Лікарі дістали уламок снаряда з легені підлітка з Лисичанська

Лікарі дістали уламок снаряда з легені підлітка з Лисичанська

Лікарі дістали уламок снаряда з легені підлітка з Лисичанська
. Перше медоб’єднання Львова

13-річний Святослав, який отримав поранення під час обстрілу в Лисичанську, переніс операцію та вже може виходити на вулицю. 9 травня осколок пробив легеню хлопця і застряг у ній. Першу допомогу йому надала мати — медсестра за фахом. Цим, кажуть лікарі, вона врятувала синові життя.

"Біля дома це трапилось, прям біля воріт. Була тиша спершу, наче як все закінчилось. А потім як нізвідки воно з’явилось. Вибух. І все. Постраждала моя дитина, Святослав", —розповідає Олена Ричкова у відео Першого медоб’єднання Львова.

"Осколок потрапив у шию, праву половину, над правою ключицею, пройшов через верхній отвір грудної клітки, пройшов через всю легеню і зупинився в нижніх сегментах, задне-базальних сегментах правої легені. Це є смертельна травма. Це є чудо, що він не загинув на місці й не були ушкоджені магістральні судини", — коментує завідувач хірургічного відділення лікарні Св. Миколая Дмитро Грицак.

Лікарі дістали уламок снаряда з легені підлітка з Лисичанська
Уламок снаряда дістали з легені 13-річного Святослава. Перше медоб’єднання Львова

Мати хлопця — молодша медична сестра Лисичанської лікарні, одразу почала надавати синові допомогу. Зв'язку, згадує Олена, не було. До лікарні їхали на сусідській машині. У важкому стані хлопця евакуювали до Бахмута, потім до Львова. Три дні лікарі стабілізували пацієнта та вирішили оперувати.

"Операція пройшла планово. Були видалені згустки. Були певні складнощі з ідентифікацією уламку, який знаходився в товщі легень, але нам вдалося", — говорить торакальний хірург Юрій Король.

За кілька днів Святослава вже перевели до загальної палати. В хлопця досі майже не рухається права рука — наслідок травми. Зараз він мріє побачитись з родиною — батьком та братами. А також переїхати до своєї кімнати, яку не встиг облаштувати через війну.

Наразі ж родина планує мандрівку до Польщі, а потім до Києва.

Читайте також

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок