"Це справді особливо". Швед Дуплантіс перевершив світовий рекорд у стрибках з жердиною

"Це справді особливо". Швед Дуплантіс перевершив світовий рекорд у стрибках з жердиною

"Це справді особливо". Швед Дуплантіс перевершив світовий рекорд у стрибках з жердиною
. Мондо Дуплантіс, фото: Getty Images

Мова саме про стрибки на відкритому повітрі.

22-річний шведський стрибун з жердиною Арман Дуплантіс встановив новий світовий рекорд. На етапі Діамантової ліги в шведському Стокгольмі, Дуплантіс виконав вдалу спробу та підкорив висоту 6.16 м - так високо ще ніхто не стрибав, саме на відкритому повітрі.

Попередній світовий рекорд був встановлений у 2020 році, його теж встановив Дуплантіс - 6.15 м. Тоді він стрибнув на цю висоту на етапі Діамантової ліги в Римі. До того світовий рекорд тримався 26 років, належав Сергієві Бубці - 6.14 м.

Відео рекордного стрибка Дуплантіса

Водночас ця висота Дуплантіса не є абсолютним світовим рекордом. У 2022 році шведський стрибун підкорив висоту 6.20 м на змаганнях у приміщенні - саме ця планка є абсолютним рекордом.

Читайте також: 6.20 м! Швед Дуплантіс встановив абсолютний світовий рекорд у стрибках з жердиною на ЧС

Як Дуплантіс відреагував на свій рекордний стрибок

"Це екстра особливо. Я хотів приїхати сюді і зробити щось особливо. Почуваюся у формі і відчуваю неймовірну підтримку в Стокгольмі, де я зараз живу. Це мій дім, тож це означає значно більше", - сказав Мондо про значення рекорду.

Щодо самого стрибка та його емоцій одразу після підкорення планки, швед сказав наступне:

"Складно описати, справді. Ти наче відключаєшся, коли там угорі. Я тільки пам'ятаю, що намагався сфокусуватися, аби не збити планку. Коли я перелетів її і приземлився, то почав бігати як ідіот", - пояснив Дуплантіс.

Тепер шведу належать п'ять із шести найвищих стрибків в історії: 6.20 м (Дуплантіс), 6.19 м (Дуплантіс), 6.18 м (Дуплантіс), 6.17 м (Дуплантіс) і 6.16 м (Рено Лавіленні та Дуплантіс).

Що відомо

На початок