"Волонтерська пральня" в Миколаєві. Що передбачає проєкт

"Волонтерська пральня" в Миколаєві. Що передбачає проєкт

"Волонтерська пральня" в Миколаєві. Що передбачає проєкт
. Фото: pixabay/stevepb

До початку травня в Миколаєві запрацює "Волонтерська пральня". Ідея проєкту виникла, коли для захисту Миколаєва в місто приїхали військові.

Про це кореспондентці Суспільного Галині Самойленко розповів керівник ГО "Агенція регіонально розвитку "Причорномор’я" Олександр Діордієв.

"Виникла потреба у тому, щоб прати одяг військовослужбовцям. У тих бригадах, які працюють у місті і мають постійне місце дислокації, це питання вирішене. Але зараз у місті є бригади, які не мають відповідної інфраструктури", — розповів Олександр Діордієв.

Спочатку пробували шукати місця, де можна прати одяг у цивільних пральнях, але виявилося, що вони зачинені. Тоді думали над іншими варіантами: придбати для кожної бригади окремо "пральний комплект": машину, сушарку і всі необхідні засоби, або вкласти кошти в одне місце, де будуть прати одяг будь-які військовослужбовці. За словами Олександра Діордієва, почали працювати над другим варіантом.

"Змогли налагодити співпрацю з київським та івано-франківським відділеннями заводу, який виготовляє пральні машини, щоб отримати техніку. Отримали п’ять пральних машин. Також допомагають представники офіційних ремонтних сервісів, які є в Миколаєві: надали і пральні машини, і сушарки. Наразі маємо дванадцять пральних машин і чотири сушарки", — сказав Олександр Діордієв.

Відкриття пральні затримали у зв’язку з відсутністю централізованої подачі води в Миколаєві. Водопостачання в місті немає з 12 квітня через пошкодження труби внаслідок бойових дій.

"Питання вирішили завдяки волонтерам і благодійникам: закупили місткості для води. Як тільки систему під'єднають, то пральня запрацює", — розповів Олександр Діордієв.

За словами волонтерки Оксани Господаренко, яка координує роботу, містяни допомогли зібрати необхідні дрібниці для облаштування пральні: швабри, відра, совки, прищіпки та мотузки, стільці та вішак для одягу. Один з магазинів Миколаєва забезпечив пральним порошком, милом та дезінфекційними засобами.

Планується, що пральня працюватиме за методом самообслуговування з 9:00 до 17:00 за попереднім записом.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок