Росія депортувала з України майже 1,2 мільйона людей — омбудсменка

Росія депортувала з України майже 1,2 мільйона людей — омбудсменка

Росія депортувала з України майже 1,2 мільйона людей — омбудсменка
. Facebook

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вивезла на свою територію понад 1,185 мільйона українців, з них 200 тисяч дітей. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі 9 травня заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Ми маємо докази, що примусова депортація готувалася заздалегідь. Є факти, що підтверджують: Росія мала директиви для своїх округів — скільки і куди привезуть українців", — стверджує омбудсменка.

За її словами, людей із окупованих територій Росія спершу вивозить до так званих фільтраційних таборів, у деяких із них перебувають понад 20 тисяч людей. Як доказ вона навела три довідки, які підтверджують проходження "фільтрації".

"Україна виступила з ініціативою створити міжнародну комісію з числа омбудсменів країн, які межують із Росією. У нас є досвід перевезення громадян України з Росії через треті країни. Але ви розумієте масштаб, понад мільйон громадян у руках окупантів, а ми вивезли лише кілька родин", — додала Денісова.

До офісу омбудсменки надійшло понад 35 тисяч дзвінків щодо 76 тисяч українців, які були вивезені військами РФ, додала вона. За її словами, з окупованого Херсона повідомляли про те, що ув’язненим у виправних колоніях окупанти планують роздати зброю і змусити воювати проти України.

Напередодні під час пресконференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо президент Володимир Зеленський заявив, що Росія депортувала з української території близько 500 тисяч людей.

У квітні начальник Національного центру управління обороною РФ Михайло Мізинцев заявляв, що Росія примусово вивезла понад один мільйон громадян України "без участі української влади".

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Кабінет міністрів України виділив 43,7 мільйона гривень на утримання російських військових у таборах та дільницях для військовополонених.
  • За даними віцепрем'єрки Ірини Верещук, у полоні РФ перебувають близько 700 українських військових і понад тисяча цивільного населення, з них понад 500 жінок. Вона стверджує, що росіяни повністю не дотримуються Женевської конвенції про поводження з полоненими.
  • Раніше Ірина Верещук повідомляла, що у полоні України станом на 4 березня перебуває близько 600 російських військових.
  • За інформацією Мінсоцполітики України, Мінпросвіти РФ готує проєкти нормативних актів, які дозволять передавати дітей-громадян України, примусово вивезених з тимчасово окупованих територій, до сімей російських громадян.
  • Затриманий при спробі втечі з України один з лідерів "ОПЗЖ" Віктор Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних. У Росії цю пропозицію не розглядають.

Читайте також

"Аби в полоні дізналися, що це я сказав, — я б не повернувся": черкащанин-автор фрази про "воєнний корабль"

Росіяни, ймовірно, вбили одного з полонених бійців "Азову". Денісова закликала до розслідування

РПЦ допомагає окупантам із депортацією українців до Росії — "Слідство.Інфо"

Вторгнення Росії в Україну, день 75. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок