Херсонський міський голова понад два тижні знаходиться у полоні військових РФ

Херсонський міський голова понад два тижні знаходиться у полоні військових РФ

Херсонський міський голова понад два тижні знаходиться у полоні військових РФ
. Фото: Херсонська міська рада

15 днів назад у Херсоні російські військові викрали міського голову Ігоря Колихаєва.

Відомості про це 28 червня слідчі Нацполіції в області внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розповіла головна спеціалістка з питань інформаційної політики Херсонської обласної прокуратури Анна Чернявська.

"Херсонська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво в цьому кримінальному провадженні за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України. Правоохоронці вживають заходи для встановлення місцеперебування Херсонського міського голови. Також встановлюються свідки події, проводиться їх опитування", - говорить Анна Чернявська.

Розслідування ускладнене тимчасовою окупацією, тому жодної інформації щодо Ігоря Колихаєва поки що немає, каже виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

"Я зв'язувалася з людьми, які мали б знати що-небудь, вони відповіли, що жодної інформації, на жаль, немає. Асоціація міст України всі ці дані збирає, передає, якщо це можливо, готує обміни, чи інші способи звільнити людей. Але це вже не на нашому рівні вирішується, а іншими компетентними органами". - каже Лариса Оленковська.

Радниця Херсонського міського голови Галина Ляшевська говорить, що зараз життям Херсона керує виконувачка обов'язків міського голови Галина Лугова.

За її словами херсонські комунальні підприємства працюють.

"Все це надто складно. Було дуже складно ще за часів, коли Ігор Колихаєв працював - тоді все трималося на його авторитеті. Зараз все ускладнилося в кілька разів, але Галина Лугова намагається це зробити. Головне, що коли вона взяла на себе ці функції, ми зможемо розраховуватися з комунальними підприємствами", - розповіла радниця міського голови.

Також за словами Лариси Оленковської, наразі Асоціації міст України відомо про чотирьох захоплених у полон керівників органів місцевого самоврядування на Херсонщині.

Що відомо:

  • 24 лютого війська РФ розпочали повномасштабне вторгнення на територію України. 3 березня російська війська зайшли у Херсоні. Місто опинилось у тимчасовій окупації.
  • Ігор Колихаєв разом зі своєю командою залишалися працювати в будівлі міськради до 25 квітня. В цей день її захопили російські військові.
  • 5 травня Херсонський міський голова Ігор Колихаєв розповів, що залишається у місті та працює дистанційно.
  • 28 червня у Херсоні російські військові викрали міського голову Ігоря Колихаєва. Місцеперебування його досі невідоме.
  • З 7 липня повноваження Херсонського міського голови тимчасово виконуватиме секретарка міської ради Галина Лугова.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок