Літніх таборів для дітей на Одещині не буде: на що можуть розраховувати школярі

Літніх таборів для дітей на Одещині не буде: на що можуть розраховувати школярі

Ексклюзивно
Літніх таборів для дітей на Одещині не буде: на що можуть розраховувати школярі
. pexels

Цього року в Одесі та області не працюватимуть літні табори та наметові містечка, зокрема і на базах шкіл. Оздоровлення може бути лише там, де безпечно – в західних областях України.

Про це в ефірі "Українського радіо. Одеса" розповів директор департаменту освіти та науки Одеської ОВА Олександр Лончак.

За словами чиновника, якщо у дітей буде бажання, то для них будуть організовувати групи й відправлятимуть до Закарпаття та Чернівецької області.

Чому таборів на Одещині цього літа не буде

Директорка департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич розповіла, що офіційно табори не працюватимуть, адже забрати дітей з дому та помістити їх кудись, де немає бомбосховища, неможливо, бо Одещина потерпає від ракетних ударів.

"Зважаючи на розташовані у ЗМІ Росії інформації про те, що у нас в школах Суворовського району розташовано техніку бойову, що не відповідає дійсності. Ми не знаємо, що може пасти на думку цим людям. Тому мені здається, якби я дізналася про таке офіційно в Одесі, я б вважала це якоюсь недбалістю професійною, або просто дивним вчинком", – заявила чиновниця.

Альтернатива відпочинку біля моря

Олексій Чорний – один з організаторів таборів, представник центру "Експедиція" зазначив, що відпочинок у таборах та парках дійсно доведеться переносити на західну частину України:

"Зокрема, зараз розглядаємо місце в каньйоні Дністра біля Івано-Франківська. Плануємо, що це буде наметовий табір з різними видами спортивних активностей: каякінг, сап серфінг, страйкбол. Ну і ще багато дітей втратили годувальників, тому в цьому проєкті буде ще певна соціальна навантаженість – це відпочинок для таких діток".

Відпочивати зможуть діти зі всієї України, головне, щоб вони були самостійними та мали досвід відпочинку без батьків:

"Зазвичай ми організовуємо трансфер з великих міст України: Київ, Одеса, Дніпро і був Харків. Я думаю, зараз це не актуально вже, я думаю там немає діток в Харкові. Але можна і самостійно приїхати, все залежить від можливостей батьків".

За словами Олексія, є багато охочих відпочити влітку:

"Так, дуже багато. Навіть ті, хто виїхали закордон, вони хочуть повернутися в Україну, побачити друзів. У нас в таборі є кістяк тих, хто постійно з нами, тому діти їдуть до нас побачити друзів. Тому у нас багато запитів, діти чекають на локацію", – розповів чоловік.

Наразі, за словами Олексія, місця, в яких багато років організовували відпочинок, недоступні та небезпечні. Крім того, у багатьох батьків немає можливості відправити дитину в табір. Вартість відпочинку цього року становитиме 10 500 за 12 днів. Діти військових та діти ВПО мають знижку 25%. Діти, які втратили годувальника, їдуть безкоштовно.

Новий табір для дітей буде в одному з семи природних чудес України – Дністровському каньйоні.

Літня школа патріотичного виховання

В Одесі діти зможуть ходити на заходи, які організовує "Центр патріотичного виховання", розповіла директорка закладу Наталія Михайленко:

"Напрямок поки що тільки лекції. На сторінці "Центру патріотичного виховання" в Facebook і бібліотеки Грушевського. Ми постійно проводимо історичні лекції, патріотичні. Підписуйтесь, слідкуйте, там анонсуються заходи".

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок