Де миколаївцям отримати гуманітарну допомогу в Ольштині

Де миколаївцям отримати гуманітарну допомогу в Ольштині

Де миколаївцям отримати гуманітарну допомогу в Ольштині
. Фото: Тетяна Бакоцька/Суспільне Миколаїв

Майже 500 українців щодня звертаються по допомогу до Гуманітарно-інформаційного пункту греко-католицької парафії в Ольштині, що у Польщі. Пункт відкрили у світлиці Кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці 24 лютого 2022 року.

Про це кореспондентам Суспільного розповів єпископ, єпарх Ольштинсько-Гданський Аркадій Трохановський.

За словами Аркадія Трохановського, спочатку до пункту приходили декілька біженців. Кількість людей, які потребували допомоги, зросла на початку квітня.

"Тоді ми вже приймали більше 400 людей на день. І з кожним днем людей приходить більше. Окрім Ольштина, пункти допомоги відкрили і в інших греко-католицьких парафіях регіону: Гіжицьку, Ельблонгу та Пасленку", — розповів єпископ, єпарх Ольштинсько-Гданський Аркадій Трохановський.

Українські біженці можуть тут отримати продукти, засоби гігієни, одяг, взуття, іграшки тощо, розповіла біженка з Миколаєва Олександра Бондаренко.

Де миколаївцям отримати гуманітарну допомогу в Ольштині
Люди прийшли по гуманітарну допомогу до центру. Фото: Тетяна Бакоцька/Суспільне Миколаїв

"Я приходжу сюди протягом місяця майже щодня. Людей багато, тому зазвичай треба стояти в черзі понад годину. Найбільше мене здивувало, що польські волонтери, які тут працюють, розмовляють з нами українською мовою", — сказала Олександра Бондаренко.

Читайте також: "80 день війни. Як миколаївці пристосувалися до життя у воєнний час"

У цьому пункті також організовують збір та перевезення гуманітарної допомоги в Україну.

"Це пожертви не лише установ чи організацій. Допомагають польські громадяни, майже всі жителі регіону. Кожен із нас ділиться, чим може: хтось грішми, хтось продуктами чи речами. Хтось зустріне на вокзалі чи запросить пожити у власній квартирі", — розповіла журналістка радіо "Ольштин", авторка матеріалів про біженців Ярослава Хруник.

Всього станом на 15 травня до Вармінсько-Мазурського воєводства, до складу якого входить місто Ольштин, приїхали понад 25 тисяч українських біженців.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок