Через окупацію військовими РФ херсонським пенсіонерам стало складніше отримати виплати

Через окупацію військовими РФ херсонським пенсіонерам стало складніше отримати виплати

Через окупацію військовими РФ херсонським пенсіонерам стало складніше отримати виплати
. Фото: Суспільне Миколаїв

З першого липня на території окупованої Херсонщини припинила роботу Укрпошта. В області працює 14 відділень ПриватБанку. Пенсіонери, які отримували кошти через Укрпошту та інші банки залишилися без грошей.

За словами одного з пенсіонерів Херсона, зібрати заощадження зі своєї невеликої пенсії не зміг. А ті гроші, які раніше міг знімати, вже закінчуються.

Завезти готівку до області за словами голови обласної ради Олександра Самойленка, неможливо.

"На сьогодні, майже неможливо доставляти готівку на окуповану територію. Вона може бути викрадена, машини можуть бути пограбовані. Люді, які доставляли готівкові кошти, ризикують життям", - каже голова облради.

Олександр Самойленко говорить, що виплати буде призупинено. Коли область буде звільнена від російських військових, гроші видадуть у повному обсязі.

Пенсіонерів, які отримували виплати через Укрпошту на Херсонщині 70 тисяч - сказала виконувачка обов’язків начальника Головного управління пенсійного фонду України в Херсонській області Людмила Тарнавська.

Херсонцям, які отримували пенсії через Укрпошту та Ощадбанк, жінка радить відкрити нові рахунки у Приватбанку. Це єдиний банк, який продовжує на окупованій території.

"Пенсійний фонд перераховує суми на поточні рахунки клієнтів банку, які відкриваються за зверненням фонду без отримання від одержувачів заяв про виплату відкриття рахунку в банку. Це відбувається відповідно до постанови кабінету міністрів", - каже Людмила Тарнавська.

Виконувачка обов’язків начальника Головного управління пенсійного фонду України в Херсонській області каже, що пенсіонери, які отримували пенсію через пошту і не надали таких заяв, будуть в списках в Ощадбанк. Кошти будуть перераховані на рахунки банку без відкриття заяв. Після відкриття ними рахунків в будь-якому іншому банку, гроші будуть перераховані автоматично.

Військові пенсіонери з першого липня можуть отримувати виплати не лише через Ощадбанк, як це було раніше, а в будь-якому банку, з яким має домовленості Пенсійний фонд України. Зараз в Херсонському управлінні пенсійного фонду обробляються уже надані заявки херсонців, щоб у липні вони могли отримати виплати через ПриватБанк.

За словами херсонських пенсіонерів, вже зараз в банку бракує готівки. Щоденний ліміт 2 тисячі гривень, за якими люди стоять тижнями.

Що відомо:

  • На Херсонщині 30 травня російські військові вимкнули мобільний зв'язок та інтернет. Також в області не працюють стаціонарні телефони.
  • За інформацією Держспецзв'язку, найближчим часом відновити зв'язок не вдасться, оскільки відповідне обладнання перебуває під повним контролем окупаційного режиму та російських військових.
  • 1 червня голова обласної ради Олександр Самойленко заявив, що через відсутність мобільного зв'язку на Херсонщині область може втратити можливість користуватися банкінгом.
  • На Херсонщині затримки з виплатами пенсій, особливо для тих, хто отримує її готівкою. Грошей на виплати не вистачає. Тому все більше пенсіонерів з'являється у чергах за російськими рублями.
  • З 5 червня ПриватБанк почав тестувати можливості забезпечення проведення платежів в Херсонській області.
  • Клієнтам ПриватБанку, які знаходяться на тимчасово окупованій Херсонщині відновити доступ до Приват24 можливо через селфі-верифікацію в чаті онлайн. Для цього потрібно мати підключення до Інтернету.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок