Російські військові викрали з музею у Чорнобилі телевізори

Російські військові викрали з музею у Чорнобилі телевізори

Російські військові викрали з музею у Чорнобилі телевізори
. ФОТО: ДСНС України

Вивезли всі телевізори, натомість залишили в приміщенні музею прострочені продуктові набори та тестові набори для визначення рівня наркотичного сп'яніння. Російські військові перебували у Чорнобилі в музеї-інсталяції “Зірка Полин”. Про це повідомляє ДСНС України.

“Зірка Полин. Музей-інсталяція у Чорнобилі, який російські орки не лишили без уваги на шляху до спроби втілення свого плану "взяти Київ за три дні". Проте не експонати їх цікавили. Не історія, ні драми людей, які пережили ядерне пекло... Їх зацікавили лише телевізори, які вони покрали з музею. Навіть той, маленький, що висів над цинковим боксом з унікальною перепусткою Володимира Правика (під час аварії на ЧАЕС був начальником караулу другої воєнізованої пожежної частини, безпосередньо сам провів першу розвідку на місці катастрофи, під час гасіння пожежі отримав високу дозу опромінення, помер у лікарні 11 травня 1986 року, — ред.)”, — йдеться в повідомленні.

Однак, як пишуть в ДСНС, самі експонати лишилися неушкодженими, навпаки експозиція навіть трохи поповнилася:

“Експозиція "збагатилася" речами, які залишились після цих незваних "гостей": залишками продуктових наборів другої армії світу з терміном зберігання, що закінчився ще в листопаді минулого року, консервами, тестовими наборами для визначення рівня наркотичного сп'яніння (ми навіть не здивовані), мапами з позначками своїх наступальних дій, прапори, які вони планували повісити на наших будівлях і, звичайно, гранати, міни, боєприпаси...”

Залишки прострочених продуктових наборів
Залишки прострочених продуктових наборів. ФОТО: ДСНС України

Тестові набори для визначення рівня наркотичного сп'яніння
Тестові набори для визначення рівня наркотичного сп'яніння. ФОТО: ДСНС України

Нагадаємо, Чорнобильську АЕС російські війська захопили в перший день свого вторгнення на територію України — 24 лютого. Весь персонал станції, який там перебував на той момент, також опинився у заручниках. Під контроль України Чорнобильську АЕС повернули 31 березня.

Читайте також:

Відбирали лопати в місцевих, щоб вирити окопи: місяць російської окупації у Вишневому

На початок