Росіяни не пустили на "Азовсталь" представників ООН і Червоного хреста — дружини військових

Росіяни не пустили на "Азовсталь" представників ООН і Червоного хреста — дружини військових

Росіяни не пустили на "Азовсталь" представників ООН і Червоного хреста — дружини військових
. 5 травня 2022 року Азовсталь, скрін відео полка "Азов"

Російські військові заблокували доступ на територію заводу "Азовсталь" як представників української влади, так і міжнародних організацій включно з ООН та Червоним Хрестом, які намагались допомогти в евакуації цивільних.

Про це під час інтерв’ю 14 травня повідомила Юлія Федосюк, дружина українського бійця, заблокованого на "Азовсталі".

"Пані Верещук (віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук — ред.), представники влади, Червоний Хрест, ООН — росіяни не пустили на Азовсталь".

За її словами відтак евакуацією цивільних від початку до кінця займалися бійці полку "Азов".

"Керував евакуацією командир, чоловік Катерини (дружини бійця "Азову" Катерини Прокопенко — ред.), Денис Прокопенко. Він повністю фізично цим займався", — розповіла Федосюк.

При цьому під час евакуації російські військові розстріляли евакуаційний автобус.

"Просто розстріляли автобус, в якому їхали "азовці", щоб забрати цивільних жінок та дітей. Троє азовців загинуло, шість поранено важко. Оце відношення росіян до азовців", — підсумувала вона.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • Гурт Kalush Orchestra у пісенному конкурсі Євробачення-2022, що відбувся 14 травня в італійському місті Турин, зі сцени закликав Європу врятувати Україну, зруйноване російською армією місто Маріуполь і "Азовсталь".
  • Україна веде перемовини щодо евакуації 60 важкопоранених і медиків з "Азовсталі". Крім бійців "Азову", там перебувають ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, бійці СБУ, поліцейські та тероборона.
  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що, за висновками керівництва Збройних Сил України, на сьогодні не існує воєнного шляху для деблокади частково окупованого Маріуполя — українські захисники тримають там оборону на території комбінату "Азовсталь".
  • Спротив українських військових на "Азовсталі" зриває оперативні плани РФ на півдні Донбасу, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 81. Текстовий онлайн

Зброя надходитиме за 48 годин: експерт про ленд-ліз для України

Україна перемогла на Євробаченні-2022 — Kalush Orchestra зайняли перше місце

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок