У Дніпрі через підвищення цін на пальне Держпродспоживслужба разом із поліцією та податковою перевіряють заправки

У Дніпрі через підвищення цін на пальне Держпродспоживслужба разом із поліцією та податковою перевіряють заправки

У Дніпрі через підвищення цін на пальне Держпродспоживслужба разом із поліцією та податковою перевіряють заправки. У результаті мають з'ясувати, чи обґрунтовані ціни на бензин та дизпальне, розповів Суспільному заступник начальника Держпродспоживслужби області Юрій Тіслейко.

За його словами, від 17 травня уряд скасував регулювання цін на пальне. Але обов’язковим для АЗС лишилося декларування цін.

"Ми будемо перевіряти декларування, тому що деякі оператори не роблять декларування своїх цін – виникає ажіотаж, підвищення цін необґрунтовані. Декларування відбувається таким чином: береться ціна, що була на момент 12 травня 2022 року. Якщо суб’єкт господарювання декларував підвищення цін – штрафні санкції застосовані не будуть. Якщо декларування не було – ми будемо вважати, що це була спекулятивна ціна", – сказав він.

Ці перевірки позапланові, тож співробітників та власників АЗС про них не попереджають. Юрій Тіслейко каже: збираються перевірити кожну заправку в місті.

У Дніпрі через підвищення цін на пальне Держпродспоживслужба разом із поліцією та податковою перевіряють заправки
Перевірка АЗС в Дніпрі, 29 травня 2022 року. Суспільне Дніпро

26 травня представники Держпродспоживслужби розпочали перевірку однієї з АЗС міста. Вона триватиме приблизно десять днів: це час на отримання необхідних документів та їхнє вивчення.

Також Держспоживслужба просить споживачів надсилати скарги у разі виявлення підвищення цін, ненадання касових чеків або відсутності вибору способу розрахунку. Скаргу можна подати через вебресурс служби.

Авторка – Олександра Фіненко

Що відомо

  • Одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. Російські війська цілеспрямовано знищують інфраструктуру для виробництва, постачання і зберігання пального, повідомив 29 квітня президент України Володимир Зеленський.
  • 15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а ставку ПДВ по цих позиціях зменшила з 20% до 7%. 24 квітня у Верховній раді зареєстрували законопроект, яким передбачалося скасування 7%-вого ПДВ на ввезення пального й нульового акцизу на постачання бензину та скрапленого газу.
  • 17 травня уряд України вирішив призупинити регулювання цін на бензин за результатами засідання оперативного штабу. Уряд очікує, що граничні ціни на дизель становитимуть не більше 58 гривень за літр, а на бензин — не більше 52 гривень за літр.
  • З 23 травня в Україні почали перевірку автозаправних станцій через повідомлення про завищення цін і відмову видавати чеки. Відповідне доручення дав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
  • Польща передасть зі своїх запасів Україні 25 тис. тонн бензину для насичення ринку пального на тлі його дефіциту. Пальне почне надходити до України з 23 травня.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок