Зеленський пропонував генсеку ООН приїхати до України перед Росією

Зеленський пропонував генсеку ООН приїхати до України перед Росією

Зеленський пропонував генсеку ООН приїхати до України перед Росією
. Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський підтвердив візит генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Київ й заявив, що він пропонував йому відвідати Україну перед Росією, щоб той склав власну думку про ситуацію.

Про це Зеленський розповів на пресконференції 23 квітня.

"У нас було декілька особистих зустрічей з ним (Гутеррешем — ред.), і я достатньо твердо говорив йому, що не можна мати баланс між Україною і Росією. Ми очікуємо 100%-ву підтримку від генсека ООН. Тому що 100% правда на нашому боці і війна у нас", — наголосив президент.

Глава держави пояснив, що західні політики перед відвідуванням Росії повинні спершу побачити ситуацію в Україні, "якщо це реально про допомогу, а не про політичний туризм".

"Генсекретарю ООН обов'язково треба знайти час і відвідати наші міста, де були катування і де знищили наших людей, а потім уже знайти час для шановних з Москви. Важливіше зрозуміти, що відбувається у нас, щоб мати точну точку зору, яку генсекретар зможе донести в Москві на зустрічі з президентом цієї держави. Тому що якщо просто приїхати у Київ і поспілкуватись — цього замало", — вважає він.

Що відомо

  • Раніше генсек ООН просив про особисті зустрічі з Зеленським і Путіним. Гуттереш хотів би оговорити з лідерами двох країн термінові кроки для встановлення миру в Україні, а також "перспективи принципу багатосторонності в міжнародних відносинах, заснованого на Статуті ООН та міжнародному праві".
  • Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав Україну та Росію з нагоди Великодня оголосити гуманітарну "тишу" на чотири дні — з 21 по 24 квітня, щоб забезпечити роботу гуманітарних коридорів і доправити допомогу людям. Росія відкинула пропозицію, назвавши її тактичним "псевдомиротворчим закликом".
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш відвідає Москву у вівторок, 26 квітня, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним. Гутерреш також проведе робочу зустріч і обід з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, сказала Канеко журналістам.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 59. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок