Почався ювілейний 75-й Каннський кінофестиваль: чого очікувати цьогоріч

Почався ювілейний 75-й Каннський кінофестиваль: чого очікувати цьогоріч

Почався ювілейний 75-й Каннський кінофестиваль: чого очікувати цьогоріч
. Фото: festivaldecannes/Instagram

Сьогодні, 17 травня, відкривається ювілейний 75-й Каннський кінофестиваль, який триватиме до 28 травня. Уперше за останні роки він пройде у традиційному форматі. Цей фестиваль стане останнім для його багаторічного директора П'єра Лескюра, який іде у відставку.

Почнеться кінофестиваль 2022 року показом нового фільму французького режисера Мішеля Хазанавічюса, якому на прохання офіційного звернення Українського інституту довелося перейменувати свою стрічку із "Z" у "Coupez!". Картина є римейком японського горору 2017 року "Не ріж" Шинічіро Уеда.

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
На прохання Українського інституту стрічку довелось перейменувати із "Z" на "Copez!". Фото: allevents.in

За головну нагороду в Каннах цього року змагатиметься 21 фільм: 

  • "Священний павук" Алі Аббасі; 
  • "Мигдальні дерева" Валерії Бруні-Тедескі;
  • "Злочини майбутнього" Девіда Кроненберга;
  • "Торі та Локіта" Братів Дарденн;
  • "Зірки опівдні" Клер Дені;
  • "Брат і сестра" Арно Деплешена;
  • "Близько" Лукаса Донта;
  • "Час Армагеддону" Джеймса Грея;
  • "Брокер" Хірокадзу Корееди;
  • "Ностальгія" Маріо Мартоне;
  • "RMN" Крістіана Мунджіу;
  • "Трикутник смутку" Рубена Естлунда;
  • "Рішення піти" Пак Чхані;
  • "Хлопець із раю" Таріка Салеха;
  • "Дружина Чайковського" Кирила Серебренникова;
  • "Іа" Єжи Сколімовского;
  • "Вісім гір" Шарлотти Вандермерс та Фелікса Ван Грунінгена;
  • "Молодший брат" Леонор Сарай;
  • "Муки на островах" Альберта Серра.

Очолить журі французький актор, лауреат нагороди "Найкращий актор" у 2015 році, зірка фільму "Титан" Венсан Ліндон. Разом із вісьмома членами журі він вручить "Золоту пальмову гілку" одному з 21 конкурсних фільмів на церемонії закриття фестивалю 28 травня.

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
Журі основної програми Каннського кінофестивалю. Фото: festival-cannes.com

Також до складу міжнародного журі нагороди Каннського кінофестивалю "Золоте око" вперше за його історію увійшла українка. Нею стала режисерка Ірина Цілик.

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
Вперше українка увійшла до журі Каннського кінофестивалю. Facebook Ірини Цілик

Ведучою церемоній відкриття та закриття стане Вірджинія Ефіра.

Україна цьогоріч буде активним учасником Каннського кінофестивалю. На знак підтримки нашої країни там буде представлена програма "Україна у фокусі".

Також Україна представить дві дебютні стрічки молодих українських режисерів: фільм "Памфір (Pamfir)" режисера та сценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука у програмі "Двотижневик режисерів" та фільм "Бачення метелика (Butterfly vision)" режисера та сценариста Максима Наконечного у конкурсній секції "Особливий погляд".

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
На Каннському кінофестивалі відбудеться світова прем’єра дебютного фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука "Памфір". Facebook/Pamfir

Також на 75-му Каннському кінофестивалі до списку премʼєр додали останню стрічку литовського режисера Мантаса Кведаравічюса "Маріуполіс 2", що складається з кадрів, які литовський режисер встиг відзняти у Маріуполі до того, як його розстріляли російські військові на початку квітня.

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
В рамках Каннського кінофестивалю покажуть останній фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічюса. Фото: кадр із фільму

На одному з найбільших кіноринків Європи Marché du Film, що проходить у межах Каннського кінофестивалю, покажуть новий фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва "Мирний-21".

Сьогодні відкривається 75-й Канський кінофестиваль
На кінофестивалі також покажуть фільм Ахтема Сеітаблаєва. Фото: Myrnyi-21 / Facebook

На Docs in Progress, представленому в співпраці Українського інституту з Міжнародним фестивалем документального кіно з прав людини Docudays UA, покажуть 4 документальні проєкти: "Company of Steel / Залізна сотня" режисерки Юлії Гонтарук; "Lagoons. Battle for Paradise / Лимани. Бій за рай" Сергія Лисенка; "Listening to the World / Слухаючи світ" Лізи Сміт та "Peace for Nina / Світ для Ніни" режисерки Жанни Максименко-Довгіч.

Разом із Tallinn Black Nights Festival на Marché du Film покажуть повнометражні ігрові проєкти: "Rock. Paper. Grenage/ Камінь. Ножиці. Граната" режисерки Ірини Цілик; ‌"When We Were 15 / Коли нам було 15" Ганни Бурячкової, "Lapalissade / Ля Палісада" режисера Філіпа Сотніченко, "Lucky Girl / Я, Ніна" режисерки Марисі Нікітюк.

Ринок Goes To Cannes представить проєкти "The Editorial Office / Редакція" режисера Романа Бондарчука, "The Glass House / Будинок за склом" Тараса Дроня, "Do You Love Me? / Ти мене любиш?" Тоні Ноябрьової, "Demons / Демони" Наталки Ворожбит, "Chrysantemum Day / Свято Хризантем" Семена Мозгового.

Через початок повномасштабного вторгнення офіційні російські делегації не будуть допущені на фестиваль. Також російським журналістам не вдалось отримати акредитації.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок