У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових

Оновлено
У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових
. Суспільне Полтава

У Котелевському районному суді відбулося перше засідання по суті у справі двох військових Російської Федерації. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, повідомив Суспільному прокурор Харківської обласної прокуратури Василь Панов. Обоє у суді визнали свою провину. Наступне засідання має відбутися 26 травня.

12:31 За клопотанням прокурора суддя оголосив перерву у засіданні. Розгляд справи продовжать 26 травня о 11:00.

12:26 Під час слідства до росіян українські правоохоронці не застосовували тортури чи психологічний тиск, каже Іванов.

12:24 За словами Іванова, 24 лютого частина військових із його підрозділу відмовилася стріляти після того, як отримали такий наказ. Однак, після перетину українського кордону відмовитися вони не мали можливості.

12:18 Обоє російських військових повідомили в суді, що не знали, куди саме стріляють. Про обстріли Харківщини дізналися під час слідства.

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових
Росіяни говорять, що не знали куди стріляли. Суспільне Полтава

12:15 Іванов розповів, що після знищення машини сховався разом із екіпажем. Зі сховку вийшли 25 лютого і почали рухатися у бік російського кордону. Коли вийшли на український блокпост, то здалися. Олександр Іванов був в одній колоні із Бобикіним.

12:13 У суді почав давати свідчення обвинувачений Олександр Іванов. Підтвердив слова Бабикіна, окрім кількості снарядів. Його машина теж згоріла.

12:05 Під час засідання Бобикін повідомив, що телефонів та годинників росіяни не мали. 24 лютого підрозділу повідомили, що вони мають переміститися на інші позиції. Після цього їхню колону й розбили. Олександр Бобикін розповів, що під час обстрілу його "вибило з машини" і він втратив свідомість. Прийшов до тями зранку 25 лютого. Після цього деякий час він, говорить, "перебував на лікуванні", а потім - здався українським військовим.

11:57 Військові пересувалися у бік українського кордону, каже Олександр Бобикін. У дорозі здійснили ще кілька обстрілів, а решту достріляли, коли вже були в Україні. Після цього їх підрозділ розбила українська армія. Обстріли українських населених пунктів вели за координатами, каже обвинувачений.

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових
Допит Олександра Іванова. Суспільне Полтава

11:55 За словами Олександра Бобикін, про навчання підрозділу оголосили у грудні 2021-го року. Приблизно 1 лютого вони виїхали в Курськ для тренувань. Згодом перемістилися у село Малинівка Бєлгородської області. На місці військовим РФ оголосили, що будуть "заходити на територію України". Причин не пояснювали. Обстріл із "Градів" розпочали близько 05:00. Із машини випустили приблизно 38 снарядів.

11:52 На засіданні починають допит обвинуваченого Олександра Бабикіна. Він має надати покази.

11:51 Суддя ухвалив проводити розгляд у порядку, який запропонував прокурор.

11:48 Засідання відновили. Обвинувачені та їхні адвокати не заперечували проти розгляду справи без дослідження доказів, які не оскаржують.

11:35 У суді оголошують технічну перерву на 10 хвилин для того, аби адвокати переговорили з підсудними.

11:30 Прокурор просить у суді не досліджувати докази, докази, які ніким не оскаржуються. Це стосується обставин скоєння обстрілів - місця, часу тощо.

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових
У суді на Полтавщині розглядають справу щодо російських військових, які обстрілювали Харківщину. Суспільне Полтава

11:26 Під час допиту Олександр Іванов повідомив, що також визнає свою провину. Його обвинувачують у тих же діях, що й іншого російського військового.

11:22 Розпочали допит Олександра Бобикіна, він повністю визнав свою провину.

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових
Суд допитує Олександра Бобикіна. Суспільне Полтава

11:14 Олександра Бобикіна обвинувачують в тому, що в селищах Козача Лопань та Ветеринарна Харківської області 24 лютого він відкрив вогонь із системи «Град» по об‘єктах цивільної і критичної інфраструктури. Стріляв із населеного пункту Малинівка, що в Бєлгородській області Росії.

11:05 Прокурор починає зачитувати обвинувальний акт.

11:00 Розпочалось судове засідання.

За даними слідства, Олександр Бобикінта Олександр Іванов причетні до артилерійських обстрілів Харківщини, що призвело до руйнувань об’єктів критичної інфраструктури та житлових будинків.

У суді Полтавщині розглядають справу, щодо двох російських військових
Олександр Іванов, військовий РФ. Суспільне Полтава

На засіданні присутні обвинувачені, їхні захисники Валерія Іванова та Володимир Ковальчук, прокурор Василь Панов.

Що відомо:

  • Російські військовослужбовці Олександр Іванов та Олександр Бобикін переховувалися у Харківській області після того, як колону їхньої техніки розбили Збройні сили України. Обидва здалися українській армії. Бабикін – солдат, водій бойової машини "Град", Іванов – єфрейтор, навідник "Града".
  • Їх обвинувачують в скоєнні злочину за частиною першою статті «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. За це передбачено до 12 років позбавлення волі.
  • Справу передали до суду на початку травня 2022-го року. За даними слідства, обвинувачені обстрілювали селище Козача Лопань та місто Дергачі на Харківщині. Тоді зруйнували житлові будинки та інфраструктуру.
  • Підготовче засідання у справі відбулося 17 травня у режимі відеоконференції. Тоді обвинуваченим продовжили термін тримання під вартою на 60 діб без права внесенення застави – до 15 липня 2022-го року. Цей час вони проведуть у Полтавській установі виконання покарань №23.
На початок