Начальник Генштабу РФ поїхав з Ізюму до початку атаки ЗСУ — NYT

Начальник Генштабу РФ поїхав з Ізюму до початку атаки ЗСУ — NYT

Начальник Генштабу РФ поїхав з Ізюму до початку атаки ЗСУ — NYT
. sova.news

Начальник Генерального штабу РФ, генерал Валерій Герасимов наприкінці минулого тижня відвідав небезпечні прифронтові позиції на сході України. Проте він виїхав звідти до суботньої атаки українських військових на одну з позицій в Ізюмі, яку відвідав Герасимов. Про це пише The New York Times з посиланням на американських та українських чиновників.

Коли українські війська в суботу ввечері 30 квітня почали атаку на одну позицію у школі № 12 підконтрольного Росії міста Ізюм, яку відвідав генерал Герасимов, він уже виїхав до Росії. Проте близько 200 солдатів, у тому числі щонайменше один генерал, загинули, пише видання з посиланням на українського чиновника на умовах анонімності.

Двоє американських чиновників, які на умовах анонімності говорили про конфіденційні оцінки розвідки, підтвердили, що генерал Герасимов перебував на сході України протягом останніх кількох днів. Але не мають інформації про напад на російську базу.

"Наше робоче припущення полягає в тому, що він був там, тому що вони ще не вирішили всі свої проблеми", — сказав один із чиновників.

Присутність такого високопоставленого чиновника на передовій є надзвичайно незвичайним. Воно відбувається на тлі того, що західні військові аналітики описують як зростання безладу всередині російських сил, пише The New York Times. Західні чиновники та аналітики стверджують, що російські військові продовжують боротися з логістичними проблемами та координацією своїх військ, водночас стикаючись із запеклим опором з боку українців.

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів під час загальнонаціонального телемарафону 1 травня заявив, що МВС має підтвердження інформації про візит Герасимова у прифронтову зону.

"У нас є підтвердження щодо того, що він дійсно там був, у районі Ізюма", — зазначив він.

За словами Андрусіва, при цьому міністерство не має інформації про поранення Герасимова.

"Підтвердження щодо того, що він був поранений, у нас немає. Більш того, у нас вже є певні підтвердження про те, що він не був поранений", — додав посадовець.

Раніше група розслідувачів Conflict Intelligence Team повідомила, що начальник Генштабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов міг відвідувати лінію фронту поблизу міста Ізюм Харківської області. Низка ЗМІ написали про поранення Герасимова.

Що відомо

  • За даними розслідувачів CIT, 30 квітня в російському Бєлгороді біля кордону з Україною помітили літаки російського Міноборони та Росгвардії із бортовими номерами RF-85042 і RF-85136. 1 травня до них приєднався борт РА-85426 Міноборони, після чого також прибули два транспортні гелікоптери Мі-8 у супроводі ударних гелікоптерів Ка-52. За даними джерел CIT, один із гелікоптерів привіз начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова, який після цього вилетів літаком до Москви.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 68. Текстовий онлайн

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Чому НАТО не закриває небо та як Україна протистоїть російській авіації та ракетам

Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Атаки Росії та перелаштування ринку. Які причини дефіциту пального і що далі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок