Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Люди прибирають уламки в будинку після обстрілу військами РФ Харкова, 20 травня 2022 року . Фото: AP Photo/Bernat Armangue

21 травня триває 87-й день повномасштабної війни Росії проти України. Росія продовжує здійснювати ракетні обстріли по мирних містах України, бої ідуть у Донецькій та Луганській областях, переговори між Україною та РФ призупинені.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські здійснили ракетні обстріли по Миколаївській, Рівненській, Житомирській областях. Щонайменше семеро людей, серед яких 11-річна дитина, поранені внаслідок ракетного удару по Лозовій на Харківщині.
  • Байден підписав закон про виділення Україні 40 мільярдів доларів допомоги. ЄС перерахував Україні третій і фінальний транш макрофінансової допомоги обсягом 600 млн євро з пакета екстреної макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро. Канада надасть Україні понад 200 мільйонів доларів кредиту. Португалія надасть Україні до 250 млн євро фінансової підтримки.
  • Зеленський уперше розповів про те, як готувалося виведення військових з "Азовсталі". Тим часом російські ЗМІ повідомили, що всі українські бійці покинули територію заводу.
  • Росія пробує йти у наступ на Донбасі в районах Лисичанська і Сєвєродонецька.
  • Видання The New York Times оприлюднило нові докази злочинів військових РФ у Бучі.

Суспільне завершує текстовий онлайн 87-го дня війни. Хроніку 22 травня — дивіться і читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Фото: Getty Images

Дніпропетровська, Полтавська, Запорізька області — повітряна тривога.

Співак Гаррі Стайлз підтримав Україну

На концерті в Нью-Йорку 20 травня британський співак Гаррі Стайлз вийшов на сцену з прапором України.

За 21 травня РФ вбила 7 мирних мешканців Донеччини — Кириленко

"За 21 травня росіяни вбили 7 мирних мешканців Донеччини: 3 в Лимані, 2 у Миколаївці, 1 в Авдіївці та 1 у Святогірську. Ще 10 осіб отримали поранення. Крім того, у Костянтинівці зареєстровано одну людину, яку росіяни поранили на Луганщині. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — написав у Telegram голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Bild: Німеччина має зайві БМП Marder, але не хоче передавати їх в Україну

Міністерство оборони Німеччини має понад 60 бойових машин піхоти Marder, які не планує використовувати і при цьому не передає Україні. Про це з посиланням на таємний документ Міноборони ФРН повідомляє німецький таблоїд Bild.

Згідно з документом, бундесвер має у своєму розпорядженні "понад 62 Marder конфігурації A3, які більше не використовуються". З них 32 за потреби можна полагодити й використати знову, ще 30 — лише використати для запчастин.

Джерело Bild зазначає, що для приведення доступних Marder у бойову готовність знадобиться багато часу — від дев’яти до дванадцяти місяців, але якщо залучити німецькі оборонні підприємства, цей процес пришвидшиться.

Видання додає, що раніше офіційні посадовці Німеччини заперечували наявність у них бронетранспортерів, про які просила Україна.

ЗСУ з партизанами вдарили по об'єктах військової інфраструктури росіян під Мелітополем

У ніч проти 21 травня в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області Збройні Сили України разом із партизанами завдали ударів по військовій інфраструктурі збройних сил РФ. Про це повідомляє речник Запорізької обласної військової адміністрації полковник Іван Ареф'єв.

Українські війська виявили замасковані радіолокаційні станції росіян, які глушили сигнали зв'язку і проводили розвідку. Для завдання максимально точних ударів по них використали безпілотні літальні апарати.

Також були виявлені артилерійські розрахунки росіян. На одному з полів було розміщено 8 артустановок. Вони були знищені реактивними системами України.

Зеленський вручив державні нагороди 215 військовим

Президент Володимир Зеленський 21 травня підписав указ про нагородження 215 військовослужбовців Збройних Сил України державними нагородами, з них 30 посмертно.

"Майже щодня в мене на столі такий чи інші подібні укази. Про відзначення наших захисників і захисниць. Про присвоєння звання Герой України. І це відображає тяжкість воєнної ситуації. Війна, на жаль, продовжується. Війна не закінчилась. Нам ще потрібно битись і йти вперед до перемоги", — сказав глава держави у вечірньому зверненні 21 травня.

У Миколаєві лунають вибухи касетних снарядів — мер

У Миколаєві лунають вибухи касетних снарядів, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

"Друзі, будьте максимально обережними! Дотримуйтесь правила двох стін!" — написав він у Telegram.

Зеленський: ситуація на Донбасі "надзвичайно важка"

"Воєнна ситуація за сьогоднішній день не зазнала суттєвих змін. Але, насправді було важно. Насправді й те, що маємо змогу говорити це на 87-й день повномасштабної війни проти Росії, є непоганою новиною...

На Донбасі ситуація надзвичайно важка. Як і в попередні дні, російська армія намагається наступати на Словʼянськ і Сєвєродонецьк.

Збройні Сили України стримують цей наступ. Кожен день, який наші захисники і захисниці відбивають у цих наступальних планів Росії, зриваючи їх, – є конкретним внеском у наближення головного дня. Бажаного дня, який ми всі так чекаємо і за який боремося. Дня перемоги.

І жодні російські удари – ані ракетами по Рівненщині, ані артилерією по Харківщині чи Сумщині, ані всією можливою зброєю по Донбасу – результату Росії не дадуть", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні 21 травня.

На Київщині знайшли тіла ще двох загиблих цивільних

У Бучанському районі Київщини правоохоронці виявили ще двох убитих російськими окупантами мирних жителів, повідомив начальник головного управління Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

"У кінці лютого під час обстрілів на власному подвір’ї загинула літня жінка, а на початку березня окупанти вбили і її 27-річного онука. Родичі поховали загиблих на місцевому кладовищі", — написав Нєбитов у Telegram-каналі.

За його словами, поліцейські Київщини вже виявили та оглянули 1290 тіл громадян, які загинули під час бойових дій в області.

ЗМІ: в Росії знову намагались підпалити військкомат. Таких випадків уже понад 10

У селищі Гра, що в російській Удмуртській Республіці, в ніч проти 21 травня невідомі намагалися спалити військовий комісаріат. Про це повідомляє російський Telegram-канал "Baza".

За даними видання, внаслідок пожежі в призовному пункті вигоріла вся кімната резерву. Після того як пожежу загасили, на підлозі виявили "уламки пляшки з характерним запахом запальної суміші".

Станом на початок травня "Русская служба Би-би-си" підтвердила шість випадків підпалів військових комісаріатів у Росії з 24 лютого, коли Путін оголосив про вторгнення в Україну. Після того стало відомо щонайменше про чотири випадки підпалів комісаріатів у Росії.

Протягом 21 травня на Харківщині внаслідок обстрілів поранені 8 людей — обладміністрація

21 травня п'ять жителів Харкова зазнали поранень внаслідок обстрілу Салтівки. Про це Суспільному розказали у пресслужбі Харківської обласної військової адміністрації.

Окупанти також обстрілювали території Лозівського, Чугуївського районів та Шевченківську громаду Куп'янського району. Внаслідок обстрілів поранення отримали ще троє людей — по одному у кожному з районів.

Зеленський поговорив із прем'єром Італії

"Зідзвонилися з ініціативи Маріо Драгі. Поговорили про співпрацю в оборонній галузі, необхідність прискорення 6-го пакету санкцій та розблокування українських портів. Подякував за беззастережну підтримку України на шляху до ЄС", — написав Зеленський у Twitter.

У США показали відправку до України гаубиць М777

Міністерство оборони США 21 травня показало процес завантаження гаубиць М777 перед їхнім відправленням до України. У відомстві не уточнили, коли саме були зроблені світлини. Як відомо, Україна вже отримала майже всі з 90 гаубиць М777, які обіцяли їй США.

ЗМІ знайшли одного з військових, який убивав цивільних у Бучі

Одним із російських військових, які фігурують у розслідуванні американської газети The New York Times про розстріл цивільних, може бути 37-річний Чингіз Атантаєв. Про це повідомило російське видання "Важные истории".

Особу чоловіка журналісти встановили завдяки сервісам розпізнавання людей (на відео, оприлюдненому NYT, видно обличчя російських військових), а також деталям біографії та дописам у соцмережах.

Чингіз Атантаєв народився в Магадані, але вже багато років живе у Пскові. Саме там дислоковані 104-ий та 234-ий десантно-штурмові полки, які, за даними The New York Times, причетні до воєнних злочинів у Бучі.

Дружина Атантаєва заявила журналістам, що його причетність до воєнних злочинів в Україні є "однозначно фейком".

На Херсонщині військові РФ обстріляли селище Білозерка, є загиблі

21 травня між 18 та 19 годинами російські військові обстріляли селище Білозерка на Херсонщині. Місцеві жителі повідомили Суспільному про трьох загиблих.

Серед загиблих підлітки – хлопець та дівчина, вчителька. Відомо про трьох поранених. Скільки всього людей загинули і поранені, наразі не відомо.

Одразу після обстрілу, приблизно за півгодини, за словами очевидців, приїхала знімальна група.

У Росії поскаржилися, що санкції через війну в Україні "зламали всю логістику"

Міністр транспорту Росії Віталій Савєльєв заявив, що санкції, запроваджені проти Москви через вторгнення в Україну, завдали суттєвих проблем із логістикою.

"Ті санкції, які наклали сьогодні на РФ, практично зламали всю логістику в нашій країні. І ми змушені шукати нові логістичні коридори", — заявив Савєльєв 21 травня під час візиту до Астраханської області.

З кінця лютого через вторгнення РФ в Україну з російського ринку пішла низка транспортних компаній — зокрема найбільший у світі контейнерний оператор Maersk і американська логістична компанія UPS.

На Донбасі ЗСУ відбили дев'ять атак РФ

Протягом 21 травня під час бойових дій на Донбасі Збройні Сили України відбили дев’ять атак окупантів, ще на чотирьох ділянках тривають бої. Про це повідомило угруповання Об’єднаних сил.

"За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили 5 танків, 4 артилерійські системи, 10 одиниць бойової броньованої техніки, 2 ворожих автомобіля.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10", — додають військові.

Посольство США "візуалізувало" підписання Байденом $40 млрд допомоги Україні

Посольство США в Україні проілюструвало новину про підписання Джо Байденом 40 мільярдів допомоги Києву дещо зміненою картиною Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану".

Окупанти відпустили працівника Суспільного

Військові РФ відпустили інженера Суспільного Херсон Олексія Воронцова, якого 16 травня взяли в полон. Він живий і перебуває вдома, повідомила його дружина.

Верещук зустрілася з рідними українських захисників "Азовсталі"

Віцепрем'єрка Ірина Верещук 21 травня повідомила, що зустрілася в Будинку офіцерів у Києві з рідними полонених морських піхотинців із 36-ї бригади.

"У цей непростий та тривожний час щира розмова між владою та рідними військових особливо важлива. Тримаємося разом, зберігаємо спокій, підтримуємо один одного. Ми боротимемося за повернення кожного нашого військового!" — запевнила Верещук.

ЗМІ: в Україні загинув племінник заступника Шойгу

У ніч проти 21 травня під час бойових дій в Україні загинув командир десантно-штурмової роти військ РФ Адам Хамхоєв — племінник заступника міністра оборони Росії Юнус-Бека Євкурова. Про це повідомили інгуські видання "Фортанга" і The Magas Times.

За даними "інформованого джерела" "Фортанги", заступник Шойгу допомагав Хамхоєву з кар’єрою. The Magas Times додає, що загиблий закінчив вище командне училище десантних військ у Рязані та служив в Ульяновську.

"Орієнтовно, тіло загиблого привезуть завтра, 22 травня, до рідного Карабулака. На в'їзді в республіку буде організовано зустріч колони для супроводу до рідного дому", — додає видання. Офіційно цю інформацію не підтверджували.

У КМДА назвали місця, небезпечні для відвідування через загрозу мінування

Унаслідок бойових дій як українські, так і російські військові мінували місцевість на окремих ділянках території Києва. Мешканців столиці прохають не підходити до фортифікаційних споруд та їхніх залишків у парках і скверах.

Повний перелік таких парків і скверів читайте за посиланням.

Курс валют для імпортерів та експортерів залишатиметься незмінним — Нацбанк

Послаблення регулювання курсу валют, оголошені Національним банком України з 21 травня, не стосуватимуться юридичних осіб — імпортерів та експортерів. Про це в етері загальнонаціонального телемарафону заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Вона пояснила, що наразі валюту можна придбати лише для купівлі товарів критичного імпорту, перелік яких затверджений міністерством економічного розвитку — для того, щоб на тлі обмеженого притоку валюти в Україну через заблокований експорт утримати економіку.

"Тому сьогодні всі операції між клієнтами, які купують валюту для імпорту чи продають від експорту, здійснюється за курсом близьким до офіційного — це фіксований курс НБУ: 29,5 грн/долар плюс-мінус 1%", — зазначила вона.

За словами Рожкової, такі обмеження зберігатимуться доти, доки ситуація з економікою не стабілізується й НБУ не впевниться, що надходження валюти мають системний характер.

В Україні понад 670 тисяч українців не мають світла — уряд

Станом на 21 травня в 675 населених пунктах України відсутнє електропостачання через бойові дії. Загалом близько 672 тисячі людей не мають доступу до електрики. Про це повідомило Міністерство енергетики України.

Найбільше людей без світла перебувають у Донецькій області — 326,2 тисячі, далі йдуть Луганська -128,3 тисячі, а також Харківська — 97 тисяч людей. Водночас за 20 травня понад 18,5 тисячі людей повернули доступ до електропостачання.

"У деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію бойових дій, виконання робіт з розмінування та виникнення нових пошкоджень в електромережах, в тому числі внаслідок несприятливих погодних умов", — зазначає Міненерго.

ЗСУ знищили російську техніку, яка зруйнувала Павлоградський міст — Гайдай

Військовослужбовці Національної гвардії України знищили самохідну артилерійську гармату "Піон", яка 21 травня зруйнувала міст між Лисичанськом і Сєвєродонецьком. Про це у Telegram повідомив голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай.

"Швидко кара прийшла. Гвардійці знищили ворожу техніку, яка зруйнувала Павлоградський міст та обстрілювала Сєвєродонецьк. Дякуємо російським пропагандистам за наводку. Хизувалися, а тепер і в пакети зібрати нічого", — зазначив Гайдай.

Der Spiegel: Польща і Німеччина не можуть домовитися через передачу озброєння Україні

Польща звинувачує Німеччину в порушенні домовленості щодо заміщення озброєння, яке та передала Україні для протистояння російській агресії. Натомість у Берліні стверджують, що не мають техніки, про яку просить Варшава, повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

З початку російського вторгнення Польща передала майже всі з-поміж 240 танків радянського зразка і покладалася на домовленості з Німеччиною про їхнє заміщення більш сучасною технікою.

Варшава зажадала сучасні німецькі танки Leopard, а не більш застарілі моделі (які передали, приміром, Чехії). Натомість у Берліні заявили, що не можуть прийняти такі домовленості, адже танки Leopard останньої модифікації навіть не надійшли на озброєнні бундесверу.

Німецькі джерела видання зазначають, що Берлін намагався досягти компромісного вирішення ситуації, зокрема пропонував передати Польщі танки Leopard, але більш застарілої моделі, які потім будуть модернізовані. Але Варшава відмовилася.

Фотожурналісти, які до останньої можливості висвітлювали події в Маріуполі, отримали премію Гонгадзе

Лауреатами Премії імені Георгія Ґонґадзе 2022 року став тандем фотожурналістів Associated Press Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки. Вони висвітлювали події в заблокованому Маріуполі на початку війни.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн

У Миколаєві демонтували пам'ятник Пушкіну

У Миколаєві 21 травня демонтували бронзовий пам'ятник Пушкіну.

Росіяни зруйнували історичний будинок у Гуляйполі

У Гуляйполі Запорізької області війська РФ обстріляли будинок, який знаходиться в офіційно затвердженому історичному ареалі міста та разом з іншими спорудами утворює комплекс історичної забудови рубежу ХІХ-ХХ ст.

"Будинок міщан Мєлєшкових на Соборній вулиці зруйнований в результаті російського обстрілу міста «Градами»", — йдеться у дописі Гуляйпільські старожитності.

Будинок зведений у 1910-х рр, заможною родиною Мєлєшкових, що тримали поруч колісну та обозну майстерню, жерстяну та чимбарну майстерні та невеликі торгові лавки. Одним із власників родинного бізнесу та цього будинку був Степан Олексійович Мєлєшков (він зображений на фото 1918 року з дружиною Олександрою Євдокимівною).

Будинок знаходиться в офіційно затвердженому історичному ареалі міста та разом з іншими спорудами утворює комплекс історичної забудови рубежу ХІХ-ХХ ст.

Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксувало 353 воєнні злочини, вчинені російською армією проти культурної спадщини України.

У Мюнхені відбулась акція на підтримку України

У середмісті Мюнхена 21 травня відбулась акція на підтримку України, присвячена Дню вишиванки, а також українським захисникам "Азовсталі", повідомляє кореспондент Суспільного Валентин Грінберг.

Участь в акції взяли близько 35 людей. На підтримку України виступили представники місцевих політичних партій. Українці ж розказали про свої вишиванки та традиції, а також висловили вдячність німцям за теплий прийом і дах над головою.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Акція на підтримку України в Мюнхені, Німеччина, 21 травня 2022 року. Фото: Валентин Грінберг / Суспільне

Ердоган поговорив із лідерами Швеції та Фінляндії про їхній вступ до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 21 травня провів телефонні розмови з президентом Фінляндії Сауле Ніїністьо та прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон щодо вступу цих країн до Північноатлантичного Альянсу. У розмові з лідерами Фінляндії та Швеції президент Туреччини закликав їх припинити підтримку "терористичних угруповань", якими Анкара вважає курдський рух. Ердоган підкреслив, що ігнорування інтересів Туреччини "несумісне з духом дружби й альянсу".

Зазначимо, що раніше Ердоган стверджував, що не буде розмовляти з делегаціями Швеції й Фінляндії, які прибули до Туреччини для обговорення вступу країн до НАТО.

У лікарні Сєвєродонецька залишилися три лікарі — керівник медзакладу

На Луганщині у багатопрофільній лікарні обстрілюваного Сєвєродонецька залишилися всього три лікарі, у стаціонарі нині перебувають 20 пацієнтів. Про це заявив керівник комунального некомерційного підприємства «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня» Роман Водяник. Багатопрофільна лікарня практично знищена росіянами.

Він зазначив, що поблизу корпусів лікарні наразі залишається багато нерозірваних боєприпасів.

"Надаємо допомогу за можливостями медзакладу. Вчора змогли евакуювати сімох пацієнтів. Позавчора – 12 важкопоранених. Медикаментами та продуктами харчування ми забезпечені приблизно на десять днів", — уточнив Водяник.

Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що всі свої сили російські війська кинули на штурм Сєвєродонецька і на прорив – перерізання траси Лисичанськ – Бахмут. Луганщина постійно зазнає обстрілів російської армії, в області зруйновані багато житлових будинків, об'єкти інфраструктури, навчальні заклади, пошкоджені лікарні.

Війська РФ намагаються прорвати оборону ЗСУ на Донбасі — Генштаб

Російські військові намагаються прорвати оборону ЗСУ на Донеччині, ведуть ракетні і авіа удари по низці населених пунктів. На Слобожанському напрямку росіяни намагаються не допустити виходу українських військ на державний кордон — завдавали авіаційних ударів та обстрілювали з артилерії райони населених пунктів Чорноглазівка, Прудянка, Дементіївка і Тернова.

Про це ідеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"Командування окупаційних військ РФ продовжує проведення заходів прихованої мобілізації з метою заміщення військовослужбовців, що зазнали втрат не території України", — додали в Генштабі.

Війська РФ знищили школу у Святогірську на Донеччині

"Ще один заклад культури знищили росіяни на Донеччині. Цього разу — музичну школу у Святогірську. Школа потрапила під обстріл сьогодні вдосвіта і знищена вщент", — повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

Росіяни вдруге зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом

Російські війська вдруге зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

"У липні 2014 року під час визволення Лисичанська бойовики підірвали проліт мосту під час відступу. Відтоді сполучення між двома стотисячними містами було ускладнене. Міст відновили у 2016 році", — повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Сьогодні історія повторилася", — додав він.

У звільненій Вільхівці на Харківщині росіяни знищили майже 90% домівок — ОВА

У Вільхівці на Харківщині, яка була тимчасово захоплена, росіяни знищили майже 90% домівок. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Відвідали звільнену Збройними силами України Вільхівку. Росіяни сюди зайшли ще у перші дні повномасштабного вторгнення. Окупанти знищили практично 90% домівок", — повідомив очільник ОВА.

Зараз правоохоронці фіксують усі злочини російської армії.

На Харківщині росіяни намагаються утримати зайняті рубежі. Найгарячіше — на Ізюмському напрямку. Бійці ЗСУ тримають позиції і не дають РФ просуватися вперед.

Пенсіонер у Дніпропетровській області отримав важкі поранення боєприпаси РФ

У Дніпропетровській області 82-річний чоловік назбирав 7 боєприпасів від касетних снарядів. Приніс їх додому і намагався розібрати. Стався вибух, пише голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Він у лікарні у важкому стані", – повідомив Резніченко.

Він додав, що через такі снаряди в регіоні вже загинули шестеро людей, і закликає бути обачними.

Росіяни заходили розслаблено, саме тут був перший бій — інтерв'ю з мером Ірпеня Маркушиним

"На окупованій території знаходили "подарунки". Дитяча іграшка замінована, дитяча кружка, а всередині — граната. Міни на дитмайданчику. Це не солдати — це варвари".

Впритул до Ірпеня, що під Києвом, російська армія підійшла 27 лютого. Однак окупувати місто вдалося лише на 30%. Бої точилися до кінця березня. Ірпінь обороняли ЗСУ та нещодавно створена Тероборона. Яку роль Ірпінь відіграв в обороні столиці та як відновлюватимуть місто — в інтерв'ю міського голови Олександра Маркушина.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Міській голова Ірпеня Олександр Маркушин, фото: Олександр Брамський / Суспільне

Мінцифри закликає громадян бути обережними при передачі інформації у чатбот єВорог

Міністерство цифрової трансформації закликає громадян бути обережними при передачі інформації про переміщення окупантів у чатбот єВорог. У міністерстві закликають українців не наближатися до окупантів чи ворожої техніки навмисно, щоб їх сфотографувати, знімати фото та відео непомітно, особливо якщо окупанти розташовані близько. Для цього необхідно налаштувати телефон так, щоб відкрити камеру можна було в один клік, тримаючи телефон опущеними вниз руками.

Надіславши кадри в чатбот, радять видаляти їх зі смартфона задля безпеки. Крім того, Мінцифри радить не виставляти кадри з геолокацією та переміщенням військ РФ у соцмережі. Не обговорювати в телефонних розмовах із рідними та близькими місцерозташування окупантів.

Україна чекає на рішення про постачання систем залпового вогню – Зеленський

Міністри оборони понад 40 держав світу на переговорах у понеділок, на думку України, повинні ухвалити рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS. Про таке очікування заявив президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Кошту в Києві.

"Ми очікуємо позитиву щодо постачання MLRS... Ми звертаємося до всіх країн щодо постачання MLRS-систем, завдяки яким Україна зможе забрати ініціативу та звільняти свою територію", – зазначив він.

День Європи. У Києві стартував флешмоб вдячності країнам, які надали тимчасовий притулок українцям

У Києві до Дня Європи 21 травня стартував флешмоб вдячності країнам, що прихистили українців, які змушені були покинути свої домівки внаслідок російського вторгнення.

Українцям, що були вимушені тимчасово поїхати з країни, пропонується записати коротке відеозвернення або написати коротку цитату зі словами вдячності та опублікувати на своїй сторінці у Facebook із хештегами #сміливі_та_вдячні та #brave_and_thankful.

РФ обстріляли територію між Харківщиною і Сумщиною та прикордоння Чернігівщини — ДПСУ

Російські війська сьогодні обстріляли територію між Харківською і Сумською областями та прикордонні території Чернігівської області, повідомила Державна прикордонна служба України. Вертоліт РФ завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі між Харківською та Сумською областями.

По обіді з території Росії Сумщина була обстріляна із "Градів". Зафіксовані близько 15 пострілів. Також війська РФ здійснили мінометні обстріли в напрямку сіл Грем‘яч, Миколаївка й Кучерівка.

Шестеро людей поранені унаслідок обстріли РФ Рівненщини

Внаслідок ракетного удару по об'єкту військової інфраструктури на Рівненщині ніхто не загинув. Шестеро людей травмовані. Про це повідомив начальник ОВА Віталій Коваль.

Коваль також не виключив, що у найближчу добу російські війська можуть завдати по області повторних ракетних ударів.

Ракетним ударом по Лозовій на Харківщині пошкоджено понад тисячу квартир і 11 закладів освіти — мер

Внаслідок учорашнього ворожого ракетного удару по Лозовій на Харківщині у місті пошкоджено понад тисячу квартир і одинадцять закладів освіти. Про це повідомив міський голова Лозової Сергій Зеленський: "Продовжуємо обстеження об'єктів інфраструктури, житлових будинків. цифри шокують: 11 закладів освіти, з них 5 шкіл. Є питання по лікарні, поліклініці. Найстрашніше — це квартири наших мешканців — їх більше тисячі. Ну, і вщент зруйнований наш Палац культури", — сказав міський голова Лозової.

Раніше мер опублікував також звернення на сайті Лозівської міськради, у якому розповів про поранених внаслідок удару лозівчан. За словами Зеленського, вчора поранення отримали вісім людей, серед яких і 11-річна дівчинка. Усі вони перебувають на стаціонарі, їм надана перша допомога і забезпечене повне медобслуговування.

У Лозовій створено робочу групу, яка займається виявленням пошкоджених об'єктів та визначатиме збитки.

"Операція об'єднаних мистецьких сил": 27-28 травня у Києві пройде благодійний концерт

27 і 28 травня в Києві пройде благодійний концерт "Київ 4.5.0.". "Операція об'єднаних мистецьких сил" за участі фонду Brave Ukrainians Foundation планує зібрати благодійні внески на авто для військових. Про це повідомляється на сторінці події в Facebook.

В благодійному концерті візьмуть участь:

  • Проєкт "WARНЯКАННЯ" (Антон Слєпаков і Андрій Соколов);
  • фольк-гурт UKIE’Z;
  • ХЗВ (Хамерман Знищує Віруси);
  • репер Ницо Потворно;
  • імпровізаційний гурт Junket;
  • інді-музикант ANDZH (Андж);
  • Кінопокази від Babylon`13;
  • Лекції від "Історії для дорослих", Тиміша Мартиненко-Кушлянського, Євгенії Подобної та інших;
  • Виставка плакатів та ілюстрацій.

