Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь, обстріл Львова. Війна. Головне за 18 квітня

Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь, обстріл Львова. Війна. Головне за 18 квітня

Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь, обстріл Львова. Війна. Головне за 18 квітня
. Суспільне Львів

Секретар РНБО Олексій Данилов говорить, що росіяни почали наступ на Донбас, Медведчук просить Путіна і Зеленського обміняти його на людей в Маріуполі, ракетний обстріл Львова, перші фото підбитого крейсера “Москва”. Суспільне зібрало головні новини 54-го дня повномасштабної війни.

ЗСУ фіксують ознаки початку наступальної операції російських військових на сході. У Слобожанському та Донецькому операційних районах на окремих напрямках війська РФ активізували наступальні та штурмові дії, повідомили в Генштабі.

Міноборони України заявило, що в акваторії Чорного моря знаходиться п’ять російських носіїв крилатих ракет. Їх потенційний сумарний залп може становити не менше 36 ракет.

Міноборони Британії каже, що бомбардування росіянами Маріуполя відповідає підходу Росії до війни у Чечні у 1999 році та Сирії у 2016 році. Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина написав листа до Папи Римського Франциска. Він просить допомогти врятувати жителів Маріуполя. Адже у бункерах комбінату "Азовсталь" ховаються жінки з дітьми, які щодня під прицілом ворожої авіації.

Віктор Медведчук попросив Володимира Зеленського та Володимира Путіна обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних. А двоє британських бійців, захоплених в Україні військами РФ, з'явилися на російському державному телебаченні та попросили обміняти їх на Медведчука. Маріупольська міська рада опубліковала відео як війська РФ завдають удари по "Азовсталі" надважкими авіабомбами. В укриттях там знаходяться не менше 1000 цивільних.

На Луганщині війська Росії захопили Кремінну. У місті бої, українські захисники намагаються перегрупуватись. Російська армія розстріляла там автівку місцевих жителів, які намагались виїхати із зони бойових дій.

Вранці, три російські ракети влучили по складських приміщеннях у Львові, одна — по станції технічного обслуговування. Загинули семеро мирних жителів.

Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь. Війна. Головне за 18 квітня
Суспільне Львів

Росія продовжує спроби наступу в бік Барвінкового та Ізюма на Харківщині. Проте в районі Ізюма ЗСУ звільнили декілька населених пунктів та збили російський літак поблизу Балаклії. Росіяни знову обстрілюють Харків.

В Запорізькій області російські військові обстріляли з важкої артилерії місто Оріхів та село Преображенку Пологівського району — постраждала 14-річна дівчина. На Херсонщині росіяни захопили вежі Київстару, а в Генічеську встановили пам’ятник Леніну.

Путін дав почесне звання "гвардійська" російській 64-й бригаді, яка скоїла воєнні злочини в Бучі. Бригада є підрозділом у складі 35-ої загальновійськової армії Східного військового округу та дислокується в Хабаровському краю.

З’явилися фотографії ракетного крейсера "Москва", який тонув в Чорному морі. На них видно, що причиною затоплення крейсера став не шторм і сильні хвилі, як стверджувало Міністерство оборони Росії.

Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь. Війна. Головне за 18 квітня
Палаючий крейсер "Москва" після того, як в нього влучили українські ракети "Нептун", фото: Twitter / Мike Right

Станом на ранок 18 квітня через збройну агресію РФ в Україні загинули 205 дітей, ще понад 362 дістали поранення.

Міноборони Туреччини розпочало нову військову операцію в Іраку проти членів Робітничої партії Курдистану. Цей конфлікт триває протягом майже 40 років. Курди є другим за чисельністю народом Туреччини, концентруючись переважно на сході країни. Робітнича партія Курдистану домагається створення політичної автономії у складі Туреччини.

Сервіс Google Maps зробив доступними всі військові та стратегічні об'єкти РФ у максимальній роздільній здатності. Йдеться про пускові шахти міжконтинентальних балістичних ракет, командні пункти, секретні полігони й таке інше. Їх можна роздивитися з роздільною здатністю близько до 0,5 метра на піксель. Раніше деталі не можна було розібрати, оскільки зображення були у набагато гіршій якості.

Наступ РФ на Донбасі, обмін Медведчука на Маріуполь. Війна. Головне за 18 квітня
Авіабаза РФ під Курськом. Фото: Google Maps

Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

З 18 квітня "Монобанк" припиняє обслуговувати клієнтів, які до війни перебували у Росії, Білорусі, на території окупованого Криму та ОРДЛО, а також у Сирії, Північній Кореї та Еритреї, та досі їх не залишили. Йдеться про 11 251 людину.

Читайте також

"Я вдома" — історії мешканців Ірпеня, які повертаються в місто

"Ми ще тут, і будемо, сподіваюся. Вистоїмо". Історія херсонця, який залишився в окупованому місті

“Ми доводимо, головне не стіни, а люди” — Маріупольський державний університет переїхав у Київ

“Не можна змушувати народ жити так, як хочеться Путіну. Це війна проти Бога” — рабин Мейр Стамблер

На початок