На вході у дельту Дунаю в Чорному морі утворився затор із суден, завантажених українським зерном

На вході у дельту Дунаю в Чорному морі утворився затор із суден, завантажених українським зерном

На вході у дельту Дунаю в Чорному морі утворився затор із суден, завантажених українським зерном
. Marinetraffic

У Чорному морі біля входу у дельту Дунаю утворився затор із понад 90 суден, завантажених українським зерном. Про це стало відомо з системи моніторингу судноплавства Marinetraffic.

Перевізники агрокультур очікують чергу на прохід через румунський канал Суліна. Допомогти розвантажити маршрут може нещодавнє відкриття гирла Бистре, прохід через яке став більш безпечним після звільнення від росіян острова Зміїний.

Проте судноплавство через Бистре все одно не зможе забезпечити Україні й частини експорту, який раніше здійснювали через порти. Глибина гирла не дозволяє проходити великим суховантажам із зерном, повідомляє видання Ukrainian shipping magazine.

Судна у порту Рені та біля нього станом на 12 липня
Судна у порту Рені та біля нього станом на 12 липня. Marinetraffic

Можливості дунайських портів

Директорка "Асоціації морських агентств України" Ксенія Підручна зазначила, що логістичної альтернативи морським портам в Україні немає.

"Дунайські порти – десь 10-15% через них можна експортувати зернових та олійних вантажів. Зараз в нас вже почався збір урожаю. І в нас склади всі заповнені торішнім врожаєм, і новий врожай ніде буде зберігати. Термін зберігання там врожаю, чотири-шість місяців максимум", – додала Ксенія.

Судна у порту Ізмаїла та біля нього станом на 12 липня
Судна у порту Ізмаїла та біля нього станом на 12 липня. Marinetraffic

За словами секретарки Національної інвестиційної ради України Галини Янченко, у квітні-травні Україна змогла експортувати автомобільним та залізничним транспортом 1,5-2 млн тонн агрокультур, у червні – чотири млн. Але цього усе одно недостатньо. Наразі більшість економічних складнощів зосереджені в Одесі, адже в області найбільше портів. Експорт та імпорт відбувався найбільше саме через них. Також існують проблеми із постачанням сировини.

Перемовини з Росією та небезпека світового голоду

Директорка "Асоціації морських агентств України" додала, що країна не встигає експортувати торішній урожай. Чим довше порти заблоковані, тим критичною стає ситуація для аграрного бізнесу та світової продовольчої безпеки. Під час чотиристоронніх перемовин, які зараз тривають (Туреччина, Росія, Україна, ООН) Україна вимагає гарантій безпеки, що не буде нападів з боку Росії на торговельні судна та не буде висадки десанту, розповіла Ксенія Підручна.

Румунський канал Сулина
Румунський канал Сулина. Фото: Ukrainian Shipping Magazine

Читайте також

  • Звільнення Зміїного та деблокада гила Бистре заощаджує бізнесу 500 тис. доларів за добу
  • Для вивозу зерна через Дунай: німецький міністр пообіцяв профінансувати потужності на Одещині
  • Зерно, яке зберігається на території портів Ізмаїл та Рені Одеської області, збираються вивезти по Дунаю до Румунії та Болгарії

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок