У Сумах організували цикл благодійних екскурсій для допомоги Збройним силам України

У Сумах організували цикл благодійних екскурсій для допомоги Збройним силам України

У Сумах організували цикл благодійних екскурсій, покликаних допомогти бійцям Збройних Сил України. Розпочали 19 травня екскурсією під назвою "Містичні Суми".

Дві години і п’ять об’єктів, про які сумчанам запропонували дізнатися більше, додавши до історичних фактів міські легенди і навіть потойбічні історії. Така вона, екскурсія "Містичні Суми". Її розробив екскурсовод Олександр Коваленко на прохання Агенції промоції "Суми".

Розпочалася екскурсія на Покровській площі, далі - Петропавлівською до центрального цвинтаря, розповів він.

На першу екскурсію з циклу записалася 31 людина. "Про екскурсію я дізналася з новин. Мене зацікавила історія міста Суми. Я думаю, половину я не знаю, і це для мене буде приємна екскурсія", - розповіла на початку екскурсантка Тетяна.

У Сумах організували цикл благодійних екскурсій для допомоги Збройним силам України
Фото: Суспільне Суми

Від скульптури "Дама з парасолькою", що на Покровській площі, починається розповідь гіда. За словами Олександра Коваленка, екстрасенси і мольфари називають цю площу місцем з поганою енергетикою.

"У Покровській церкві було облаштовано перший і єдиний в Сумах крематорій, де спалювали небіжчиків – прямо в церкві", - говорить він.

А за часів німецької окупації, розповідає екскурсовод, посилаючись на фотографії, тут була шибениця, де страчених одразу й ховали. Існують думки, що в післявоєнний період звідси вивезли кілька вантажівок з кістками.

Наступний об'єкт за маршрутом - нинішній Інститут прикладної фізики. Колись це була садиба вдови підприємця Сумовського Олени.

"Племінника ви, напевно, чули ім'я – Оскар Гансен. Музей Н. Онацького створено завдяки колекції Оскара Гансена, яку знайшли тут. Хто це такий? Якщо загуглити, історик, купець. Це офіційна версія. А неофіційна – аферист", - вважає екскурсовод.

У Сумах організували цикл благодійних екскурсій для допомоги Збройним силам України
Інститут прикладної фізики у Сумах. Фото: Суспільне Суми

Зупинившись біля Інституту прикладної фізики, екскурсанти рушили Петропавлівською далі.

Щоб записатися на екскурсію, слід зайти на сторінку у Facebook "В Сумах не сумують" або на сторінку Агенції промоції "Суми". Ціна екскурсії – будь-який благодійний внесок після її завершення. Потім усі зібрані гроші передадуть на потреби українських військових.

Усього Олександр Коваленко запланував чотири екскурсії.

Читайте також

  • Наприкінці квітня екскурсії Сумами проводив екскурсовод Євген Мурза.
  • Організатори мистецького фестивалю "Ніч музеїв" шукають волонтерів для його проведення. Подію запланували на 21 травня.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок