"Довелось обміняти 200 тонн соняшнику на паливо". Фермер з Чернівецької області про посівну у воєнний час

"Довелось обміняти 200 тонн соняшнику на паливо". Фермер з Чернівецької області про посівну у воєнний час

"Довелось обміняти 200 тонн соняшнику на паливо". Фермер з Чернівецької області про посівну у воєнний час
. Фото: Уніан

У Чернівецькій області завершується посівна — досівають кукурудзу, гречку, соняшник, цукровий буряк та картоплю. Через війну фермери зіштовхнулись з проблемою нестачі пального.

Підприємець Андрій Сливка має понад 400 гектарів поля. Аби засадити поля, він взяв п'ять мільйонів гривень у кредит. Також частину вирощеного урожаю поміняв на паливо.

Фермер сіє ячмінь, пшеницю, соняшник, кукурудзу та сою. На весні він не продав минулорічний врожай, бо закордоном невигідна ціна, а замовник в Україні не міг розрахуватись.

"На початку війни з нами не розрахувалися покупці зерна. Частину ми продали за "живі" гроші, а частину поміняли на міндобриво та паливо", — розповідає чоловік.

Щоб витрачати менше палива під час догляду за посівами, фермер розробляє технологію, яка б економила використання бензину.

Перший урожай зерна фермер планує зібрати через два місяці. Однак не почне його продавати, поки ціна на ринку не стане вигідною. Зерно зберігатиме на складі, для цього зараз збільшує площу господарських приміщень.

"Вартість соняшника на зовнішньому ринку подешевіла. Наприклад, у Болгарії він на початку війни коштував приблизно 850 доларів, а зараз 750", — каже фермер.

Наразі підприємство закуповує бензин по талонах, каже Андрій Сливка.

У коментарі Суспільному директор управління агропромислового розвитку Богдан Бойчук сказав, що збір зерна в області планують на рівні 630 тисячі тонн. Це достатньо для потреб області: для кормової бази й часткової реалізації.

Що відомо

  • 14 березня уряд запровадив пільги та спростив механізму для аграріїв. Зокрема податкові пільги для постачання палива в Україну, скасували акциз та знизили ставку ПДВ. Фермери зможуть сплатити податки після завершення воєнного стану.
  • 26 березня у Чернівецькій області розпочалась посівна. Попри брак палива та проблеми з логістикою, цієї весни в області засіяли понад 320 тисяч гектарів, це на 2,5 тисячі більше, аніж у 2021 році.
  • На час воєнного стану скасували процедури із сертифікації насіння, яке мають сіяти, дозволили експлуатацію сільськогосподарської техніки без реєстрації та створили платформу для допомоги у проведенні посівної.
  • Банки видали кредити для аграріїв. Фінансування надають ля проведення посівної кампанії, а також для підтримки та активізації підприємницької діяльності в рамках програми "Доступні кредити 5–7–9". Його отримують аграрії, що підпадають під визначення с/г товаровиробника.

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок