Україні потрібно близько 2 млн. донорів — Славінська

Україні потрібно близько 2 млн. донорів — Славінська

Україні потрібно близько 2 млн. донорів — Славінська
. Центр крові, фото: Суспільне Львів

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну число охочих здати кров різко збільшилось. Водночас зараз Україні потрібно близько 2 мільйонів донорів.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповіла засновниця Донор.UA Ірина Славінська.

"Україні потрібно близько 2 млн донорів. До того ж не всі ж можуть здавати кров. Навіть якщо 2 млн піде зараз здасть кров, це не означає, що завтра вони зможуть приєднатися знов, бо 2 місяці має бути перерва. Це живий організм, який має функціонувати виключно на систематичному, а не стихійному підході", — зазначила вона.

"Ми зіткнулися з проблемою, що людей можуть вбивати біля центрів крові" — засновниця Донор.UA

Славінська наголосила, що, рятуючи життя інших, донори не мають наражати на небезпеку себе. За її словами, обов'язково потрібно перевіряти інформацію про потребу в тій чи іншій групі крові: зателефонувати у Донор.UA або в центр крові, і лише потім йти туди особисто.

"На жаль, в Україні не сформована державна політика як, наприклад за кордоном — всі вірять закликам Червоного Хресту, а іншим не вірять. У нас же сформована культура більше "ось людина сама для себе шукає донорів, значить я буду відгукуватись". І це продовжується і під час війни. Але ми ще в процесі формування такої культури", — додала засновниця Донор.UA.

Читайте також

"Черг немає, люди приходять у визначений час": як відбувається донорство крові в умовах війни

Як стати донором крові та навіщо реєструватись у резерв

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок