Окупаційна влада створює інформаційний вакуум на Херсонщині

Окупаційна влада створює інформаційний вакуум на Херсонщині

Окупаційна влада створює інформаційний вакуум на Херсонщині
. Фото: Pexels

Окупаційна влада на території Херсонщини заблокувала Viber та YouTube. Також з перебоями працюють сервіси Google та Instagram. Так званий "прессекретар" ВЦА Херсонської області Сергій Мороз повідомив сьогодні про відключення сервісів, які заборонені на території Росії.

Користуватися цими ресурсами можна тільки через VPN сервіси – каже херсонець Інокентій.

"Якщо говорити про людей похилого віку, особливо про тих, хто у віддалених районах, людей, які не можуть приєднатися до такого сервісу як VPN то завжди знайдеться сусід, який з цим допоможе. Я вважаю, що ситуація не є критичною", - говорить чоловік.

Голова Херсонської обласної ради – Олександр Самойленко вважає, що месенджери та соцмережі блокуються окупаційною владою з метою дестабілізації регіону та щоб херсонці не знали правдивої інформації.

"Інформація, яка надходить у месенджерах, показує правду яка існує в Україні. Це та підтримка, яка існує через міжнародних партнерів. Та зведення бойових дій, які відбуваються", - каже голова облради.

Заборона Viber на Херсонщині також пов’язана зі спробами росіян заблокувати мобільний банкінг, розказує Самойленко.

Інформаційна війна Росії проти України, частиною якої є блокування різноманітних джерел інформації, є небезпечною, говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Є великий ризик, що не маючи можливості отримати перевірену інформацію, частина українців буде ошукана і буде по іншому ставитись до російських військових. Звичайно були розмови, що росіяни хочуть приєднати до Росії окуповані території. Саме для цього вони проводять інформаційну війну проти українців і України", - розповів Олександр Охріменко.

За словами херсонського політолога Володимира Молчанова, такі дії окупаційної влади були очікуваними.

"Viber, який став останньою можливістю прокомунікувати, вчора працював, але в режимі тільки текстового повідомлення", - каже політолог.

Єдиним способом уникнути інформаційного вакууму на окупованій Херсонщині - Володимир Молчанов називає якомога швидше визволення області.

Що відомо:

  • 30 квітня в Херсонській області зник мобільний зв'язок і інтернет усіх операторів. Про те, що це не аварія Суспільному повідомив один із провідних спеціалістів мобільного оператора Vodafone у Херсоні.
  • На ранок 1 травня в Херсонській області так і не з'явився мобільний зв'язок та інтернет. В деяких районах люди можуть користуватися Київстаром, Херсон повністю заблокований.
  • Угруповання Anonymous повідомили, що в Херсоні та Запоріжжі інтернет перехоплений ФСБ Росії.
  • 2 травня у Херсоні запрацював один із провайдерів домашнього інтернету.
  • Зранку 4 травня з у кількох населених пунктах Херсонщини з'явився інтернет. Зокрема у Новотроїцькому, Скадовську, Херсоні.
  • Голова Держспецзв'язку України Юрій Щиголь на брифінгу 4 травня повідомив про те, що всі оператори відновили мобільний зв'язок у Херсоні та області.
  • 12 травня на території Херсонщини знову зник мобільний зв’язок та інтернет. Наразі СБУ разом з мобільними операторами працюють над посиленням сигналу мереж на тимчасово окупованій області.
  • 13 травня росгвардійці захопили приміщення Херсонської компанії "Статус", яка надає послуги з доступу до інтернету і відключили все комунікаційне обладнання.
  • 30 травня у Херсоні та області знову зник зв'язок. Перестали працювати мобільні телефони та частково домашній інтернет.
  • 25 червня у Херсоні почали продавати СІМкарти російського оператора без паспортних даних.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок