На Кіровоградщині арештували майно підприємства рудоуправління – 52% акцій належить росіянам

На Кіровоградщині арештували майно підприємства рудоуправління – 52% акцій належить росіянам

На Кіровоградщині арештували майно підприємства рудоуправління – 52% акцій належить росіянам
. фото Рудоуправління

У Кіровоградській області арештували майно та корпоративні права підприємства "Кіровоградське рудоуправління" на 30 мільйонів гривень. Воно 87 років працює у Кропивницькому районі, де видобуває каолінову глину. Її використовують у косметології, медицині, будівельній кераміці, виготовленні фарфорових та гумотехнічних виробів. За рік підприємство видобуває 300 тисяч тонн каолінової глини.

52% акцій належить російським бізнесменам

52% акцій підприємства належать російським бізнесменам, розповіла начальниця відділу обласної прокуратури Ольга Васильків.

"В Україні ухвалили закон, який передбачає примусове відчуження майна, яке належить бенефіціарам Російської Федерації. На сьогодні обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво по кримінальному провадженню за фактом привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах".

Яким чином росіяни стали найбільшими акціонерами підприємства, пояснив генеральний директор "Кіровоградського рудоуправління" Володимир Кухта.

"У 90-ті роки минулого століття за ваучери росіяни придбали частину акцій, які до цих пір залишаються акціонерами нашої компанії – 52%. За весь цей час вони не втручалися в роботу підприємства. До цього періоду ми не ухвалювали рішення про виплату дивідендів акціонерним товариством і ні разу не перераховували кошти на росіянам".

За якою ціною коалін продавали РФ

В ході досудового розслідування встановили, що підприємство продавало на територію РФ каолін, за цінами, які є втричі нижчими, ніж до інших країн.

"На даний час встановлюються збитки. З метою упередження відчуження майна та виведення коштів, було накладено арешт на корпоративні права та майно даного підприємства", – сказала Ольга Васильків.

Зі слів Володимира Кухти, корисні копалини відвантажують російським підприємствам, а також Молдови, які розташовані на території самопроголошеної ДНР, 50 років.

"У Молдові – це цементна промисловість, у Росії – вогнетривка. Ціни на продукцію для російських підприємств та країн ближнього закордону – вищі, ніж для українських. Якщо ми реалізовували українському підприємству каолін за ціною 525 гривень за тонну, то Бородінському комбінату "Вогнетрив" – по 600 гривень".

З 24 лютого підприємство не працює

Ольга Васильків пояснила, справу розслідують відносно російських акціонерів підприємства, а не керівництва рудоуправління. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

За словами Володимира Кухти, з початку російського вторгнення підприємство не працює. З 96 працівників рудоуправління 15 охороняють територію та підтримують техніку у робочому стані.

Що відомо

Про те, що в Кіровоградській області арештували майно та корпоративні права підприємства російських бізнесменів на 30 мільйонів гривень, стало відомо 14 червня. Про це Суспільному розповіла речниця Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Наталя Калиновська.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок