2 мільйони євро.
  • Перший сезон Зінченко провів в оренді нідерландського ПСВ, після чого п'ять сезонів поспіль виступає за "Ман Сіті".
  • Загалом за "Манчестер Сіті" український півзахисник провів 128 матчів в усіх турнірах, забив два м'ячі, а також віддав 15 результативних передач.
  • У сезоні 2021/22 Зінченко провів за "Ман Сіті" 28 матчів, повторивши особистий рекорд за асистами в англійській команді - шість результативних передач.
  • Зінченко - один із трьох українців, що належать клубам АПЛ. Крім нього та Віталія Миколенка ("Евертон") команду чемпіонату Англії поповнив 18-річний півзахисник Єгор Ярмолюк - він став гравцем "Брентфорда".
Читайте також: 18-річний українець Ярмолюк став гравцем англійського "Брентфорда": що про це відомо
На початок