Терехов оголосив початок будівництва житла у Харкові: що відомо

Терехов оголосив початок будівництва житла у Харкові: що відомо

Терехов оголосив початок будівництва житла у Харкові: що відомо
. У Харкові, за даними міської ради, відновлюють будівництво. Фото: Харківська міська рада/Telegram

Харкову потрібно відновити 30% житлового фонду, зруйнованого російською армією.

Як повідомляє Харківська міська рада, мер міста Ігор Терехов заявив, що будівництво нових мікрорайонів вже розпочалося. 20 травня він відвідав будівельний майданчик компанії "Житлобуд-1".

"Російський агресор знищив 30% житлового фонду міста Харкова. Нам доведеться дуже багато відбудовувати. Це будуть нові комфортабельні мікрорайони, збудовані з усіма заходами безпеки [...] Поки ми маємо такого сусіда, як Російська Федерація, з тим режимом, який є сьогодні в Росії, нам потрібно, перш за все, думати про заходи безпеки. Сьогодні був перший камінь закладений і я дуже радий тому, що ми розпочали будівництво. Ми добудовуємо зараз ті будинки, які розпочали. Це процес, його потрібно запустити", — сказав Терехов.

За його словами, до Харкова повертаються будівельники та будівельна техніка.

На відео, поширеному міською радою, також наводиться коментар голови наглядової ради приватного акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" Олександра Харченка, який каже, що до кінця року компанія планує "ввести для харків'ян в експлуатацію чотири тисячі квартир". Чи можуть на нього претендувати харків'яни, які втратили квартири від обстрілів, та на яких умовах, у матеріалі не повідомляється.

Доповнено о 19:31. Очікується, що в Україні затвердять соціальні програми з придбання житла для тих, хто втратив свої квартири, сказав у коментарі Суспільному Олександр Харченко: "Буде передбачена програма будівництва житла для тих, хто втратив своє помешкання. Нині ці питання розглядаються. Звісно, будуть різні програми. Я про них сказати не можу, але ми відновили будівництво і готові представити цю кількість квартир".

"Дуже багато залежить від того, коли почнеться фінансування. Можливо, якісь харків'яни самі зможуть купити ці квартири. Звісно, наше підприємство не зможе за свій рахунок стільки побудувати", — сказав він.

За словами Харченка, умови програм можуть бути різними: "Можливо, частина квартир буде для містян безкоштовно, можливо це буде в лізинг. Такі програми існують в Європі — на 20, 30 років. Принаймні, можливо буде іпотека з невеликим відсотком. Це питання нині на стадії розгляду".

"Все залежить від обстановки", — Синєгубов

У коментарі Суспільному 20 травня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов сказав, що про будівництво житла поки не йдеться, адже російська армія продовжує обстрілювати Харків.

За його словами, розглядаються варіанти будівництва тимчасового житла: "Це не на кшталт того містечка, що функціонує з 2015 року на Льва Ландау, це інший формат, капітальне будівництво, однак для цих людей воно матиме статус тимчасового помешкання, бо ми маємо відновити саме в тих місцях, де розташовувалися їхні житлові будинки відповідно до займаної площі, яку вони мали до війни. Коли почнеться будівництво, залежить від обстановки, яку ми будемо мати найближчим часом".

"Нам зараз потрібно розселити людей, які перебувають у метро. Це понад 4 тис. людей. Ми зараз з очільником міста працюємо, є визначений алгоритм. Це заклади соціальної сфери, які підпорядковуються обласній владі, гуртожитки вишів, зараз аналізуємо, бо розуміємо, що в найближчий рік вони переповненими не будуть. Шукаємо й інші приміщення для тимчасового житла", — сказав Синєгубов.

Читайте також

"Абсолютної безпеки немає". Синєгубов про ситуацію у Харкові

На початок