Янголи українських міст: як їх створює майстриня і що символізує охоронець Рівного

Янголи українських міст: як їх створює майстриня і що символізує охоронець Рівного

Ексклюзивно
Янголи українських міст: як їх створює майстриня і що символізує охоронець Рівного
. Янголи, написані після бомбардування театру в Маріуполі. Перша робота Наталії Курій-Максимів після 24 лютого

Янголів-охоронців українських міст малює львівська художниця Наталія Курій-Максимів. Є серед них і "Рівненський Янгол". Його легко вирізнити за брамою з герба міста. Щоправда, охоронець Рівного оселився у прикарпатському Калуші. Чому так сталося і чому вперше у серії "Янголи України" взялася малювати збірні сюжети, авторка розповіла Суспільному.

Над серією "Янголи України" Наталя Курій-Максимів працює вісім років. Перших охоронців львівська художниця намалювала у 2014-му.

"Саме після подій Майдану і перших нападів Росії на Україну. Розпочала зі сходу і півдня – міст, які потребували захисту. Першим був "Янгол Одеси", а потім "Янгол Донбасу". Він у мене сумний, зі свічкою-спомином про всіх загиблих", – зазначила Наталія Курій-Максимів.

Янгели-охоронці українських міст
"Янгол Одеси" і "Янгол Донбасу". Фото: Facebook Наталія Курій-Максимів

Згодом у серії "Янголи України"з'явилися охоронці для міст, у яких побувала авторка. Малювала їх за мотивами своїх вражень.

"Після моєї виставки в Рівному у 2016 році з'явився рівненський янгол. Він дуже позитивний! Бо була тут влітку і в мене залишилися дуже позитивні враження від Рівного. Привітне зелене місто, багато парків, також багатий бурштиновий край. Тож і янгол вийшов квітучий, він символізує процвітання Рівного й області загалом. Зобразила на ньому ще браму-фортецю, як захист міста теж", – пояснила авторка "Янгола Рівного".

Янгели-охоронці українських міст
"Янгол Рівного", розміри 30*40 см. Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

Нині у серії "Янголи України" – тридцять робіт, зазначила Наталія Курій-Максимів. Техніку, у якій працює, називає "малярством на склі".

"Вона походить з народної техніки іконопису на склі, тих образі́в, які колись малювали на Покутті, в Карпатах, на Полтавщині також було малярство на склі розвинене. Але колись народні художники малювали фарбами, які були доступні, темперою, зазвичай. А я вже інтерпретувала це, додала сучасні матеріали. Малюю олійними фарбами", – зауважила художниця.

Янгели-охоронці українських міст
"Янгол міста Лева", розміри 55*55 см. Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

Домінують у живописних янголах синій і жовтий кольори. Авторка каже, це натяк на українську символіку.

Янголи українських міст: як їх створює майстриня і що символізує охоронець Рівного
"Янгол Києва" і "Янгол Криму". Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

Янголів пані Наталія малює не лише для обласних центрів. Так, у серії є охоронці Дрогобича, Рогатина, Ізмаїла.

Янгели-охоронці українських міст
Фото Наталії Курій-Максимів

Працюючи на серією "Янголи України", художниця задумала показати її в усіх містах України. Першу виставку організувала у Києві в Софійському соборі.

"Але спочатку стався карантин, потім – війна. Це все внесло свої корективи й частина колекції уже має інших власників. Рівненський янгол до Рівного так і не доїхав, він у Калуші, а янгол Львова – у Бурштині, теж на Франківщині. Люди купують, бо, можливо, теж мають спогади про ці міста, або родом звідти – і їм хочеться мати такого янгола", — каже мисткиня.

Частина робіт поїхала за кордон.

"Наприклад, донбаський янгол поїхав у штати, там меценат перерахував кошти на ЗСУ, а янгола йому як подяку надіслала. Гроші від продажу також перераховую фонду "Повернись живим", на "Прихисток", рахунок Нацбанку для ЗСУ. Буває й адресно, як в нас були удари по Львівщині, то перераховувала на госпіталь медикам. Або конкретній людині, яка є зараз на фронті й потребує бронежилет, наприклад", – розповіла Наталія Курій-Максимів.

Янгели-охоронці українських міст
"Янгол Дніпра" і "Янгол Кропивницького". Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

А ще вона зізналася, що перші два тижні після 24 лютого взагалі не бралася за пензлі.

"Після цієї відкритої агресії Росії не могла малювати взагалі. Потім, коли на театр в Маріуполі впала бомба, мені просто захотілося малювати, ті переживання стали для мене поштовхом. Я знову малюю, але тільки янголів, вони покликані захищати кожне місто. З останніх у мене – це коли була загроза, або відбувся вже конкретний жорстокий напад, як в Миколаєві", – розповіла художниця.

Янгели-охоронці українських міст
Із серії "Янголи України". Намальовано на полотні після 24 лютого. Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

Після 24 лютого пані Наталія практикує не лише "малярство на склі" і в одному живописному сюжеті об'єднує кількох янголів – як символ того, що українські міста об'єдналися у війні проти РФ.

"Зараз нам треба багато янголів і я майже завершую роботу 50 на 90 сантиметрів, це великий, як для скла, розмір. Це загальна композиція з янголами для всієї України, вони там всі в купці. Це досить об'ємна робота, після завершення виставлю її у Facebook. Але янголи там не такі, як до 24 лютого. Тоді було більше радісних і веселих. Хоча я вважаю, що й зараз мистецтво має бути теж життєствердним, арттерапією свого роду", – зауважила Наталія Курій-Максимів.

Янгели-охоронці українських міст
"Янгол Херсона" і "Янгол Миколаєва". Фото: Facebook Наталя Курій-Максимів

А ще художниця планує після перемоги поїхати зі своїми янголами по всій країні, побачити міста – ті, де ще жодного разу не була і ті, які вже відвідувала. І в Рівне теж пообіцяла обов'язково приїхати з виставкою.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок