Що почитати? Наталія Матолінець "Варта у Грі"

Що почитати? Наталія Матолінець "Варта у Грі"

Що почитати? Наталія Матолінець "Варта у Грі"
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ні для кого не секрет, що на сьогодні шаленої популярності у світі набуло фентезі: читачів приваблює чарівний світ, наповнений богами, міфічними істотами й чаклунами, а також магією, романтикою і мріями. Водночас часто доводиться чути, що в українській літературі немає творів, які б могли настільки захопити молоде покоління, як, скажімо, "Володар перснів" чи "Сутінки". Для того, щоб частково розвінчати цей міф, докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови і літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік пропонує для ознайомлення роман сучасної української письменниці Наталії Матолінець "Варта у грі" (2018). Читачі у відгуках пишуть, що це справжнє янг-едалт фентезі (young-adult fantasy), тобто твір, що сподобається і підлітковій аудиторії, і дорослим читачам.

Головна героїня твору – темна чаклунка Варта Тарновецька (це додає інтриги, оскільки зазвичай головними героями подібних творів є світлі маги), яка стає активною учасницею Гри – битви між світлими й темними чаклунами, що відбувається раз на сто років, її переможець отримує владу в Центральноєвропейському конгломераті на наступне століття.

"Варта у грі" Наталії Матолінець – це роман-квест, оскільки для перемоги в кожному раунді Гри треба встигнути позначити кров'ю суперників певні мітки, розміщені в місті та на його околицях. Це зумовлює динамічність сюжету, напруженість головних героїв, які цілком поринають у пригоди, прагнуть розгадати таємниці.

Що почитати? Наталія Матолінець "Варта у Грі"
Ольга Лілік. ФОТО: фейсбук сторінка Оля Лілік

Ще до початку Гри Варта зустрічає незнайомого молодого чаклуна Златана ("загадкового іронічного незнайомця", "чванька і всезнайку"), який пропонує їй співпрацю. Стосунки цих двох персонажів, їхня манера спілкування, зіткнення характерів теж не залишать читачів байдужими.

Варто також зазначити, що "Варта у грі" Наталії Матолінець – це міське (урбаністичне) фентезі: дія твору відбувається у Львові, тому шанувальники цього міста будуть насолоджуватися описами львівських локацій і його атмосферою, яку мисткиня досить вдало передає на сторінках роману.

Загалом роман Наталії Матолінець "Варта у грі" одразу "затягує" читача, оскільки вирізняється бурхливим перебігом описаних подій, яскравими харизматичними персонажами, гарною й образною мовою, чудовим гумором.

Написано сучасно, емоційно та інтригуюче. Якщо роман вам сподобається, то шукайте продовження – романи "Варта у Грі. Артефакти Праги" (2019), "Варта у Грі. Артефакти Праги" (2021) – і читайте далі про пригоди улюблених героїв.

Читайте також:

Що почитати? Павло Дерев’янко "Аркан вовків"

На початок