Португалія надасть Україні фінансову допомогу — Зеленський

Португальська Республіка надасть Україні фінансову допомогу. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Кошта в Києві.

Це перший візит прем‘єр-міністра Португалії до України за період незалежності. Він також наголосив на важливості того, що візит відбувається в День Європи, який у суботу, 21 травня, відзначається в Українській державі. Зеленський підкреслив, що переговори з Кошту були доволі плідними.

"Ціную готовність надавати фінансову допомогу нашій державі. Відповідні домовленості про виділення Португалією фінансової допомоги будуть сьогодні формалізовані на урядовому рівні", – зазначив президент.

Під час зустрічі обговорювалися питання подальшої оборонної допомоги, а також притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців. Серед тем переговорів було також посилення санкційного тиску на Росію, у тому числі запровадження ембарго на російську нафту в межах шостого пакета європейських санкцій. Під час зустрічі обговорювалося також залучення Португалії до повоєнної відбудови України.

Росія заборонила в'їзд 963 громадянам США — серед них Байден, Блінкен та Остін

Міністерство закордонних справ Російської Федерації опублікувало список громадян Сполучених Штатів, що підпадають під санкції, та яким заборонено в'їзд на територію РФ. До "чорного списку" зокрема потрапили президент США Джо Байден, державний секретар Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін. Під персональні санкції з боку РФ потрапили також син президента США Хантер Байден, директор американського ЦРУ Вільям Бернс, генпрокурор США Меррік Брайан Гарленд та ще низка високопоставлених осіб.

Причина санкції — "ворожі дії Вашингтона", заявили в МЗС Росії.

Російські війська завдали ракетного удару по об'єкту військової інфраструктури на Рівненщині. Кількість травмованих та масштаби руйнувань уточнюють. Над Вінниччиною, біля Немирова, збили ракету. Спрацювала система ППО.

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів. Байден привітав підтримку Конгресом нового пакету допомоги, пообіцявши, що Україна отримає ще більше артилерії, протиартилерійських систем та іншого обладнання. Усі останні новини України — у спецефірі Суспільне Новини

Війська РФ знищили базу будівельної компанії в Миколаївській області

Ракетним ударом знищили базу будівельної компанії в Миколаївській області. Відео опублікував голова області Віталій Кім.

На що саме підуть $40 млрд, виділені Україні США

21 травня президент США Джо Байден підписав законопроект по виділенню Україні величезної фінансової допомоги. Центр стратегічних комунікацій пояснив, на які саме потреби підуть ці гроші:

  • $6 млрд — на зброю, розвідувальну підтримку, підготовку та іншу допомогу щодо безпеки Збройним Силам України;
  • $8,7 млрд — на заповнення запасів зброї, яка була передана Україні;
  • $3,9 млрд — на фінансування операцій Європейського командування, зокрема розвідувальну підтримку;
  • $11 млрд — на зброю, військове та захисне обладнання і спорядження, яке Байден зможе надсилати Україні прискореними темпами — без додаткового погодження з Конгресом;
  • $13,8 млрд — було схвалено для Держдепартаменту, основна частина цих коштів піде до Фонду економічної підтримки, щоб допомогти українському уряду продовжувати свою роботу;
  • $4,4 млрд — направлять на постачання продовольства Україні та іншим країнам.

Зеленський подякував Байдену за підписання 40-мільярдної підтримки

"Лідерство США, президента Байдена та американського народу у підтримці України в боротьбі проти російського агресора має вирішальне значення. З нетерпінням чекаємо нової, потужної допомоги в обороні. Сьогодні це необхідно як ніколи", — написав президент України у Twitter.

Маріупольська міська рада закликала не розповсюджувати відео росЗМІ з українськими військовими

Маріупольська міська рада закликала не розповсюджувати відео матеріали зняті російськими пропагандистами, на яких зображені українські захисники Маріуполя, які вийшли з території "Азовсталі".

"Давайте поважати наших героїв та не будемо підігрувати окупантам, розповсюджуючи ворожі матеріали", — ідеться у повідомленні.

BABYLON'13 опублікував відео-прощання українського бійця з "Азосталлю"

Об’єднання BABYLON'13 опублікувало фільм-прощання, знятий українським бійцем Дмитром Козацьким ("Орест") в останній день на розтрощеному заводі.

"«Фортеця Маріуполь» – це цикл фільмів, побудованих на відеодзвінках до воїнів, які зараз перебувають в оточенні в Маріуполі на «Азовсталі»", — повідомили BABYLON'13.

"Орест", голова прес служби полку "Азов" перебував на «Азовсталі» з початку оточення Маріуполя. Напередодні свого виходу з вщент розтрощеного заводу, він зняв фільм-прощання.

Україна встановила два альтернативні шляхи для експорту продовольства — Кулеба

Україна встановила два альтернативні сухопутні маршрути для доставки експорту продовольства та порятунку Африки та інших регіонів від голоду. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Росія ставить мільйони людей під загрозу голоду, блокуючи наші порти. Разом із партнерами Україна встановила два альтернативні сухопутні маршрути для доставки експорту продовольства та порятунку Африки та інших регіонів від голоду. Росія повинна припинити блокаду, щоб дозволити повний і вільний експорт", — повідомив Кулеба.

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта прибув до України

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта прибув до України та відвідав Ірпінь.

"Я ніколи не забуду свого візиту до Ірпеня. Рівні руйнування та насильства є абсолютно нищівними… Найбільше мене вражає насильство проти мирних жителів. Ми засуджуємо варварське вторгнення Росії. Португалія підтримує Україну", – сказав Кошта.

Авіаудар по Малину на Житомирщині: поліція фіксує наслідки, прокуратура відкрила кримінальну справу

Фахівці Нацполіції області разом з прокурорами, СБУ та рятувальниками виїжджали у Малин, де після ракетного удару фіксували обставини та наслідки воєнного злочину. Прокуратура області відкрила кримінальну справу за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Після авіаудару Малину потрібні, в першу чергу, будівельні матеріали. Житомирщина, 20 травня 2022 року. Фото: Нацполіція Житомирщини

У Макарові на Київщині розпочалося відновлення мосту через річку Здвиж

У Макарові Київської області розпочалися роботи з відновлення мосту через річку Здвиж, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба. За його словами, орієнтовний термін виконання робіт за сприятливих погодних умов – 1 місяць.

Він нагадав, що "міст був пошкоджений та частково зруйнований російськими загарбниками внаслідок прямого влучання снарядів".

"Зараз організовано реверсне транспортне сполучення однією не пошкодженою ділянкою споруди", — поінформував голова ОДА. За його словами, "підготовчі роботи з ремонту мосту вже розпочалися. Для відновлення належного руху по ньому необхідно замінити балки прогонової будови та влаштувати нове покриття".

На Кремль подіє лише повна заборона на енергоносії — Єрмак

На Кремль подіє лише повна заборона на російські енергоносії, і нинішня ситуація дає унікальний шанс зруйнувати "енергетичну диктатуру Москви". Про це пише глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"На Кремль подіють лише повна заборона та ембарго на російські енергоносії. Адже вони є водночас і ключовим джерелом живлення імперських амбіцій Росії, і геополітичною зброєю. Нинішня ситуація дає унікальний шанс в короткі терміни зруйнувати енергетичну диктатуру Москви. Перебудова моделі енергоспоживання Європи сьогодні – це самозахист та інвестиції у її розвиток. Зокрема, і зеленої енергетики. Енергетична свобода та енергетична демократія – ключ до майбутнього", — написав Єрмак.

За його словами, також необхідні повні блокуючі санкції проти всіх російських банків, починаючи з найбільших. Він зазначив, що розрахунки за газ в рублях категорично неприйнятні, а санкції мають передбачати відключення від платіжних систем, заморожування активів та їх подальшу конфіскацію.

"Усі санкції мають бути узгодженими й синхронізованими. Щоб досягти максимальної ефективності, необхідні механізми вторинних санкцій проти держав, бізнесів та осіб, які допомагають росії ухилятись від них", — додав Єрмак.

Байден підписав закон про виділення Україні допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення Україні допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів. Про це інформує пресслужба Білого дому.

Олексій Кулеба змінив Олександра Павлюка на посаді голови Київської ОДА – укази президента

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 353/2022 про призначення Олексія Кулеби головою Київської обласної державної адміністрації. Іншим указом, № 352/2022, Глава держави звільнив із цієї посади Олександра Павлюка. Про це повідомляє пресслужба президента.

"Очолюючи Київську ОДА, Олександр Павлюк зміг посилити взаємодію між військовими, виконавчою владою та органами місцевого самоврядування в регіоні. З використанням військового досвіду роботи в складних умовах протистояння ворогу навколо Києва були створені нові потужні оборонні лінії", — йдеться у повідомленні.

Сумська область — повітряна тривога триває.

Київ та область, Вінницька, Житомирська, Полтавська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська області — відбій повітряної тривоги.

Залізничний вокзал у Краматорську 8 квітня обстріляли з окупованої Донеччини — СБУ

Експертиза СБУ показала, що ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську здійснили з окупованої Донеччини 8 квітня, внаслідок якого загинула 61 людина, а 121 отримали поранення. Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Він додав, що завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією РФ.

"Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. На широкий загал вона відома як "Точка У", — сказав Дехтяренко.

Україна отримує протоколи США та Ізраїлю для боротьби з психологічними наслідками війни — Зеленська

Україна отримує протоколи США та Ізраїлю для боротьби з психологічними наслідками війни. Про це в інтерв'ю до 3 річниці інавгурації президента Володимира Зеленського розповіла перша леді Олена Зеленська. За її словами, всі українці мають психологічний тиск, майже кожен може мати психологічні проблеми і під час війни, і після її закінчення. Є окремі верстви населення, на які найбільше впливає війна. Це діти, літні люди, люди, які втратили домівки, близьких, це військові, які повертаються з війни.

“І це посттравматичний розлад, який очікує на велику кількість людей. Якщо ми зараз нічого не зробимо, не зробимо глобальної системи психологічної допомоги, ми можемо мати погані наслідки одразу після війни, через 10 років і далі”, — сказала дружина президента.

Українці пережили пандемію, зараз іде війна, додала вона. За її словами, Україна потребує найбільше допомоги і роботи в цьому напрямку.

Київ та область, Вінницька, Житомирська, Полтавська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

"Як війна гібридна, так, чесно, буде й гібридний мир". Що сказали Зеленські в інтерв'ю до 3 річниці інавгурації

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська дали інтерв'ю до третьої річниці інавгурації. Суспільне зібрало головні тези з інтерв'ю.

Про 24 лютого

Зеленська: Я прокинулась від дивних звуків за вікном, як всі, мабуть. Темно, була майже ніч тоді і я дивлюсь, що Володимира поруч немає, я пішла до сусідньої кімнати — він вже був одягнений, у костюмі, але без краватки. Запитала, що відбувається, він сказав тільки "Почалося".

Зеленський: До цього я дуже пізно приїхав додому, тому що у нас було засідання, здається, РНБО, ми обговорювали і ці питання, підготовлені були папери і структура "що робити". Ми розуміли, що якщо почнеться — держава повинна працювати як єдиний організм.

Про переговори із Путіним

Зеленський: Конкретна мета й порядок денний майбутньої зустрічі залежатиме від моменту, коли вона відбуватиметься. Як війна гібридна, так, чесно, буде й гібридний мир. І гібридні зустрічі. Наприклад, якби ми сьогодні зустрічалися, питання Маріуполя також було б на порядку денному. Якщо ми будемо зустрічатися за два-три місяці, може, цього питання вже не буде, а може, ще буде. Ми не знаємо.

Повну версію читайте тут: "Як війна гібридна, так, чесно, буде й гібридний мир". Що сказали Зеленські в інтерв'ю до 3 річниці інавгурації

По Рівненщині завдали ракетного удару — ОВА

По Рівненщині завдали ракетного удару, поцілили в об’єкт військової інфраструктури, повідомив керівник ОВА Віталій Коваль. Кількість травмованих та масштаби зруйнувань уточнюються.

У Харкові відновили роботу двох трамвайних маршрутів

У Харкові 21 травня відновили рух трамваїв на двох маршрутах. Наступний маршрут розпочне роботу 26 травня.

Про це повідомив речник Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

"Сьогодні запустили маршрути Новожанове — Південний вокзал та Південний вокзал — парк Машинобудівників. Наступний маршрут стартує 26-го і ходитиме від того ж Південного вокзалу до розворотного кола на Новгородській", — повідомив Сидоренко.

На Харківщині знайшли могили шести військових РФ, серед убитих — підполковник

На території Золочівської громади Харківської області знайшли могили російських військовослужбовців, у тому числі підполковника. Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"До нас надійшли повідомлення, що знайдені могили на різних вулицях без будь-яких знаків, окрім саморобних хрестів. Нам довелося викопати ці могили — для встановлення осіб та їх передачі відповідно до міжнародних процедур", — написав Болвінов.

Загалом українські правоохоронці знайшли шість трупів у форменому одязі ЗС РФ, один з вбитих — підполковник Герасимов В. С.

"Коли ми допитали місцевих мешканців, ми дізналися, що це захоронили місцеві, тому що це "по-православному". Наш народ — непереможний", — розповів Болвінов.

Росія втратила у війні з Україною близько 28 850 військових — Генштаб

Станом на ранок 21 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 28 850 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 150 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1278 (+15) од,
  • бойових броньованих машин — 3116 (+26) од,
  • артилерійських систем — 596 (+0) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 201 (+1) од,
  • засоби ППО — 93 (+0) од,
  • літаків — 204 (+0) од,
  • гелікоптерів — 169 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 462 (+2),
  • крилаті ракети — 104 (+1),
  • кораблі /катери — 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2178 (+16) од,
  • спеціальна техніка — 43 (+0).

Найбільші втрати російського війська 20 травня спостерігалися на Бахмутському напрямку, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

Київ, Київська, Житомирська, Чернігівська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Волинська, Хмельницька, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Запорізька, Львівська, Рівненська, Вінницька, Одеська області — відбій повітряної тривоги.

В Сєвєродонецьку відновили газопостачання

В Сєвєродонецьку поновили газопостачання. 20 травня завершили ремонт магістрального газогону поблизу міста, перевірили його герметичність та відкрили засувку, що дозволило повернути блакитне паливо в деякі райони міста. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він додав, що по всій області відсутнє централізоване водопостачання, а, вчора, 20 травня, рятувальники розвезли людям 72 тонни води.

Гайдай зазначив, що на Луганщині міста і села також залишаються знеструмленими й відновити електропостачання складно до завершення активних бойових дій.

Над Вінниччиною, біля Немирова, збили ракету — Борзов

Над Вінниччиною, біля Немирова, збили ракету. Спрацювала ППО, повідомив голова ОВА Сергій Борзов.

“Доброго вечора, ми з України”. Українці у "Дії" обрали нову марку "Укрпошти" — Федоров

Понад пів мільйона українців обрали нову марку “Укрпошти” в “Дії”. Серед 5 версій переможцем у “Дії” став варіант “Доброго вечора, ми з України”. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За нього сумарно віддали 229 783 голоси.

Київ, Київська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Дніпропетровська (Криворізький район), Миколаєвська (Первомайський і Вознесенський райони), Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Хмельницька, Чернівецька, Закарпатська, Тернопільська, Львівська області — повітряна тривога.

На Харківщині від російських обстрілів за добу одна людина загинула, 20 — поранені

Протягом 20 травня в Харківській області внаслідок російських обстрілів одна жінка загинула, 20 людей дістали поранення. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, протягом минулої доби армія РФ обстрілювала з реактивних систем залпового вогню Олексіївку, Салтівку. В області боєприпаси влучали у Дергачах, Малій Данилівці, Чугуївському районі, Циркунах, ракетний удар знищив Лозівський Будинок культури. Вночі 21 травня російські окупанти обстрілювали Золочівську громаду.

В НБУ роз’яснили зміни до постанови про курс гривні до долара

В Національному банку роз’яснили зміни до постанови про курс гривні до долара щодо продажу готівкової валюти. Відповідне роз’яснення оприлюднила пресслужба Нацбанку.

Офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. США, пояснили у НБУ. Фіксація обмінного курсу дає змогу стримати інфляційні процеси — через здешевлення критичного імпорту— та утримати під контролем інфляційні очікування.

Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити операції з купівлі-продажу безготівкової валюти з клієнтами за курсом, що перебуває в діапазоні, де нижня межа – офіційний курс, а верхня – офіційний курс +1%.

Із 21 травня НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти.

“Це вирівняє умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань обмінного курсу на ньому”, — йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк України також із 21 травня зняв обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні. Йдеться про випадки, коли клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном або знімають з карток готівкову валюту.

У Києві чули вибух

У Києві було чутно вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Київ, Київська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Кіровоградська, Черкаська, Харківська області — повітряна тривога.

"Ви бачите роботу 700 тисяч людей” — Зеленський

“Сьогодні (воює — ред.) 700 тисяч. Ви бачите роботу 700 тисяч людей”, — сказав президент Володимир Зеленський в ефірі єдиного телемарафону, який транслює інтерв'ю з президентом Володимиром Зеленським та його дружиною Оленою.

У Херсоні чули вибухи

У Херсоні чутно вибухи. Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

У Харкові було чути вибухи

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті, передають кореспонденти Суспільного.

Дніпропетровська область — відбій повітряної тривоги.

Київ, Запорізька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Черкаська області — повітряна тривога.

Військові РФ викрали жительку Херсона через пости в Instagram

Російські військові викрали жительку тимчасово окупованого Херсона Ірину Горобцову. Приводом стали її пости в Instagram з яскраво вираженою проукраїнською позицією, повідомив політолог Олег Зайченко. Він повідомив, що Ірину забрали 15 травня з власної квартири у багатоповерхівці, звідки видно Чорнобаївку.

"Так, це звучить дико, але з Ірини роzійські слідчі вже тиждень вибивають зізнання, що саме вона корегувала вогонь по скупченню окупаційних військ на чорнобаївському аеродромі", - написав Зайченко

Три роки на посаді. В телемарафоні транслюють велике інтерв'ю з президентом та його дружиною

В ефірі єдиного телемарафону відбувається трансляція інтерв'ю з президентом Володимиром Зеленським та його дружиною Оленою.

Окупанти поновили спробу відновлення водопостачання в Маріуполі — Андрющенко

Окупанти поновили спробу відновлення водопостачання в Маріуполі. Місто наповнила вода на вулицях. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Працювати зелений коридор із Запоріжжя на підконтрольну РФ територію — ОВА

З 10.00 до 15.00 буде працювати зелений коридор для громадян, які виявили бажання виїхати з Запоріжжя на підконтрольну РФ територію в районі с. Камянське. У разі зміни безпекової ситуації коридор буде закрито. Про це повідомили в Запорізькій ОВА, передають кореспонденти Суспільного.

РФ відчуває дефіцит БПЛА для так званого "розвідувального удару" — розвідка

В Україні Росія намагалася реалізувати концепцію “розвідувального удару”, яку вона вдосконалювала в Сирії. Йдеться про використання розвідувальних БПЛА для визначення цілей, які будуть уражені бойовими літаками або артилерією. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За даними розвідників, Росія, ймовірно, відчуває дефіцит відповідних розвідувальних БПЛА для цього завдання. Це посилюється обмеженнями її внутрішніх виробничих потужностей через санкції.

Російська авіація з екіпажем здебільшого продовжує уникати вильотів над територією України, ймовірно, через загрозу з боку неушкоджених українських зенітно-ракетних комплексів, зазначили у британській розвідці.

Якщо Росія продовжуватиме втрачати БПЛА нинішніми темпами, можливості розвідки, спостереження та розвідки російських військ стануть ще гіршими. Це негативно вплине на оперативну ефективність, повідомили британські розвідники.

Зранку росіяни з артилерії обстріляли Сумщину — ОВА

Зранку 21 травня російські військові відкрили вогонь з артилерії по Есманській громаді Шосткинського району Сумщини. Втрат немає. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Армія РФ обстріляла село на Золочівщині на Харківщині, знищені будинки та авто

Російська армія обстріляла село Костянтинівка Золочівської громади Харківської області. Про це Суспільному повідомив голова громади Віктор Коваленко.

За його даними, село зазнало ракетного удару близько 02:00 21 травня. Внаслідок обстрілу знищені два будинки, дві літні кухні та три автомобілі. Загиблих або поранених немає.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Костянтинівка, Золочівська громада, Харківська область, 21 травня 2022 року. Фото: Віктор Коваленко

Вибухи на Херсонщині, обстріли на Донбасі. Як минула ніч у регіонах

На Херсонщині зранку практично по всій території області було чутно вибухи та обстріли. На Донеччині росіяни ведуть обстріли по всій лінії фронту від Мар’їнської до Лиманської громади. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

На Одещині вдень 20 травня російські військові нанесли три ракетних удари по одному з районів області, ввечері — один удар по об'єкту інфраструктури. Є пошкодження, постраждалих немає. Інформація щодо наслідків уточнюються.

Харків: по області боєприпаси РФ влучали у Дергачах, Малій Данилівці, Чугуївському районі — рятувальники гасили пожежі у приватних домоволодіннях.

Ракетний удар фактично знищив Лозівський палац культури.

Увечері, близько 20.30, внаслідок потрапляння боєприпасу в Харкові горіли павільйони одного з ринків міста.

Вночі окупанти обстрілювали Золочівську громаду, горіли житлові будинки.

Всього за добу внаслідок російської агресії на Харківщині 20 поранених, серед них одна дитина.

Луганщина: за день — близько 50 зруйнованих будинків. Авіаудари по Гірській та Попаснянській громадах. В Лисичанську за добу пошкоджено 23 будинки, у сусідньому Привіллі – 16. П’ять – у Сєвєродонецьку. Також росіяни влучили по школі та об’єднанню “Азот” – там сталося займання, пожежу ліквідовано. В Лисичанську виникло загоряння бункеру з вугіллям на шахті. Є загиблі та поранені. Детальна інформація уточнюється.

Донеччина: росіяни ведуть обстріли по всій лінії фронту від Мар’їнської до Лиманської громади. За добу в області пошкоджено 27 житлових будинків та 8 споруд цивільної інфраструктури.

У Мар’їнській громаді російське військо обстріляло школу в Єлизаветівці. Під мінометний обстріл потрапила Красногорівка, більша частина міста знеструмлена.

Під обстрілом знову Авдіївській коксохімічний завод та житлові квартали міста.

На Світлодарському напрямку було пошкоджено електропостачання до Новолуганського, але на вечір фахівці його вже відновили.

У Торецькій громаді під вогнем Нью-Йорк та Суха Балка.

За добу в області 3 загиблих, 4 поранених.

Миколаївщина: вечері передмістя Миколаєва було обстріляно із РСЗО "Смерч". Руйнувань, постраждалих та жертв немає.

Вдень і вночі буди обстріли Широківської громади. Обстріли були за межами населених пунктів. Потраплянь і потерпілих, за попередньою інформацією, немає. Детальна інформація з’ясовується.

На Херсонщині бойові дії не припиняються. Зранку практично по всій території області було чутно вибухи та обстріли. Також місцеві жителі чули запуск ракет.

На межі гуманітарної кризи окуповані села. Виїзду та в’їзду з Херсонщини росіяни не дають, лише через Крим.

Ситуація в області критична.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Одеській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Тернопільській, Львівській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Київщині, Чернігівщині, Сумщині та Полтавщині.

Фінський оператор газової системи підтвердив, що РФ припинила постачання газу до країни

Фінський оператор газової системи підтвердив, що РФ припинила постачання газу до країни. Про це інформує агентство Reuters.

"Імпорт газу через пункт входу Іматра припинено", — йдеться в заяві Gasgrid Finland.

На захопленій військовими РФ Каховській греблі скидають воду, яка затоплює Нову Каховку

На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку. Про це повідомив, Центр журналістських досліджень.

За інформацією Центру, на гідроелектростанції не працює два гідроагрегати, через що працівники змушені скидати воду з Каховського водосховища у більших об’ємах. Внаслідок цього підтоплена набережна і міський парк Нової Каховки. Під загрозою – навколишні села і Херсон.

Жителі Нової Каховки пишуть про підтоплення у місцевих пабліках. На умовах анонімності цю інформацію Центру журналістських розслідувань підтвердив і працівник Каховської ГЕС.

​​Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 232 дитини

Станом на ранок 21 травня більш ніж 662 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними ювенальних прокурорів, 232 дитини загинули та щонайменше 430 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 145, Київській — 116, Харківській — 102, Чернігівській — 68, Херсонській — 48, Луганській — 48, Миколаївській — 45, Запорізькій — 28, Сумській — 17, у Києві — 16, Житомирській — 15.

На Луганщині за минулу добу загинули 6 людей — Гайдай

В Сєвєродонецьку зранку 20 травня російські військові обстріляли школу, у підвалі якої із початку війни ховалися жителі нових районів міста — дві людини загинули на місці, ще трьох госпіталізували. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він додав, що 20 травня увечері поблизу свого будинку в Сєвєродонецьку загинули чоловік і жінка та дві жінки загинули внаслідок російських обстрілів в Лисичанську та Привіллі.

"А ще ми маємо пораненого в ногу волонтера, який працював в гуманітарному штабі в Сєвєродонецьку. За день — близько 50 зруйнованих будинків. Важко порахувати, скільки житла щодня нищать в селах Гірської та Попаснянської громад, які регулярно страждають від авіації. Однак тільки в Лисичанську за добу пошкоджено 23 будинки, у сусідньому Привіллі — 16. П’ять — у Сєвєродонецьку", — розповів Гайдай.

Андрющенко оприлюднив кадри, як окупанти вивозять людей із Маріуполя

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко оприлюднив відео, як окупанти вивозять людей із Маріуполя.

“Подають автобуси і оголошують про евакуацію. При посадці вже повідомляють, що автобус везе в Безіменне Новоазовського району і потім на Росію. Російські військові та “офіційні волонтери” блокують будь-які спроби покинути місце та відмовитись від “евакуації”, — написав Андрющенко.

На Донеччині внаслідок обстрілів РФ 20 травня загинули троє людей — ОВА

20 травня внаслідок обстрілів армії Росії загинуло три жителі Донеччини в Лиманській громаді: у Лимані, Новоселівці та Сосновому. Ще 5 людей поранені. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко. За словами Кириленка, всього від початку повномасштабного вторгнення Росії відомо про 400 загиблих цивільних на Донеччині.

Також Кириленко повідмив, що у Бахмуті медичну допомогу отримали 3 людини, поранені на Луганщині.

Кириленко зазначив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Військові науковці зійшли на Говерлу та записали звернення до українців

До Дня науки, який в Україні відзначають у третю суботу травня, військові науковці зійшли на Говерлу та записали звернення до своїх колег та всіх українців. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

У сходженні на найвищу вершину України взяли участь науковці Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського.

“Місія науки стає, як ніколи, вирішальною. Боєздатність української армії, її успіхи на полі бою залежать від сучасних поглядів, інноваційних рішень, передових досягнень, сміливих ідей”, — йдеться у зверненні військових науковців.

"Росіяни знищують Сєвєродонецьк, як Маріуполь" — Гайдай

Росіяни знищують Сєвєродонецьк, як Маріуполь. Про це повідомив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, плани росіян — оточити область або зробити з неї згарище, як у Попасній.

Ніч з 20 на 21 травня на Дніпропетровщині минула без обстрілів — Лукашук

Ніч з 20 на 21 травня на Дніпропетровщині минула тихо. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив голова облради Микола Лукашук.

Жоден населений пункт області російські війська не обстрілювали, зазначив він.

На Херсонщині військові РФ "призначили" начальника обласної поліції

Так званим "керівником поліції" Херсонської області військові РФ оголосили колаборанта Володимира Ліпандіна. Про це повідомляє Асоціація реінтеграції Криму на сторінці у Facebook.

При представленні Ліпандін одразу попередив "підлеглих" колаборантів про їх невідкладну "перевірку" на поліграфі на предмет зв’язків з Україною.

На ринку у Харкові сталася пожежа внаслідок російських обстрілів

Ввечері 20 травня російський снаряд влучив на територію ринку у Київському районі Харкова. Горіли торговельні павільйони на площі 1000 кв. м. Про це у ранковому звіті повідомили у ДСНС.

"20 травня о 20:28 надійшло повідомлення про пожежу на території ринку в Київському районі міста Харкова. Внаслідок потрапляння ворожого снаряду горіли торговельні павільйони на площі 1000 м кв. На місце пожежі було направлено 10 одиниць пожежно-рятувальної техніки ДСНС та 60 рятувальників. О 00:48 пожежу вдалось ліквідувати", — йдеться у повідомленні.

РФ з 21 травня припинила постачання газу в Фінляндію — РИА Новости

Постачання російського газу в Фінляндію припинилося у суботу, 21 травня, о 7.00. Про це пишуть “РИА Новости”. Раніше стало відомо, що “Газпром экспорт” з 21 травня до моменту оплати в рублях припиняє постачати газ фінській компанії "Газум".

Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська області — відбій повітряної тривоги.

На Слов’янському напрямку російське військо намагається поновити наступ — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Відзначається нарощування системи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби у прикордонних з Україною районах. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 21 травня.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах України з території Білорусі.

На Сіверському напрямку російські військові обстріляли позиції Сил оборони у районах прикордонних українських населених пунктів на території Сумської та Чернігівської областей.

На Слобожанському напрямку російське військо намагається утримати зайняті рубежі. Російські військові завдали авіаційних ударів по населеному пункту Циркуни.

За даними Генштабу, найближчим часом очікується посилення угруповання військ на Харківському напрямку підрозділами зі складу 1-ої танкової армії Західного військового округу.

На Слов’янському напрямку російське військо намагається поновити наступ. Зокрема, планує навести переправу, щоб форсувати річку Сіверський Донець.

На Донецькому напрямку армія РФ веде активні бойові дії на Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку окупанти планують відновити наступ у напрямку Ямпіль – Сіверськ з форсуванням річки Сіверський Донець. Зокрема, зосередили спеціальну техніку для наведення понтонно-мостової переправи. Для посилення угруповання військ та активізації наступу окупанти перекидають додаткові підрозділи.

На Запорізькому напрямку російські військові обстрілювали українські війська.

У Маріуполі окупанти намагаються відновити функціонування порту. Зокрема, розміновують припортову інфраструктуру.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти намагаються утримати зайняті рубежі. Ведуть розвідку, займаються інженерним обладнанням позицій і логістичним забезпеченням військ.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках військо РФ не припиняє артилерійських обстрілів підрозділів українських військ. Відзначається додаткове розгортання підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

Кораблі Чорноморського флоту РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів ізолюють район бойових дій, ведуть розвідку та вогневу підтримку на приморському напрямку.

Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога!

Окупанти застосовують тактику терору проти цивільного населення — Генштаб

Російські окупанти продовжують застосовувати тактику терору проти українського цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Зокрема, перешкоджають евакуації людей з Херсонської області на підконтрольну Україні територію та відкриттю гуманітарних коридорів для ввезення продуктів харчування, медикаментів і евакуації людей похилого віку, хворих та дітей. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 21 травня.

Армія РФ не припиняє наступу на сході України — Генштаб

Армія РФ не припиняє наступу у Східній операційній зоні. Російські військові прагнуть встановити повний контроль над територією Донецької і Луганської областей та утримати сухопутний коридор з тимчасово окупованим Кримом. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 21 травня.

Тривають обстріли вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони українських військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку. Також зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах України з території Білорусі.

БЕБ наклало арешт на активи РФ і Білорусі загальною вартістю понад 30 млрд грн

Загальна вартість активів Росії та Білорусі, на які Бюро економічної безпеки України (БЕБ) забезпечило накладення арешту, становить понад 30 млрд грн. Про це повідомив директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник під час зустрічі 20 травня з представниками Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні (EUAM).

За даними пресслужби, під час зустрічі обговорили актуальних діяльність БЕБ в умовах війни, роботу Бюро після завершення війни, зокрема, щодо захисту коштів ЄС, направлених на підтримку України. Йдеться про міжнародну технічну допомогу. Мельник серед пріоритетних напрямів діяльності Бюро назвав розслідування злочинів, де задіяні активи країни-агресора.

Сторони домовилися продовжити співпрацю у розбудові ІТ-інфраструктури та створенні потужного аналітичного центру на базі БЕБ.

Від неділі в Литві не буде ні російського газу, ні нафти, ні електроенергії — Міненерго країни

Литва з неділі, 22 травня, не отримуватиме газ, нафту та електрику з Росії. Про це повідомляє Delfi.

Оператор біржі Nord Pool вирішив не купувати російську електроенергію у її єдиного імпортера в країнах Балтії – групи Inter RAO. Як пояснили в Міненерго країни, це означає, що від неділі в Литві не буде ні російського газу, ні нафти, ні електроенергії.

"Це дуже важливий рубіж не тільки на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираження нашої солідарності з Україною, що воює, ми не можемо дозволити, щоб на наші гроші фінансувалася російська військова машина", — сказав міністр енергетики Дайнюс Крейвіс.

Вознесенський район Миколаївської області — відбій повітряної тривоги.

Вознесенський район Миколаївської області — триває повітряна тривога.

ЗСУ знищили 36 росіян та кілька одиниць техніки — ОК "Південь"

Підрозділи ракетно-артилерійського озброєння та авіації ЗСУ за добу знищили 36 російських військових, три танки Т-72, реактивну систему залпового вогню "Град" та автомобільну техніку.

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Також повідомляється, що на Миколаївському і Херсонському напрямках окупанти продовжують ведення бойових дій та інженерне облаштування своїх позицій з підготовкою запасних відступних рубежів. При цьому вже довгий час вони не ведуть активних наступальних дій.

Росіяни продовжують обстрілювати українські війська і населені пункти з мирними жителями, здійснюючи близько 70 обстрілів на добу.

"Такі дії використовуються і як елемент залякування цивільних, і як спроби дискредитувати Збройні Сили України. Але у відповідь на такі провокації жителі окупованих територій красномовно доводять, що вони вірять тільки в Україну. Так, сьогодні над вокзалом окупованого Херсона замайорів синьо-жовтий прапор", — поінформували в ОК.

По передмістю Миколаєва росіяни вдарили реактивними системами залпового вогню. Вражений об'єкт приміської інфраструктури, але постраждалих немає.

По Одеській області армія РФ завдала два авіаудари, у результаті чого був зруйнований пляжний туалет. Згодом противник завдав удару по промисловому підприємству з добривами, внаслідок чого там стався вибух і виникла пожежа. ДСНС ліквідували загоряння, ніхто не постраждав.

Росіяни пропустили близько 1 000 автомобілів у районі Василівки

Після тривалого блокування близько 1 000 автомобілів на блокпостах у захопленій Василівці, російські військові дозволили їм проїхати на територію, підконтрольну Україні.

Про це повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов у Telegram.

"У районі Василівки після тривалого блокування проїзду авто нарешті дозволили рух машин. Зараз час вже близько 100 з них змогли покинути місце вимушеного очікування та вирушити до пункту призначення", — поінформував Орлов.

США можуть залишити в Європі 100 тисяч своїх військових — CNN

США у найближчому майбутньому збережуть 100 тисяч військовослужбовців в Європі, якщо Росія не стане погрожувати Швеції, Фінляндії або членам НАТО.

Про це повідомляє CNN із посиланням на кількох офіційних осіб США.

Зазначається, що США збільшили загальну чисельність своїх сил в Європі з приблизно 60 тисяч військових до повномасштабного вторгнення Росії в Україну до приблизно 100 тисяч, додавши війська і військові засоби в країни, розташовані уздовж східного флангу Європи, для підтримки НАТО і подальшого стримування Росії. У разі необхідності США можуть тимчасово збільшити свій військовий контингент в Європі. Таке рішення буде ухвалене в тому випадку, якщо НАТО проведе більше військових навчань або зміниться безпекова ситуація.

За словами чиновників, ці плани почали розглядати після зустрічі головнокомандувачів Збройних сил НАТО в Брюсселі.

У Мелітополі росіяни видають пенсіонерам гроші в обмін на персональні дані – ОВА

В окупованому Мелітополі Запорізької області росіяни почали видавати пенсіонерам по 10 тисяч рублів в обмін на персональні дані.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

Також персональні дані обмінюють на гроші в селищі міського типу Михайлівка. Росіяни реєструють пенсіонерів нібито для виплати їм пенсій.

У Василівці окупанти анонсували роздачу 10 тисяч рублів для соціально незахищених груп населення – пенсіонерів та працівників бюджетної сфери. При собі вимагають мати документи.

"Але для чого насправді збирають персональну інформацію у всіх цих випадках, поки не відомо", – зазначають в ОВА.

Крім того, у Мелітополі окупаційна влада намагається популяризувати новий ідеологічний напрямок. У місті почали з’являтися банери до 220-річчя створення Таврійської губернії.

"Ймовірно, таким чином росіяни спробують виправдати створення нових квазіреспублік на території південних регіонів України", – припускають в ОВА.

У Ризі влаштували багатотисячну ходу "За звільнення від радянської спадщини"

У центрі Риги 20 травня кілька тисяч людей взяли участь у ході "За звільнення від радянської спадщини".

Про це повідомило видання Delfi.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Хода у Ризі. 20.05.2022 р. Фото: Delfi

Учасники акції пройшли від площі біля пам'ятника Свободи до парку Перемоги, де відбувся концерт за участю популярних рок-гуртів та виконавців. Вони тримали латвійські та кілька українських прапорів, деякі несли плакати з написами "Stop Rashism", "На латиській землі — правила латишів" тощо.

За словами організаторів, ця акція є "ініціативою латиського народу, яку не спонсорує жодна політична сила". Загалом вона пройшла мирно. Проте поліція затримала трьох людей. Один із затриманих ліг на шляху колони, інші вигукували гасла та демонстрували прапор Росії на телефоні.

Учасники ходи вимагали знести радянський пам'ятник у парку Перемоги в Ризі, а також подібні меморіальні споруди по всій країні. А нелояльних громадян вони закликали позбавляти громадянства, депортувати та забороняти їм балотуватися на виборах.

Крім того, організатори ходи розпочали збір підписів за заборону обіймати посади в державних та муніципальних установах "прокремлівськи налаштованим людям".

Сербія запровадила санкції проти Білорусі через війну в Україні

Сербія долучилася до санкцій ЄС проти Білорусі за її підтримку російської агресії проти України.

Як повідомляє N1, йдеться про санкції ЄС, запроваджені 8 квітня через участь Білорусі у російському вторгненні в Україну.

Галузеві санкції запровадили проти білоруської фінансово-транспортної системи. Зокрема, було заморожено близько 30 мільярдів євро активів російських та білоруських олігархів та організацій.

Раніше Сербія долучилася до санкцій ЄС проти експрезидента України Віктора Януковича.

На Донеччині росіяни вбили ще трьох мирних жителів — ОВА

20 травня російські військові вбили ще трьох мирних мешканців Донеччини. Загиблі проживали у Лимані, Новоселівці та Сосновому.

Про це повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

"Всього від початку повномасштабного вторгнення нам достеменно відомо про 400 убитих росіянами цивільних на Донеччині. Ще 5 людей за сьогодні дістали поранення", — поінформував Кириленко.

Також він повідомив, що Бахмуті медичну допомогу отримали троє людей, поранених на Луганщині.

"Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — додав очільник ОВА.

ЗСУ за добу вразили 5 повітряних цілей Росії

Збройні сили України за добу 20 травня вразили 5 повітряних цілей Росії.

Про це повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ у Facebook.

Зокрема, українські захисники збили два безпілотних літальних апарати "Орлан-10" та "Зала", один БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", одну крилату ракету та одну невстановлену ціль (імовірно вертоліт).

Також ударна авіація Повітряних Сил завдала ударів по скупченню техніки, живій силі та інших об’єктах ворога, у результаті чого було знищено щонайменше 20 бойових броньованих машин.

У Каннах на червону доріжку вибігла оголена жінка зі словами "Не ґвалтуйте нас!"

На 75-му міжнародному кінофестивалі у Каннах на червону доріжку вибігла оголена жінка з написом на тілі "Припиніть нас гвалтувати".

Як повідомляє АР, інцидент стався під час прем’єри фільму "Три тисячі років туги".

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
AP /Petros Giannakouris

Зазначається, що невідома жінка зірвала з себе весь одяг і з криком "Не ґвалтуйте нас!" впала на коліна перед фотографами.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Joel C Ryan/AP

Її груди були розфарбовані у кольори українського прапора, а пах та сідниці – червоною фарбою як демонстрація злочинів російських солдатів проти українських жінок. Охорона фестивалю швидко оточила її, накинула на неї пальто та вивела з червоної доріжки.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
АР
Читайте також: Почався ювілейний 75-й Каннський кінофестиваль: чого очікувати цьогоріч

Зазначається, що для входу на фестиваль необхідно пройти кілька перевірок безпеки, а вздовж червоної доріжки посилили охорону.

Запорізька, Донецька області — повітряна тривога.

Каспарова і Ходорковського у РФ оголосили "іноагентами"

Мін'юст РФ оголосив "іноземними агентами" політичних емігрантів Гаррі Каспарова та Михайла Ходорковського. Зазначається, що Ходорковський та Каспаров потрапили до списку "іноагентів" за "здійснення політичної діяльності". Ходорковського мін'юст РФ пов'язав з Україною, Каспарова — ще й з американським фондом Human Rights Foundation.

Раніше на ІІ Антивоєнній конференції у Вільнюсі (організована Форумом вільної Росії), у якій брали участь Каспаров та Ходорковський, було оголошено про створення опозиційної коаліційної структури "Російський комітет дії" (РКД). Це рух представників російського суспільства, які виступають проти розв'язаної Путіним війни.

Окрім Ходорковського і Каспарова до списку включені тележурналісти Євген Кисельов і Матвій Ганапольський, соратник Навального Леонід Волков, політик Володимир Кара-Мурза (перебуває в Росії під судом), репер Алішер Моргенштерн.

Створення реєстру фізосіб-іноагентів було передбачено російським законодавством у 2020 році, проте Мін'юст почав поповнювати його з весни 2022 року.

Вторгнення Росії в Україну, день 87. Текстовий онлайн
Фото: Facebook Михайла Ходорковського

Луганщина нині найгарячіша точка України — Гайдай

Луганщина нині найгарячіша точка України, область стримує війська РФ від подальшого просування в інші регіони. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. Водночас він назвав нісенітницею заяви міністра оборони РФ Шойгу про те, що Луганщину нібито буде захоплена.

"Воюємо з «профі». Озвучена сьогодні нісенітниця — лише для відводу очей росіянам, щоб ті не розуміли реального стану справ про те, що їхнє рашистське військо програє. «втарая армія міра» — це совєтська техніка в резерві, яку нема чим заправляти", — додав Гайдай.

"Волина" вийшов з Азовсталі — відео опублікували російські ЗМІ

Командир морпіхів, які боронять Маріуполь, Сергій Волинський "Волина" вийшов з "Азовсталі". Відповідне відео показали російські ЗМІ. На відео "Волина" повідомив, що на території заводу морпіхів більше немає. Російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що "Азовсталь" залишили усі військовослужбовці. Ідеться про 2439 військових.

Раніше президент Зеленський заявив, що "найближчим часом, навіть не днями" завершиться вивезення всіх українських військових з Маріуполя.

Дивіться також: "Місце моєї смерті і мого життя" — захисник Маріуполя опублікував фото з "Азовсталі" і закликав поширювати їх

Російська армія на Харківщині намагалася атакувати з Липців

Про це Суспільному розповів представник Штабу оборони Харкова з позивним "Марсель".

"Пару днів тому була атака російських військ з міста Липці, які хотіли відбити Циркуни, але за 1,5 км до села вони зупинились, були відбиті. Спроба, яка була, не реалізувалась", — сказав військовий.

За його словами, українські військові міцно закріпилися по всіх напрямках, наблизилися впритул до державного кордону, водночас окупанти змінили тактику та намагаються вести агресивний вогонь по бойових позиціях, щоб зламати і вибити ЗСУ з передових позицій.

"Якщо до них не дійде думка, що це "не їхня війна" і ця війна — геноцид українського народу, то ресурсу в них не буде ніякого. Бо та кількість військ, які вже лягли тут, то солдати регулярної армії РФ вже не хочуть воювати з українською армією", — коментує "Марсель".

Досягненнями українських військ на Харківщині він називає звільнення Руської Лозової, Питомника, Циркунів, Кутузівки, Старого Салтова, Тернової.

На початок