Генсек ООН перед поїздкою до Путіна навідався до Ердогана. Про що говорили

Генсек ООН перед поїздкою до Путіна навідався до Ердогана. Про що говорили

Генсек ООН перед поїздкою до Путіна навідався до Ердогана. Про що говорили
. Зустріч генсека ООН та лідера Туреччини в Анкарі. 25 квітня 2022 р. Фото: www.aa.com.tr

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні візиту до Москви провів в Анкарі перемовини з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоґаном, зокрема щодо подолання гуманітарної кризи в Україні.

Про це повідомила турецька державна новинна агенція "Анадолу".

Зазначається, що сторони підтвердили спільну мету — якнайшвидше припинення війни в Україні та "створення умов для припинення страждань мирного населення". Під час зустрічі Ердоган заявив, що Туреччина продовжуватиме тісно співпрацювати з ООН, щоб покласти край гуманітарній кризі в Україні та допомогти в евакуації мирного населення. Також Гутерреш та Ердоґан обговорили перемовини між Україною та РФ, до яких Туреччину залучили в ролі посередника. Турецький лідер наголосив, що цей "трек" перемовин, який пропонують вести на турецькому майданчику, є найбільш успішним шляхом досягнення миру в Україні. Він висловив надію, що сторони досягнуть дипломатичного рішення для припинення війни.

Речник ООН Стефан Дюжаррік додав, що сторони "погодилися залишатися в контакті, щоб відстежувати поточні ініціативи", передає АР.

Планується, що 26 квітня Гутерреш поїде до Москви для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним та з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Потім він відправиться до Києва, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським 28 квітня. Проте український лідер запропонував генсеку ООН перед відвідуванням РФ спершу побачити ситуацію в Україні, "якщо це реально про допомогу, а не про політичний туризм".

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • 20 квітня генсек ООН Антоніу Гуттереш запропонував особисто зустрітися з президентом Володимиром Зеленським у Києві та президентом Володимиром Путіним у Москві задля припинення війни.
  • Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав Україну та Росію з нагоди Великодня оголосити гуманітарну "тишу" на чотири дні — з 21 по 24 квітня, щоб забезпечити роботу гуманітарних коридорів і доправити допомогу людям. Росія відкинула пропозицію, назвавши її тактичним "псевдомиротворчим закликом".
  • 11 квітня послиня США при ООН Лінда Томас-Грінфілд під час дебатів у Радбезі ООН заявила, що біженці з України, 90% з яких становлять жінки та діти, піддаються підвищеній загрозі експлуатації та торгівлі людьми.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 61. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 2.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок