Їжаки з Азовсталі і "бандерівське смузі": в МБК Рівного відкрили виставку "Великодні мотиви"

Їжаки з Азовсталі і "бандерівське смузі": в МБК Рівного відкрили виставку "Великодні мотиви"

Їжаки з Азовсталі і "бандерівське смузі": в МБК Рівного відкрили виставку "Великодні мотиви"
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівненському міському будинку культури 26 квітня відкрили виставку "Великодні мотиви". За словами її організаторки Анни Крилошанської, проводять її сьомий рік поспіль. На ній представлені кераміка, вишивки, писанки та вироби з лози.

Виставка складається з кількох інсталяцій. Одна з них — європейський Великдень, створена на знак подяки за підтримку України, розповіла Анна Крилошанська.

"Загальна тема — Великдень, перемога світла над темрявою, тому що воно буде. Воно вже є, воно тільки має трохи мати часу, щоб втілитися в плані земному. Сама така думка була, ніби ось як ми до війни святкували Великдень, збиралися родинами, вітали один одного, оця велич самого свята. Друга стіна — сама війна, як вона змінила наше життя повністю, не лише фізичне, а і духовне", — пояснює мисткиня.

виставка
Фото: Суспільне Рівне

Одна із відвідувачок виставки — переселенка із Маріуполя Марія Каширіна. Ділиться із журналістами Суспільного, що найбільше її емоційно зачепило. Найперше вказує на мініатюру металевого протитанкового "їжачка" та лебедів над понищеним містом.

"Ми проїхали всю Україну. "Їжаки", які по всій Україні, азовстальські "їжаки". Азовсталь, де я пропрацювала 43 роки. В мене згорів будинок, від мого будинку лишилося дві стіни. Ось це вразило, тому що три тижні я сиділа в підвалі, в бомбосховищі, одну картопельку на чотири частини ділили на цілий день, воду з батареї зливали по пів стаканчика, нічого не було", — розповідає переселенка.

Мініатюра металевого протитанкового "їжачка"
Мініатюра металевого протитанкового "їжачка". Фото: Суспільне Рівне

Виставка
Фото: Суспільне Рівне

У виставці представлені техніки лозоплетіння, кераміки, вишивки, писанкарства, свічкарства.

"Представлені свічки з бджолиного воску, вони виконані у давній техніці вмокання гноту в гарячий віск. Тобто об'єм свічки залежить від того, скільки разів я вмокатиму в гарячий віск гніт. Таким чином тут різні розміри свічок від висоти до товщини", —пояснює свічкарка Ірина Віан.

"Це писанки традиційні, за зразками традиційного писанкарства, тобто геометричний орнамент. Втілили боротьбу чи перемогу життя над смертю. Тобто вся атрибутика Великодня", — додає писанкарка Наталія Дребот.

Їжаки Азовсталі і "бандерівське смузі". Який вигляд має виставка "Великодні мотиви" у Рівному під час війни
Фото: Суспільне Рівне

За словами директорки Міського будинку культури Ольги Стельмах, триватиме виставка "Великодні мотиви" щонайменше місяць, вхід на неї вільний.

Читайте також

  • У Рівному до Великодня з'явився Писанковий сад
  • Янголи українських міст: як їх створює майстриня і що символізує охоронець Рівного

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок