Міжнародний проєкт забирає обладнання з медакадемії у Рівному. Чому так сталось

Міжнародний проєкт забирає обладнання з медакадемії у Рівному. Чому так сталось

Міжнародний проєкт забирає обладнання з медакадемії у Рівному. Чому так сталось
. Роботу з цим симулятором журналісти Суспільного зафільмували 23 лютого 2022 року/Фото: Архів Суспільне Рівне

З Рівненського симуляційного центру, який працює на базі медичної академії, забирають частину обладнання, яке надав українсько-швейцарський проєкт "Розвиток медичної освіти". Про це повідомила керівниця проєктного офісу в Україні Тетяна Степурко.

За її словами, у проєкті не зрозуміли відсторонення відповідальної людини та незадоволені професійною комунікацією загалом. У академії ж кажуть, що відповідальна нібито порушила трудову дисципліну.

Рівненський симуляційний центр відкрили в січні 2022 року на базі медакадемії у рамках україно-швейцарського проєкту "Розвиток медичної освіти".

Обладнання симуляційного центру у Рівному перенаправлять в інші центри. Що це означає
На симуляторах студентів навчали, як саме надавати домедичну допомогу та як проводити інші маніпуляції. Фото: Суспільне Рівне

Викладачка закладу Анна Кирнична, яка майже чотири роки відповідала за симуляційне навчання, розповіла, що керівництво медакадемії відсторонило її від роботи та призначило іншу людину.

"Відбулося непрозоре рішення. На мої спроби комунікувати із закладом від імені проєкту, мені сказали, що надалі комунікація буде відбуватися без мене. Проєкт 3,5 роки вкладався в заклад, в людей, оплачував дуже дороговартісне навчання і готував людей для роботи в симуляційному центрі. Заклад відсторонив всіх цих людей від роботи і призначив туди інших, які не навчались", — розповіла Анна Кирнична.

Обладнання симуляційного центру у Рівному перенаправлять в інші центри. Що це означає
Частина обладнання в рамках проєкту передадуть іншому симуляційному центру. Фото: Суспільне Рівне

Деканка медико-фармацевтичного факультету медакадемії Лариса Коробко назвала причини, через які відсторонили Анну Кирничну.

"Вона не була призначена керівницею симуляційного центру. Вона допустила грубі порушення трудової дисципліни — не було поставлено ряд оцих же манекенів на облік в бухгалтерську службу, тобто не надала документацію, викладачі під її керівництвом не пройшли підвищення курсів кваліфікації, відповідно в них протерміноване право надавати навчальні освітні послуги по цьому симуляційному навчанні", — сказала Лариса Коробко.

За словами директорки коледжу Рівненської медакадемії Ірини Туровської, навчати студентів робити ін'єкції та надавати першу долікарську допомогу мають саме клініцисти.

Обладнання симуляційного центру у Рівному перенаправлять в інші центри. Що це означає
Деякі симулятори вже упакували та перевезли. Фото: Суспільне Рівне

З початком війни студенти медакадемії не проходили в центрі практичних занять. Час від часу там навчали інших охочих опанувати навички надання першої меддопомоги.

"Я взагалі вважаю, що це величезна втрата — ми могли б вчити зараз дуже велику кількість людей, і якби ця ситуація не трапилась, можна було б розгорнути дуже велике навчання. Але заклад багато разів наголошував, що для них найважливішим є навчальний процес, і що якщо викладачі будуть займатися навчанням військових або інших медиків, яким це потрібно, то будуть втрати по навчальному процесу", — зазначила Анна Кирнична.

Керівниця проєкту "Розвиток медичної освіти" в Україні Тетяна Степурко розповіла, що обладнання та манекени перенаправлять в інші симуляційні центри, які вони відкрили в рамках проєкту. Причиною такого рішення вона назвала те, що обладнання не використовували у повному обсязі.

"Ми як проєкт, на жаль, точно не можемо сказати, як так відбулося, що Рівненська медична академія втратила дуже компетентну фахівчиню. Проте, для нас це стало одним з червоних прапорців, другий червоний прапорець — це зі сфери належної професійної комунікації. Наразі ми бачимо, що обладнання медакадемії, яке ми закупили, не використовується ефективно, тому ми знаходимо шлях, як забезпечити більшу ефективність швейцарських інвестицій", — пояснила Тетяна Степурко.

Вона додала, що обладнання зможуть повернути в медакадемію, якщо там працюватимуть фахівці, які будуть ефективно та якісно організувати роботу.

Що відомо

  • Симуляційний центр запрацював з 20 січня 2022 року. Для цього спеціально облаштували кабінети для студентів медакадемії. Умови навчання у ньому були максимально наближеними до реальних.
  • На обладнання та речі, пов'язані з закупівлею, витратили три мільйони гривень, повідомляла тоді Суспільному Тетяна Степурко.
  • На симуляторах у лютому 2022 року навчали і рівнян надавати домедичну допомогу. Тоді тренінг організовували для працівників міських служб та управлінь.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок