Як розпочати справу на новому місці — історії херсонських підприємців

Як розпочати справу на новому місці — історії херсонських підприємців

Як розпочати справу на новому місці — історії херсонських підприємців
. Фото: Pexels

Підприємці полишають свій бізнес та їдуть з тимчасово окупованої Херсонщини. На підконтрольній Україні території проводять спільні зустрічі та пробують розпочати все з нуля. Своїми історіями вони поділились з Суспільним.

Анастасія Брайко до початку повномасштабного вторгнення керувала рестораном при шато князя Трубецького. Також херсонка мала магазин продуктів місцевого виробництва, займалася кейтерінгом та відкрила кав'ярню у Херсоні. З міста жінка виїхала 23 квітня.

"Знаходитись та працювати в шато уже не було можливості, тому що російські військові оселились та живуть там з першого дня війни. Все, що можна було, вони винесли, навіть взуття працівників", - розказує херсонка.

Зараз Анастасія шукає роботу в Одесі. Говорить – це складно, адже надають перевагу місцевим.

За її словами, натхнення яке було вдома немає, хочеться якнайшвидше повернутись додому.

Сергій, власник агенції нерухомості, виїхав з Херсона 15 квітня. Два місяці чоловік займався волонтерством, допомагав лікарням. У Херсоні бізнес чоловіка зупинився.

"Мій бізнес мобільний, тому я можу займатись продажем нерухомості фактично повсюди. Саме цим я зараз займаюсь в Одесі. Також розробляємо ряд проєктів для переселенців на західній Україні", - розказує чоловік.

Головна редакторка журналу "Best in Kherson" Наталі Бухтоярова, зараз працює піар-технологом.

"Херсонці поїхали закордон, намагаються знаходити собі клієнтів у сфері обслуговування. Я їх консультую, як правильно себе позиціонувати та знайти клієнтів", - каже Наталі.

За словами юристки Юлії БронАт, підприємці втратили клієнтів. Вони не змогли вивезти свої запаси, товари та обладнання, а також втратили робітників.

"Що стосується юридичних проблем, то їх не так багато. Є необхідність привести у відповідність документи платників Єдиного податку , внесення у витяг нової адреси платника, якщо підприємець продовжує працювати. А також необхідно анулювати ліцензії, якщо підприємець не працює, або продовжити її дію, якщо він планує далі працювати", - розказує юристка.

Голова Херсонської обласної ради говорить, що на територіях, підконтрольних Україні є умови та надаються пільги. Також через Є- підтримку у додатку, підприємці можуть отримати 6500 гривень допомоги.

"Ті підприємці, які залишились на Херсонщині, знаходяться під тиском окупацйної "влади". Їх примушують співпрацювати та погружують все відібрати у разі відмови", - каже Самойленко.

Податки від підприємців на тимчасово окупованих територіях надходять до держбюджету України.

Що відомо:

  • 3 червня у центральній частині Херсона на об’єктах нерухомості з'явились оголошення від так званої "військово-цивільної адміністрації" про збір даних про власників комерційної нерухомості.
  • 5 червня по місту почали з'являтись оголошення з погрозами забрати або спалити майно підприємців, через відмову ставити цінники на товари в рублях.

Читайте також:

  • "Потрібно все починати з нуля". Підприємець з Херсона відновлює свій бізнес на підконтрольній Україні території

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок