Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті

Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті

Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті
. Фото: Суспільне Карпати

Майже місяць в оточенні військових РФ жили в Маріуполі працівники Товариства Червоного Хреста Іван Крисанов та Данило. Звідти вони переїхали до Івано-Франківська. Про те, як доводилося готувати страву з голубів, щоб вижити, а також про волонтерство в умовах війни, вони розповіли кореспондентці Суспільного.

Іван Крисанов прожив у Маріуполі приблизно 15 років. Там чоловік працював у місцевій організації Товариства Червоного Хреста України. Чоловік пригадує, після 24 лютого у комунальних закладах в центрі міста почали облаштовувати прихистки для людей зі східних мікрорайонів, які обстрілювала армія РФ.

Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті
Фото: Суспільне Карпати

Іван разом з колегами допомагали евакуювати маломобільних людей та збирали для них гуманітарну допомогу. Він розповідає, приблизно за тиждень після початку повномасштабної війни в Маріуполі зникла електроенергія та водопостачання.

"У Маріуполі було багато місць, де є джерела. Ми туди їздили по воду. Потім влада міста організовувала роздачу води. У центрі були 3-4 локації, куди привозили питну і технічну воду. Коли йшов дощ, набирали воду, яка стікала з даху. Коли випав сніг, збирали його та топили. Кожен, як міг, так і добував собі воду", — пригадує Іван Крисанов.

Пізніше в місті припинили газопостачання. Іван каже, йому пощастило, адже у будинку мав камін, завдяки якому обігрівав оселю та варив їжу. Також на вулиці організовували польову кухню, об’єднувалися із сусідами та готували страви зі спільних продуктів.

Чоловік розповідає, що спочатку військові РФ обстрілювали Маріуполь з "Градів" та мінометів, а приблизно із 7-8 березня щопівгодини скидали на місто авіабомби.

"Уже настільки всі були приречені, що навіть у тому підвалі, якщо прилетить бомба з літака, тобі – край. Після 8-10 березня люди вже почали дуже сильно нервувати, бо ці бомби – вони ж некеровані. Всі питали нас: "Коридор? Коридор?" Але влада нічого не могла нам запропонувати, бо ніхто не контролював ситуацію. Вже як до міста підійшли війська РФ, ніхто не хотів брати на себе відповідальність і сказати: "Зелений коридор, поїхали". А скільки таких було випадків, що люди виїжджали, їх обстрілювали, хтось повертався, а хтось — ні", — каже Іван Крисанов.

Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті
Наслідки обстрілів Маріуполя, фото: Маріупольська міська рада

Чоловік розповідає, бачив, як люди ховали загиблих від обстрілів у дворах будинків, адже морги були переповнені, а до кладовища добратися було неможливо.

"Була вказівка, щоб брати їхні документи, якщо є, класти у пластикові пляшки й разом з людьми ховати. І потім, коли буде мир, відбуватиметься ексгумація. Тоді було хаотично. На кладовище далеко їхати, десь 12 км, за містом. Але там вже стояли війська РФ і туди ніхто не вивозив", — розповідає Іван Крисанов.

Готували страву з голубів: спогади маріупольців про життя в оточеному окупантами місті
Фото: Суспільне Карпати

У Маріуполі російські військові зруйнували офіс та понищили автівки Товариства Червоного Хреста. 15 березня Іван разом з колегами та іншими місцевими жителями колоною з 30 автомобілів виїхали з міста. Від Маріуполя до Запоріжжя було 12 російських блокпостів, на яких перевіряли документи.

Друг Івана — Данило також переїхав до Івано-Франківська, однак на десять днів пізніше. Чоловік розповідає, із середини березня запаси харчів у нього із сусідами закінчилися, тож, аби поїсти, полювали на голубів.

"Стріляли у голубів з рогатки, варили суп, годували дітей. З водою теж була проблема. Спускали бойлери, у трубах з підвалу ми зливали. Був колодязь, але потім почало прилітати туди. Біля колодязя ставили міни. Вода була великою проблемою", — розповідає Данило.

Зараз обоє чоловіків продовжують працювати у Товаристві Червоного Хреста в Івано-Франківську. Іван Крисанов каже, після перемоги планує повертатися додому та відбудовувати український Маріуполь.

"Я одразу поїду туди й буду працювати у гуманітарній місії. Відбудовуватиму місто, бо я є директором невеличкої будівельної компанії. Я розумію, що мої руки там будуть потрібні. Всі, хто зі мною працювали у моїй бригаді, всі повернуться", — каже Іван.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок