У Волинській обласній лікарні двом пацієнтам трансплантували нирки від померлого донора

У Волинській обласній лікарні двом пацієнтам трансплантували нирки від померлого донора

У Волинській обласній лікарні двом пацієнтам трансплантували нирки від померлого донора
. Фото: скрін з відео Волинської обласної лікарні

У Волинській обласній лікарні трансплантували нирки від померлого донора. Жінці було 66, її життя обірвав інсульт. На трансплантацію нирок дали згоду діти померлої, чим врятували життя двох пацієнтів, – розказав Суспільному лікар Михайло Загрійчук.

Операції тривали впродовж шести годин.

Нирки пересадили 38-річному Тарасу та 61-річній Галині, яким орган підійшов за сумісністю. Зараз обоє пацієнтів перебувають у стабільному стані, — каже трансплантолог Антон Кувайцев.

Тарас — із Нововолинська, зареєструвався у листі очікування три тижні тому. Цей час чоловік був на гемодіалізі. Інша реципієнтка Галина Коденчук – з Каменя-Каширського. На гемодіалізі була майже три з половиною роки. У листку очікування – з квітня.

У відділенні пацієнти – під постійним контролем, вони під’єднані до монітору спостереження і кисневої точки. Персонал контролює їхню температуру й сечовиділення, робить перев’язки.

Хворі пробудуть у стаціонарі ще два тижні, – розказав лікар Михайло Загрійчук. Їм будуть обмежені фізичні навантаження протягом трьох місяців. Після цього вони зможуть повертатися до повноцінного життя.

Що відомо

  • У ніч на 20 червня у Волинській обласній лікарні вперше у Луцьку медики здійснили донорську пересадку серця. Нове серце отримав 49-річний чоловік. Операція пройшла успішно.
  • 26 грудня 2019 в Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Ковельські лікарі прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця для нього став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.
  • В лютому цього року Ковельські лікарі наважилися на другу пересадку донорського серця. Спільно з фахівцями Київського Інституту серця пересадили орган 59-річному чоловіку. Донором став 42-річний чоловік, який помер від інсульту.
  • 5 січня 2022-го президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині", який дозволяє посмертне донорство та встановлює тарифи на проведення трансплантацій.
  • Торік у вересні Верховна рада прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831) зі спрощення донорства й пересадки органів.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок