Портрет Монро роботи Енді Воргола продали за $195 млн. Це друга найдорожча картина в історії

Портрет Монро роботи Енді Воргола продали за $195 млн. Це друга найдорожча картина в історії

Портрет Монро роботи Енді Воргола продали за $195 млн. Це друга найдорожча картина в історії
. Фото: FOX 5 New York/YouTube

Портрет Мерілін Монро роботи Енді Воргола під назвою "Shot Sage Blue Marilyn" продали на аукціоні Christie's за $195 млн – так картина встановила одразу кілька рекордів. Про це повідомляє Bloomberg.

Картина стало найдорожчим твором мистецтва XX століття, найдорожчим твором американського мистецтва та другим найдорожчим після "Спасителя світу" Леонардо да Вінчі ($450 млн) твором мистецтва в історії.

Переможцем торгів став американський артдилер Ларрі Гагосян, який володіє галереями Gagosian у всьому світі. Портрет був наданий благодійним фондом Томаса та Доріс Амман, який займається питаннями здоров'я дітей та молодих людей. Усі отримані кошти підуть фінансування роботи фонду.

Портрет Монро створений Ворголом методом шовкографії в 1964 році. Художник зробив кілька десятків таких зображень актриси у різних кольорах, але проданий екземпляр м особливу цінність: у тому ж році художниця Дороті Підбер прийшла до майстерні до Воргола та вистрілила по картинах, включаючи цю серію портретів Монро, із пістолета.

Продана картина також має отвори від куль – про це повідомляє слово shot (прострілений, застрелений) в назві полотна.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок