МАГАТЕ відновило зв'язок з Чорнобильською АЕС

МАГАТЕ відновило зв'язок з Чорнобильською АЕС

МАГАТЕ відновило зв'язок з Чорнобильською АЕС
. УНІАН

Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) вдалося відновили прямий зв'язок з Чорнобильською АЕС, яка раніше була тимчасово окупована російськими військами.

Про це йдеться в заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, передає CNN.

За його даними, зв'язок було відновлено ввечері 19 квітня.

"Це дуже хороша новина, що регулятор тепер може безпосередньо зв'язатися зі станцією, коли йому необхідно", — сказав Гроссі.

Він поінформував, що наприкінці квітня місія експертів МАГАТЕ планує відвідати ЧАЕС, щоб провести оцінку ядерної безпеки, охорони та радіологічного захисту, доставити життєво важливе обладнання та відремонтувати системи дистанційного моніторингу.

Російські війська утримували Чорнобильську АЕС упродовж п’яти тижнів — з 24 лютого до 31 березня. Зв'язок з атомною станцією МАГАТЕ втратило 10 березня.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Росіяни захопили ЧАЕС 24 лютого, у перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • 10 березня Міністерство оборони Росії погодилося допустити українську ремонтну бригаду до Чорнобильської атомної станції для відновлення пошкодженої лінії електропередач.
  • Офіс генерального прокурора України зареєстрував низку кримінальних проваджень за статтею "екоцид" через дії Росії на Чорнобильській та Запорізькій АЕС.
  • 9 березня в Енергоатомі повідомили, що Чорнобильська АЕС та всі ядерні об‘єкти зони відчуження залишились без електропостачання.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що більше не отримує даних від системи моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС.
  • 31 березня російські військові залишили ЧАЕС і двома колонами вирушили в бік українського кордону з Білоруссю.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, у Гомельському республіканському науково-практичному центрі радіаційної медицини та екології людини розміщено нібито “поранених” російських військових, які отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

Випивали, сварилися, хотіли тікати. Сталкери з Дніпра про поведінку російських військових на ЧАЕС

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок