Португалія розслідує передачу Росії інформації про українських біженців

Португалія розслідує передачу Росії інформації про українських біженців

Португалія розслідує передачу Росії інформації про українських біженців
. Українці у Кракові, 18.03.2022 / Фото: Getty Images

Португальська поліція провела обшук у центрі підтримки біженців неподалік столиці країни Лісабона, у зв'язку з інформацією про те, що російське подружжя Ігор та Юлія Хашини, які працюють в центрі, передали особисті дані десятків новоприбулих українців.

Про це повідомляє Reuters.

У заяві поліції йдеться про те, що вони обшукали центр підтримки, будівлю муніципалітету та асоціацію мігрантів зі Східної Європи "Єдність", членами якої була російська пара. Вони вилучили документи під час розслідування ймовірних злочинів, пов'язаних із неправомірним використанням даних та несанкціонованим доступом до них.

За наявними даними, росіяни знімали ксерокопії особистих документів біженців та допитували їх про місцеперебування членів їхніх сімей в Україні. При цьому місцеві ЗМІ заявили, що служба безпеки Португалії уважно стежить за діяльністю подружжя, яке має подвійне громадянство, з моменту анексії Криму у 2014 році.

Опозиційні партії вже закликали до відставки Андре Мартінша, мера міста Сетубал, де знаходиться центр. За їхніми словами, мер знав про зв'язки між Хашиними, асоціацією, до якої вони належать, та Росією. У відповідь в офісі Мартіньша заявили, що ніколи не були проінформовані "якоюсь офіційною особою про підозрілі дії чи поведінку", що здійснюються асоціацією, яка співпрацює з муніципалітетом із 2005 року.

Під час виступу в парламенті міністр у справах парламенту Ана Катаріна Мендес заявила, що справа має бути розслідувана кінця.

Війна — усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 77. Текстовий онлайн

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок