Подружжя харків'ян переїхали у село на Кіровоградщину, де живуть сотня людей

Подружжя харків'ян переїхали у село на Кіровоградщину, де живуть сотня людей

Подружжя харків'ян переїхали у село на Кіровоградщину, де живуть сотня людей
. Суспільне Кропивницький

З міста-мільйонника – в село, де живуть сотня людей, переїхало подружжя харків’ян, рятуючись від обстрілів російських військ. У селі Новомиколаївка Кропивницького району їм безкоштовно дали будинок. Суспільне розповість, як облаштувались на новому місці та чим займаються тепер.

З Харкова Наталя Зубцова разом з чоловіком переїхали півтора місяці тому. З подружжям живуть дві собаки та троє котів.

"Ми своїх ніде не залишаємо, у нас собака – німецька вівчарка і Жуля, яка жила тут сама після смерті господаря. Також маємо кішку і двох кошенят".

До вторгнення подружжя жило у будинку на околиці Харкова. З словами Наталії, 24 лютого її розбудила собака.

"Вона була дуже збуджена, тому що боїться феєрверків, були якісь вибухи. А потім приїхав брат чоловіка і забрав нас до себе. Він живе у квартирі, там ми тиждень ще пробули, ховалися у підвалі. А після того, як літак пролетів так, що аж вікна трусилися, наступного ранку ми зібралися і поїхали".

Каже, з Харкова поїхали в Полтаву. Там не могли знайти житло, бо їх не хотіли брати з собакою.

"Помешкання у Новомиколаївці нам знайшов брат. У нас з собою були лише дві сумки. Коли ми приїхали нам і баню розтопили, і в будинку натопили, і нагодували нас".

У будинку – три кімнати. В одній працює чоловік Наталії. Він програміст. Жінка до війни працювала у харківській компанії, відповідала за підбір персоналу. Тепер займається домашнім господарством. Купили курчат-бройлерів. Каже, ніколи їх не утримувала, але завжди хотіла. Умови проживання у Новомиколаївці її влаштовують.

"Єдина різниця, що у Харкові вода була у домі. Але тут надворі є колодязь, тому відром носимо звідти. Коли холодно було, топили, нині вже тепло, тому пічним опаленням ми майже не користуємося. Мені тут дуже подобається, тут люди інакші, ніж у Харкові, більш привітні".

Наталя купила насіння овочів. Цибулю на посадку принесли сусіди. Збирається, коли потеплішає, садити город.

Село Новомиколаївка входить до Інгуло-Кам’янського старостинського округу. Староста Ольга Хорощак розповідає, у селі живуть дві сім’ї переселенців, є вільні будинки.

"У нас ще є три підготовлені будинки. Раніше у них проживали люди, але вони повмирали і залишилися порожніми. Ми всі зібралися громадою, поприбирали. У цих будинках є все необхідне, тобто посуд, ліжка тощо. Якщо люди захочуть жити у селі, займатися господарством, городництвом, то є така можливість".

Подружжя Зубцових після війни планує залишитись жити в Новомиколаївці.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок